Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν φέτος πρώτη φορά!

Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Must Read

Υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση έχουν όλοι όσοι συμπλήρωσαν το περασμένο έτος το 18ο έτος της ηλικίας και απέκτησαν εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό. Έτσι άμεσα θα πρέπει οι υπόχρεοι να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου καθώς και κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Η υποχρέωση αυτή αφορά εκείνους τους πολίτες που για πρώτη φορά, θα πρέπει να υποβάλλουν τη δική τους φορολογική δήλωση εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους εισόδημα. Από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης δεν εξαιρούνται ούτε οι φοιτητές που είναι εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου και το προηγούμενο έτος απέκτησαν ένα πολύ μικρό εισόδημα λίγων ευρώ από τόκους καταθέσεων. Στον γενικό αυτό κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Και αυτές αφορούν στους 18αρηδες που δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος δική τους δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν εκείνοι που το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Οι προϋποθέσεις

  • Δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του
  • Έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνει υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.)
  • Απέκτησε εντός του 2022 εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)
  • Ίδρυσε εντός του 2022 επιχείρηση στο όνομά του
  • Προχώρησε εντός του 2022 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος
  • Είναι έγγαμος ή έγγαμη τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This