Στα… αζήτητα επιστροφές φόρου ύψους 345.000.000 ευρώ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα ποσά βρίσκονται σε εκκρεμότητα, καθώς δεν εμφανίζονται δικαιούχοι να τα εισπράξουν

Must Read

Στο συρτάρι της Εφορίας βρίσκονται περισσότερες από τις μισές επιστροφές φόρου, καθώς φαίνεται πως ορισμένοι… αδιαφορούν να τις εισπράξουν. Σύμφωνα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, το σύνολο των εκκρεμών επιστροφών φόρου στις 30 Νοεμβρίου 2022 ήταν 642.000.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 440.000.000 ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων άνω των 90 ημερών (ληξιπρόθεσμες επιστροφές) από την ημερομηνία έκδοσης του ΑΦΕΚ.

Επίσης, ποσό ύψους 95.000.000 ευρώ αφορά «λοιπές επιστροφές φόρου» άνω των 90 ημερών, αλλά το ποσό των 345.000.000 ευρώ είναι σε εκκρεμότητα, γιατί δεν εμφανίζονται δικαιούχοι να το εισπράξουν. Οπως αναφέρει η ΑΑΔΕ για τους αζήτητους φόρους, πρόκειται για ποσό «που δεν μπορεί να αποπληρωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων (μη ανταπόκριση δικαιούχου ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών)».

Οι επιστροφές φόρου που λιμνάζουν και δεν προσέρχεται κανένας να τις εισπράξει, ύψους 345.000.000 ευρώ, αντιστοιχούν στο 51% των συνολικών εκκρεμών επιστροφών φόρου.

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που φορολογούμενοι περιμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα να τους πιστωθούν τα χρήματα από την επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Και εδώ εμφανίζεται ένα «μελανό» σημείο των φορολογικών υπηρεσιών. Κάποιες ΔΟΥ προχωρούν σε αυτόματους συμψηφισμούς σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει ταυτόχρονα και οφειλές προς το Δημόσιο, ωστόσο ορισμένες δεν προχωρούν σε αυτόματες διαδικασίες.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να καλούνται να ενημερώνουν οι ίδιοι την ΑΑΔΕ είτε με e-mail είτε με μήνυμα μέσω της ηλεκτρονικής πύλης «myΑΑΔΕ» στα «Αιτήματά μου» για να λάβουν την επιστροφή φόρου! Μάλιστα, όπως εξηγούν φοροτεχνικοί, δεν υπάρχει λίστα με τις εφορίες που δεν κάνουν αυτόματους συμψηφισμούς, με αποτέλεσμα ο κάθε φορολογούμενος να μη γνωρίζει αν ανήκει σε ΔΟΥ με ταχύτατες διαδικασίες ή όχι!

«Φοβούνται τους ελέγχους»

Σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ, η μη προσέλευση των δικαιούχων για να εισπράξουν τις επιστροφές φόρου οφείλεται βασικά στον φόβο του ελέγχου όχι τόσο των δικαιολογητικών όσο του φορολογικού ελέγχου που μπορεί να προκαλέσουν. Επισημαίνεται ότι για να γίνει επιστροφή φόρου προηγείται έλεγχος από τις φορολογικές Αρχές και τα ποσά εκταμιεύονται όταν δοθεί πράσινο φως από τους ελεγκτές.

Οπως αναφέρει σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ, σε περίπτωση που από την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται στην επιχείρηση, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης.

Ωστόσο, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, αναφέρουν από τη διοίκηση, και πριν από την επιστροφή των φόρων θα διενεργείται από το ηλεκτρονικό σύστημα ELENXIS έλεγχος με βάση τα κριτήρια κινδύνου, και σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα τον λόγο θα έχουν οι ελεγκτές. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι έλεγχοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα 10 ημερών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This