Νέο «ηλεκτροσόκ»: Σπάει ξανά το «φράγμα» των 100€/MWh η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα!

Από τα 58,44€/MWh που είχε φτάσει χθες Τετάρτη θα «εκτοξευτεί» στα 127,28€/MWh, πραγματοποιώντας άλμα της τάξης του 117,8%

Must Read

Νέο «ηλεκτροσόκ» περιμένει αύριο τους πολίτες της χώρας, καθώς η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα κάνει άλμα της τάξης του 117,8%, μετά τη βουτιά των τελευταίων 24ωρων.

Την προηγούμενη Δευτέρα η τιμή ήταν στα 204€/MWh, αλλά μέσα σε μόλις τέσσερα 24ωρα κατρακύλησε κατά 71%, φτάνοντας χθες Τετάρτη 18 Ιανουαρίου τα 58,44€/MWh. Ωστόσο, αυτή η κούρσα καθόδου τερματίζεται αύριο, όπου η τιμή της επόμενης ημέρας διαμορφώνεται στην χονδρική στα 127,28€, σπάζοντας ξανά το φράγμα των 100€ και διαψεύδοντας τις όποιες ελπίδες είχαν διαμορφωθεί για γενικευμένη αποκλιμάκωση τιμών.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν -παρά την αλματώδη αύξηση της τιμής- στην κορυφή του ενεργειακού μείγματος και αύριο με 46,91%, ενώ ακολουθούν οι εισαγωγές με 18,20% και το φυσικό αέριο με 12,24%. Το φυσικό αέριο αυξάνει την συμμετοχή του στο μείγμα και αυξάνει και την τιμή χονδρικής. Χθες, για παράδειγμα, η συνεισφορά του φυσικού αερίου στο μείγμα ήταν μόλις 6,69% και η τιμή διαμορφώθηκε στα 58,44€/MWh. Προχθές, Τρίτη, η συνεισφορά του φυσικού αερίου ήταν 10,89% και η χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 86,77€/MWh.

Αυξήσεις, πάντως, στη χονδρική τιμή του ρεύματος δηλαδή στην «Τιμή της Επόμενης Ημέρας» (DAM price) καταγράφουν για αύριο οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με τη χώρα μας να κατατάσσεται τρίτη στην ποσοστιαία αύξηση της τιμής, πίσω από την Ισπανία (164%) και την Πορτογαλία (164%).

Προφανώς, οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, με την πτώση στην ένταση του ανέμου να επιδρά ανασταλτικά στην αποδοτικότητα των αιολικών, έχει ως αποτέλεσμα να μπαίνουν περισσότερο στο σύστημα οι ακριβές θερμικές μονάδες.

Ο χάρτης των τιμών στην αγορά της Επόμενης Ημέρας (DAM price) για την 20η Ιανουαρίου σε όλη την Ευρώπη

Πρωταθλήτρια ακρίβειας στη χονδρική η Ελλάδα

Η Ελλάδα, πάντως, παραμένει πρωταθλήτρια στην ακρίβεια χονδρικής του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, σε επίπεδο μέσης τιμής μήνα (και) για τον Ιανουάριο, με την μέση τιμή να διαμορφώνεται στη χώρα μας στα 199€/MWh, με τη -2η- να έχει μέση τιμή Ιανουαρίου 172,81€/MWh, την -3η- Τουρκία 171,63€/MWh και τη Μάλτα, που ακολουθεί στην 4η θέση, να έχει τιμή 162€/MWh.

Η αποκλιμάκωση της τιμής της χονδρικής -τον Δεκέμβριο έκλεισε στα 284,6€/MWh- όπως, επίσης, η βουτιά του φυσικού αερίου σε προπολεμικά επίπεδα θα έχει αποτύπωση και στις τιμές της λιανικής του ρεύματος που θα ανακοινώσουν αύριο οι πάροχοι ενέργειας για τον Φεβρουάριο, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για σημαντική πτώση των αρχικών τιμών ρεύματος Φεβρουαρίου. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη αύριο τα μεσάνυχτα και μετά να ακούσουμε τις επιδοτήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση για τον Φεβρουάριο, ώστε να προκύψει η τελική τιμή για τον καταναλωτή.

Χονδρική τιμή ρεύματος (DAM price) (πηγή: ΡΑΕ)

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η λιανική (αρχική τιμή) θα πέσει κοντά στο μισό της τιμής του Ιανουαρίου, κοντά στα 0,20 – 0,25€/MWh από 0,48€/MWh. Μένει να φανεί αν οι κρατικές επιδοτήσεις θα «κουμπώσουν» έτσι ώστε η τελική τιμή να πέσει και πάλι στο επίπεδο των 0,15 – 0,16€/MWh ή εάν θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση προς τα κάτω στην τελική λιανική τιμή, ώστε το ρεύμα να φτάσει σε προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This