Νέα δάνεια 8 δισ. ευρώ θα «σηκώσει» το Δημόσιο από τις αγορές το 2023

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει εκδώσει ένα 10ετές και ένα 5ετές ομόλογο

Must Read

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει 8 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2023 με εκδόσεις βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

«Οι δανειακές ανάγκες μας για το επόμενο έτος είναι περιορισμένες, ιδιαίτερα μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF (δανείων από χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου). Θα δανειστούμε 7-8 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters, ενώ ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το πρόγραμμα δανεισμού για το 2023. Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να εκδώσει το πρώτο πράσινο ομόλογο το 2023, το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί για φέτος. «Δεν θέλαμε να προχωρήσουμε με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα σε μια πολύ άστατη αγορά. Θα το κάνουμε το επόμενο έτος» δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος.

Φέτος, το Ελληνικό Δημόσιο έχει εκδώσει ένα 10ετές και ένα 5ετές ομόλογο, και προχώρησε στο άνοιγμα αρκετών ομολόγων με άλλες διάρκειες για να ενισχύσει τη ρευστότητα σε επιλεγμένα σημεία της καμπύλης αποδόσεων, έχοντας αντλήσει περίπου 8 δισ. ευρώ έως τώρα. Σχεδιάζει επίσης να αποπληρώσει δάνεια GLF ύψους 2,7 δισ. ευρώ πριν από τη λήξη τους το 2023. Σημειώνεται πως η χώρα μας διαθέτει το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα αγγίζουν περίπου τα 38 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This