Αποκαρδιωτικός ο απολογισμός για τη ρύθμιση προστασίας: 24.452 οι ενδιαφερόμενοι, 105 οι αιτήσεις, 16 εγκρίθηκαν από τις τράπεζες και μόνο 7 οι ωφελημένοι.
Απογοητευτικά είναι τα έως τώρα στοιχεία για τις ρυθμίσεις στεγαστικών – επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη κύριας κατοικίας, διαψεύδοντας τις προσδοκίες τραπεζών και αρμόδιων υπηρεσιών ότι από την αρχή του φθινοπώρου ο ρυθμός των αιτήσεων θα εκτιναχθεί.
Με τη συμπλήρωση 14 εβδομάδων λειτουργίας της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η όλη υπόθεση οδηγείται σε φιάσκο. Ειδικότερα, από 1/7/2019 έως 6/10/2019:
– Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 36.309 χρήστες.
– Έχουν αρχίσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 24.452 χρήστες.
– Έχουν υποβληθεί και έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες 105 αιτήσεις.
– Έχουν δοθεί 16 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
– Έχουν ήδη αποδεχθεί επτά προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπόλοιπων.
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: Ενώ οι τράπεζες υπολόγιζαν σε περίπου 150.000 τους οφειλέτες που καλύπτονται από το πλαίσιο προστασίας, αρχές Οκτωβρίου έχουν εμφανιστεί κάτι παραπάνω από 36.000, δηλαδή περίπου το 1/5 των ενδιαφερομένων. Οι αιτήσεις ρύθμισης και η αποδοχή τους προχωράνε με βραδείς ρυθμούς, κάτι που σημαίνει ότι οι προθεσμίες ενδεχομένως θα πρέπει να συντμηθούν. Επίσης, από το κονδύλι των 150.000.000 ευρώ που έχει προβλεφθεί για τη φετινή επιδότηση όσων ρυθμίζουν τα δάνειά τους είναι ζήτημα αν θα προλάβουν να απορροφηθούν 2.000.000 έως 3.000.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, αν η εικόνα αυτή δεν αλλάξει εντυπωσιακά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δύσκολα θα μπορέσει να επιχειρηματολογήσει η ελληνική πλευρά για την ανάγκη έστω μικρής παράτασης του πλαισίου προστασίας, που κατεβάζει ρολά στις 31 Δεκεμβρίου…
Από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης οι τράπεζες έχουν περιθώριο ενός μήνα να υποβάλουν την πρόταση ρύθμισης στους οφειλέτες, οι οποίοι καλούνται να την αποδεχθούν ή να την απορρίψουν. Για τον λόγο αυτόν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές βρίσκεται ήδη η προοπτική της επέκτασης του νόμου Κατσέλη, ο οποίος θεωρητικά εκπνέει στο τέλος του χρόνου. Η ελληνική πλευρά ζητεί παράταση για 12 μήνες αλλά και επέκταση της περιμέτρου των δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν, φοβούμενη ότι με τη λήξη της ισχύος του νόμου θα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες «απροστάτευτοι» δανειολήπτες, οι οποίοι δεν θα έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα της πρώτης κατοικίας.