Συνταξιούχοι: Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν ενστάσεις για να πάρουν τις αυξήσεις που δικαιούνται!

Must Read

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ενστάσεις επί των ενημερωτικών σημειωμάτων που αναρτήθηκαν πρόσφατα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ έχουν όσοι συνταξιούχοι εκτιμούν ότι για τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους πέρυσι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου λήφθηκαν υπόψη λάθος στοιχεία ή δεν τους αποδόθηκαν οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

Τυχόν διορθώσεις για τις περιπτώσεις αυτές θα γίνουν μετά τον επικείμενο νέο ασφαλιστικό νόμο (θα ψηφιστεί ως το τέλος του έτους) με τα αναπροσαρμοσμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Στην περίπτωση αυτή αναδρομικά θα αποδοθούν για το χρονικό διάστημα από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά.

Ήδη, από την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στη διαδικτυακή «πύλη» του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) στη στήλη «Συνταξιούχοι» έχει προστεθεί η επιλογή «Ένσταση/αίτηση θεραπείας κατά μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος πληρωμής κύριας σύνταξης».

Με ένα «κλικ» στην επιλογή αυτή και με τους κωδικούς του TAXIS οι «απόμαχοι της εργασίας» έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ένσταση κατά του περιεχομένου που εμπεριέχεται στο εκκαθαριστικό σημείωμά τους, εφόσον θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί.

Στις περιπτώσεις πιθανών αδικιών εμπίπτουν οι εξής:
Όσοι θεωρούν ότι θα έπρεπε, με βάση τις προβλεπόμενες στον νόμο 4387/2016 προσαυξήσεις, να είχαν πιο μικρή «προσωπική διαφορά» (περιορίζοντας το επισφαλές τμήμα της σύνταξής τους) ή ακόμη και ότι θα έπρεπε να λάβουν αύξηση σε σχέση με τα ποσά που παίρνουν μετά τις μνημονιακές περικοπές.

Περισσότεροι από 400.000 συνταξιούχοι

Στην κατηγορία αυτή ενδέχεται να εμπίπτουν περισσότερες από 400.000 περιπτώσεις «παλαιών» συνταξιούχων οι οποίοι είχαν παράλληλη ασφάλιση ή περισσότερα από 40 έτη εργασίας με 13ο και 14ο μισθό, ή ΒΑΕ ή δούλευαν σε ΔΕΚΟ ή τράπεζες.

Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα που δημοσίευσε αποκλειστικά η «δημοκρατία» (4 Ιουλίου 2019): Παλαιός (προ νόμου Κατρούγκαλου) και νέος συνταξιούχος (μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/16, δηλαδή από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά) με 42 έτη ασφάλισης και την 28η ασφαλιστική κλάση ο καθένας. Ο νέος συνταξιούχος δικαιώθηκε 1.556,64 ευρώ καθαρά, ενώ ο παλιός εξακολουθεί -και μετά τον επανυπολογισμό- να λαμβάνει 1.329,29 ευρώ. Κανονικά η σύνταξη του παλαιού συνταξιούχου θα έπρεπε να είχε αναπροσαρμοστεί στα επίπεδα του ποσού που δικαιούται ο νέος.

Όσοι διαπιστώνουν ότι στο εκκαθαριστικό δεν έχουν συμπεριληφθεί αναλυτικά τα δεδομένα με βάση τα οποία επανυπολογίστηκε η σύνταξη. Σε αρκετές περιπτώσεις ήδη έχει παρουσιαστεί το φαινόμενο της απουσίας των στοιχείων που αφορούν τις συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή στη βάση που λήφθηκε υπόψη για να διαμορφωθεί το τελικό ποσό. Εκ των πραγμάτων, λόγω της απουσίας αυτού του δεδομένου οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να υπολογίσουν εάν λαμβάνουν το ποσό που πραγματικά δικαιούνται ή όχι και για τον λόγο αυτόν ο ΕΦΚΑ πρέπει να τους τα γνωστοποιήσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» με την υποβολή των ενστάσεων όσοι θεωρούν ότι ενδέχεται να εμπίπτουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες, εφόσον δικαιωθούν από τα στοιχεία που είναι υποχρεωμένος ο ΕΦΚΑ να τους χορηγήσει εντός 60 ημερών, τότε διασφαλίζουν ότι θα διορθωθεί η κύρια σύνταξή τους. Επίσης «κλειδώνουν» ότι θα πάρουν αναδρομικά για τη χρονική περίοδο από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This