Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023

Ξεπερνούν τις 400.000 οι «μηδενισμένες» εκκρεμείς συντάξεις!

Πώς ο Χατζηδάκης, με ψέματα και ελλιπή στοιχεία που διοχετεύει στη δημοσιότητα, προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί την αδυναμία της κυβέρνησης να λύσει το τεράστιο πρόβλημα

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Κάθε όριο έχει ξεπεράσει η προπαγάνδα σε σχέση με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, καθώς το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης έφτασε στο σημείο να διοργανώσει λαμπρή φιέστα για την υποτιθέμενη λύση του χρόνιου προβλήματος. Ενώ όλες οι πρωτοβουλίες του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, η μία μετά την άλλη, έπεσαν στο κενό, είχε το θράσος να υποστηρίζει ότι οι συντάξεις έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Ωστόσο, παρά τα όσα λέει κατά καιρούς, η ανάλυση των στοιχείων από τις επίσημες εκθέσεις των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου του καταδεικνύουν ότι οι εκκρεμότητες όχι μόνο δεν έχουν μηδενιστεί, αλλά, αντιθέτως, εξακολουθούν να ξεπερνούν τις 400.000!

Κατά την πάγια πρακτική του την τελευταία διετία, ο κ. Χατζηδάκης συνηθίζει να… αραδιάζει μια σειρά από αριθμούς με φανταστικά επιτεύγματα σε σχέση με την εκκαθάριση των συντάξεων. Ομως, με τον χρόνο να περνά και την Κομισιόν να μη σταματά -παρά την έξοδο από τη μεταμνημονιακή εποπτεία- να απαιτεί την οριστική λύση του προβλήματος, έπρεπε με κάποιον μαγικό τρόπο να εμφανιστεί νικητής. Σε αυτό συμπαρέσυρε πρόσφατα -στις 11 Νοεμβρίου- και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παρέθεσε νούμερα που δεν βγάζουν νόημα.

Μεταξύ άλλων, ειπώθηκε ότι το 2021 ήταν έτος ρεκόρ για τον ΕΦΚΑ, καθώς εκδόθηκαν 225.000 συντάξεις, ενώ το 2019 είχαν εκδοθεί μόλις 123.000 (αύξηση 83%): «Το 2022 αναμένεται να φτάσουμε στις 280.000 απονομές. Μέσα σε 22 μήνες εκδόθηκαν πάνω από 470.000 συντάξεις. Το 1/6 δηλαδή των συνταξιούχων έγιναν συνταξιούχοι μόλις τα τελευταία δύο χρόνια». Επιπλέον, όπως υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης, «έχει εκκαθαριστεί το στοκ των εκκρεμοτήτων της περιόδου 2016-2021, με εξαίρεση ορισμένες εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους θα ήταν ακόμη και παράνομο να εκδοθούν στην παρούσα φάση. Επίσης, έχει ήδη εκδοθεί το 85% των συντάξεων, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν μέσα στο 2022».

Ποια είναι η αλήθεια

Παναγιώτης Δουφεξής, διοικητής του ΕΦΚΑ

Ο υπουργός Εργασίας και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Π. Δουφεξής, που είναι υπόλογοι απέναντι στους ασφαλισμένους οι οποίοι αναμένουν για χρόνια τη σύνταξή τους, αντί για λύση στο μέγα πρόβλημα αυτό, κρύβονται πίσω από το ψέμα και τα ελλιπή στοιχεία που διοχετεύουν.

Πρώτον, μιλούν μόνο για τις κύριες συντάξεις, αφήνοντας έξω τις λοιπές κατηγορίες συντάξεων και, δεύτερον, ισχυρίζονται ότι τάχα οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι μόνο 26.000. Αυτό το χονδροειδές ψέμα το καταμαρτυρούν τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι μηνιαίες εκθέσεις πληρωμών συντάξεων «Ηλιος» καθώς και του «Ατλας», που αποκαλύπτουν την αλήθεια.

Με βάση όσα έχουν πει, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται σήμερα σε 26.000, ενώ το πρώτο εννεάμηνο (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος) του 2022 εκδόθηκαν 94.000 περισσότερες συντάξεις σε σχέση με το σύνολο του 2019. Η πρώτη διάψευση έρχεται από τις εκθέσεις του συστήματος πληρωμών συντάξεων «Ηλιος», που αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των συνταξιούχων στο διάστημα αυτό όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε κατά 50.260 άτομα (βλέπε ΠΙΝΑΚΑ 1).

Η δεύτερη διάψευση έρχεται από τις εκθέσεις του συστήματος «Ατλας», στο οποίο αποτυπώνεται η μηνιαία απεικόνιση απονομών συντάξεων. Μια απλή ανάγνωση της πλέον πρόσφατης έκθεσης, του Ιουνίου του 2022, καταδεικνύει ότι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις δεν είναι μόνο 26.000 αλλά πολλαπλάσιες, συγκεκριμένα 137.083! Ειδικότερα, το 2019 ολοκληρώθηκε με 164.682 εκκρεμείς αιτήσεις.

Ετσι, αν προσθέσουμε τις νέες αιτήσεις, των ετών 2020 -2021 και έως τον Ιούνιο του 2022, το σύνολο των αιτήσεων ανέρχεται σε 664.282. Αντίστοιχα, οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις για το διάστημα αυτό αριθμούν τις 527.199. Επομένως, οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονται (664.282 – 527.199) στις 137.083 (βλέπε ΠΙΝΑΚΑ 2).

Υπουργός Εργασίας και Δουφεξής ποιούνται την νήσσαν

Οι κ. Χατζηδάκης και Δουφεξής συχνά πυκνά κάνουν λόγο για πλήθος συνταξιοδοτικών αποφάσεων, συγκρίνοντας πάντα με αυτές του 2019, ενώ την ίδια στιγμή αποσιωπούν:

  • Τον αριθμό των αιτήσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα για το οποίο μιλούν. Οπως φαίνεται στον ΠΙΝΑΚΑ 2, τόσο οι αιτήσεις όσο και οι αποφάσεις μετά το 2019 είναι σχεδόν ίδιες.
  • Το προφίλ των αιτήσεων και αποφάσεων. Ως γνωστόν, το 35% αφορά συντάξεις θανάτου, οι οποίες απλώς μεταβιβάζονται.
  • Το προφίλ των αποφάσεων, καθώς, λόγω του κλεισίματος των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, όπως αυτές που παραλάμβαναν τις αιτήσεις, οι λανθασμένες αιτήσεις του 2022 -σύμφωνα πάντα με το σύστημα «Ατλας»- έχουν τριπλασιαστεί, φτάνοντας στις 60.000. Κάτι που σημαίνει πως το 25% των αποφάσεων αφορά όχι διεκπεραίωση σύνταξης, αλλά απλώς κλείσιμο φακέλων.

Τέλος, ο ΕΦΚΑ, όταν στις μηνιαίες ανακοινώσεις του αναφέρεται στις εκκρεμείς συντάξεις, μιλά μόνο για τις κύριες συντάξεις (!) και ποτέ για τις εκκρεμότητες των υπόλοιπων συνταξιοδοτικών αιτημάτων, τα οποία ανέρχονται αυτό το διάστημα σε 284.000. Αναλυτικά, εκκρεμούν σήμερα 124.000 επικουρικές συντάξεις, 70.000 συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση, οι οποίες καθυστερούν από τον Μάιο του 2016 ( δηλαδή έως και επτά χρόνια), 30.000 διεθνείς συντάξεις (γι’ αυτές απαιτείται αλληλογραφία με φορείς του εξωτερικού), 35.000 εφάπαξ και 25.000 μερίσματα.

Εάν, λοιπόν, σε αυτές τις περιπτώσεις προστεθούν και οι 137.083 αιτήσεις για κύρια σύνταξη, το σύνολο των εκκρεμοτήτων ανέρχεται στο εφιαλτικό 421.083!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους καταναλωτές: «Μαχαίρι» στις επιδοτήσεις ρεύματος του Φεβρουαρίου

Ποιοι τις «αποχαιρετούν» - Αναλυτικά οι τιμές των παρόχων

Νέα εκτόξευση στη χονδρική: 38,80% πάνω το ρεύμα μέσα σε μία ημέρα!

Άλλη μία πανευρωπαϊκή πρωτιά, με 226,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την ώρα που σε καμία άλλη χώρα, πλην της Σλοβακίας, δεν ξεπέρασε τα 200 ευρώ

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για αλλαγές στο Ε9, βήμα-βήμα η όλη διαδικασία

Άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη για τις αλλαγές και τις διορθώσεις του Ε9 για το...

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Ποιοι οι δικαιούχοι και πότε θα πληρωθούν

Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Φορολογική δήλωση 2023: Τι να κάνετε για να εισπράξετε επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass και...

Τα μυστικά για τις δαπάνες που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου

Επίδομα ΟΠΕΚΑ: Ποιοι πάνε σήμερα «ταμείο»

Ποιες είναι οι επόμενες πληρωμές

Καλό νέο η αναβάθμιση από τον Fitch!

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, στο «ΒΒ+», με σταθερή προοπτική (από...

Νέα δέσμη μέτρων στήριξης στα σκαριά με φόντο τις κάλπες

Επιταγή ακρίβειας, επίδομα προσωπικής διαφοράς, μείωση εισφορών, market pass και fuel pass

Στους δήμους η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ

Eνα… ξεχασμένο σχέδιο, το οποίο ουδέποτε υλοποιήθηκε, έχει ανασύρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης....

Η ΑΑΔΕ βγάζει στο σφυρί 22 ακίνητα το επόμενο δίμηνο!

Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς για τα σπίτια, τα γραφεία και τα οικόπεδα ξεπερνά τα 8.000.000 ευρώ

Εκτακτη ενίσχυση σε όσους δεν πήραν αύξηση σύνταξης

Τη χορήγηση έκτακτου προεκλογικού επιδόματος στους συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς...

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατέβασαν τους διακόπτες!

Σε μια διαρκή προσπάθεια εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος έχουν επιδοθεί το τελευταίο εξάμηνο νοικοκυριά και...

Τα ψέματα της κυβέρνησης για τις εκκρεμείς συντάξεις

Οπως κι όλοι οι πρόσφατοι προκάτοχοί του, όταν ανέλαβε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας...

«Σπίτι μου»: Ξεκινά το πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για νέους

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου», που θα δίνει άτοκα...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

H άγνωστη «αδερφή» του Νίκου Ξανθόπουλου

Εννιά μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το φευγιό του Νίκου...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

«Δίνει» την Πισπιρίγκου ο Δασκαλάκης: «Αντί να ψάξει τι έπαθαν τα παιδιά μας, ρωτούσε…»

«Eίπε στον πατέρα μου ''για να μη με κατηγορήσουν θα τον πάρω μαζί μου''» κατέθεσε ο πατέρας των νεκρών κοριτσιών

Δύσκολες ώρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη

Πίκρες κερνάνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συντοπίτες του, οι...

Σκληρή απάντηση για την συγκέντρωση του Άρη Πορτοσάλτε στη Λάρισα

Στο πλαίσιο του δημόσιου λόγου, βρίσκονται και οι στιγμές...
spot_img

NEWSROOM