Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του χρηματιστηριακού σκανδάλου της Goldman Sachs, στη δίνη του οποίου βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα και οι γόνοι δύο πασίγνωστων Ελλήνων βιομηχάνων, που διαμένουν και δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Την ώρα που ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του Θανάση Λαβίδα της φαρμακοβιομηχανίας Lavipharm, παραμένει υπό κράτηση από την περασμένη Παρασκευή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, έδωσε εντολή για άμεση δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ του επιχειρηματία Γιώργου Νίκα (γιος του Παναγιώτη Νίκα της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας), που είναι ο δεύτερος Έλληνας που φέρεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση της αθέμιτης εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών.
Σε βάρος του 54χρονου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για χρηματιστηριακή απάτη, ενώ, σύμφωνα με το Bloomberg, οι αμερικανικές διωκτικές Αρχές εκτιμούν ότι ο επιχειρηματίας βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος. Ο Νίκας, κατά το κατηγορητήριο, συμμετείχε σε «μεγάλης κλίμακας, διεθνές δίκτυο αθέμιτης χρηματιστηριακής εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών» από το 2012 έως το 2017.
Μάλιστα μαζί με τον Τηλέμαχο Λαβίδα φέρεται ότι συνωμότησαν για να κλέψουν σημαντικές εμπιστευτικές πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals Inc. από τον πατέρα του Τηλέμαχου, ο οποίος ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας έως το 2016. Ο Γιώργος Νίκας, εκτός της υπόθεσης Ariad, φέρεται ότι συνδέεται με 12 υποθέσεις, ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες και για άλλες, ο αριθμός των οποίων ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός.
Για το σκάνδαλο που κλυδωνίζει το χρηματιστήριο της Αμερικής, εκτός από τον αντιπρόεδρο της Goldman Sachs Μπράιαν Κοέν και τον Τηλέμαχο Λαβίδα, έχουν συλληφθεί ένα ζευγάρι τραπεζιτών στο Λονδίνο και ένας Αιγύπτιος trader, οι οποίοι φέρεται ότι συμμετείχαν στο κύκλωμα αποκομίζοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ζευγάρι στο Λονδίνο και ο αντιπρόεδρος της Goldman Sachs έδιναν πληροφορίες για επικείμενα deals σε διάφορους traders, οι οποίοι τις διαβίβαζαν με το αζημίωτο σε επενδυτές (συμπεριλαμβανομένου του Νίκα) που έκαναν κινήσεις αποκομίζοντας τεράστια οφέλη από τη διακύμανση των μετοχών.