Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα βγουν μαζικά στην αγορά τα ακίνητα από τα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων που μεταβίβασαν οι τράπεζες σε funds, ενώ τώρα βλέπουμε συναλλαγές μόνο στα καλύτερα από αυτά. Η αγορά, όμως, κινείται και έως το τέλος του 2019 οι συνολικές επενδύσεις σε μεγάλα εμπορικά ακίνητα θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ, με τα 300.000.000 ευρώ να τοποθετούνται στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Πρόκειται για μερικά από τα συμπεράσματα των στελεχών της αγοράς real estate, που μίλησαν χθες στο συνέδριο Prodexpo.
Όπως διαπιστώθηκε, η αγορά real estate κινείται με διαφορετικές ταχύτητες, με τους ευκαιριακούς επενδυτές να έχουν ακόμα το πάνω χέρι και να εγκυμονεί ο κίνδυνος να καταστεί η χώρα μας λιγότερο ελκυστικός προορισμός, αν περιοριστούν οι μεγάλες αποδόσεις που προσφέρει σήμερα σε σχέση με αντίστοιχες αγορές.
Όσον αφορά τους τομείς που θα βρεθούν στο επίκεντρο, τα κτίρια γραφείων πρώτης κατηγορίας και τα logistics, σε συνδυασμό με τον τουρισμό, θα παραμείνουν στο επίκεντρο. Πιο πίσω θα βρεθεί η αγορά κατοικίας, αν και ορισμένοι θεωρούν πως μεγάλης ηλικίας απόθεμα (άνω των 30 ετών) δημιουργεί ευκαιρίες για νέους παίκτες. Επίσης, χωρίς ουσιαστική ανάκαμψη της κατανάλωσης θα παραμείνει περιορισμένη και η ανάπτυξη της αγοράς λιανικής. Παραμένουν, όμως τα σοβαρά εμπόδια, όπως στο θεσμικό πλαίσιο για την πολεοδομία/χωροταξία.
Μέχρι και την Άνοιξη, τα δάνεια που είχαν πουληθεί σε ξένα funds ήταν καταναλωτικά χωρίς καμία εξασφάλιση (σ.σ. χωρίς δηλαδή εγγυήσεις) και μικρών επιχειρήσεων χωρίς όμως λειτουργική δραστηριότητα, που είχαν εγγυήσεις. Επρόκειτο για «ήπιου χαρακτήρα» πωλήσεις, καθώς δεν άγγιζαν το σπίτι του δανειολήπτη.
Ωστόσο, από το καλοκαίρι κι ύστερα, αναμένεται η πώληση τουλάχιστον 50.000 ακινήτων, μεταξύ των οποίων και πρώτες κατοικίες, από τα ξένα funds.
Η πώληση στεγαστικών δανείων θα συνεχισθεί και το 2020 καθώς οι τράπεζες έχουν προϋπολογίσει να προχωρήσουν του χρόνου σε πώληση/τιτλοποίηση επιπλέον 5 δισ. στεγαστικών δανείων. Οι πωλήσεις σε συνδυασμό με τη μετατόπιση των πλειστηριασμών σε χαμηλότερης αξίας δάνεια και ακίνητα αναμένεται να συνθέσουν το σκηνικό τόσο για το τέλος του 2019 όσο και για το 2020.