Πέμπτη 29/7/2021

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα επιδότησης έως 15.000€ για επιχειρηματικά «βήματα» 3.000 ανέργων

Νέο πρόγραμμα με συμβουλευτική κατεύθυνση προς τους νέους ανέργους ηλικίας από 18 ως 29 ετών και στη συνέχεια καταβολή επιδότησης ως 15.000 ευρώ για να ανοίξουν την επιχείρηση που επιθυμούν αναμένεται να προκηρύξει ο ΟΑΕΔ μέσα στον Νοέμβριο.

Ειδικότερα η επιδότηση θα φτάσει τα 15.000 ευρώ για 3.000 επιχειρηματικά πλάνα που θα πάρουν το πράσινο φως από τον ΟΑΕΔ.

Η καινοτομία του νέου προγράμματος είναι ότι ο ΟΑΕΔ μετά την συμβουλευτική κατεύθυνση που θα δώσει στους άνεργους θα τους καλέσει να καταθέσουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα και αν κρίνει ο ΟΑΕΔ ότι έχουν επιχειρηματικό μέλλον θα πάρουν επιδότηση, θα επιλεγούν οι 3.000 πιο ώριμες ιδέες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika.gr, το πρόγραμμα θα παρέχει συμβουλευτική στους άνεργους και θα υποστηρίζει τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Τα στάδια του προγράμματος περιλαμβάνουν μέσω μιας πρόσκληση ενδιαφέροντος θα επιλέγουν οι άνεργοι οι οποίοι θα παρακολουθήσουν σεμινάριο Συμβουλευτικής Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών.

Μετά το σεμινάριο, οι επιχειρηματικές ιδέες

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί από τους Εργασιακούς Συμβούλους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα εκπαιδεύουν τους άνεργους νέους στη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής. Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι ωφελούμενοι άνεργοι θα υποβάλλουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οι ωφελούμενοι θα καθοδηγηθούν και θα υποστηριχθούν από καθοδηγητές (coaches) ώστε να ετοιμάσουν και να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα τελικά επιχειρηματικά τους σχέδια.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου αυτού οι 3.000 άνεργοι νέοι ηλικίας 18-29 ετών, που θα επιλεγούν θα χρηματοδοτηθούν για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.

Θα επιδοτηθούν συνολικά 3.000 άνεργοι νέοι ηλικίας 18-29 ετών, με ποσά μέχρι 15.000 ευρώ. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα χρηματοδότησης θα έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι νέοι στο Μητρώο του ΟΑΕΔ.

Σε τρεις δόσεις

Τα ποσά ανά κατηγορία καταβάλλονται στους δικαιούχους σε τρεις δόσεις ως εξής:

  • η πρώτη δόση, ύψους 5.000 ευρώ καταβάλλεται µετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής,
  • η δεύτερη δόση, ύψους 5.000 ευρώ καταβάλλεται µετά τη λήξη του α΄ εξαµήνου από την υπαγωγή και αφού διενεργηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος το ενδιάµεσο διάστηµα, στον οποίο διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της επιχείρησης και
  • η τρίτη δόση, ύψους 5.000 ευρώ καταβάλλεται µετά τη λήξη του β΄εξαµήνου από την υπαγωγή και αφού διενεργηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος το ενδιάµεσο διάστηµα, στον οποίο διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της επιχείρησης.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς προωθεί το υπουργείο Εργασίας μέσω της μείωσης των κρατήσεων υπέρ ΟΑΕΔ τινάζοντας στον αέρα τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό.

Όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΑΕΔ η μείωση στους πόρους του Οργανισμού σημαίνει συρρίκνωση και περικοπή των παροχών που χορηγεί στους δικαιούχους του. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι έχουν πάρει την διαβεβαίωση ότι το κράτος εγγυάται για τους πόρους του ΟΑΕΔ ωστόσο όπως καταγγέλλουν στο Dikaiologitika News ο ΕΦΚΑ αν και έχει εισπράξει τις εισφορές χρωστάει στον ΟΑΕΔ 10 δισ ευρω!

Σχέδιο υπουργείου Εργασίας

Ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας προωθεί την μείωση κατά 5 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς που θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου του 2020, περίπου 0,90 – 1%, και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2023 και θα αφορά τα συνεισπραττόμενα ποσά για τον ΟΑΕΔ. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα αποτελέσει αντικίνητρο για τον περιορισμό των ευέλικτων μορφών καθώς θα αφορά μόνο τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση (περίπου 1,5 εκ. εργαζόμενους). Οι μειώσεις που θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο του 2020 έως το 2023 δεν θα είναι ισόποσες και δεν θα αφορούν την εισφορά υπέρ της κύριας σύνταξης. Θα αφορούν τις κρατήσεις υπέρ ανεργίας (5,61%), εργατικής κατοικίας (1%) και εργατικής εστίας (0,35%).

Η ελάφρυνση στο μη μισθολογικό κόστος θα είναι 12,32% ενώ το συνολικό μεικτό κόστος της μείωσης των εισφορών υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 2, 6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, τέθηκε στον Διοικητή του ΟΑΕΔ το ερώτημα αν αληθεύουν οι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και τα διάφορα δημοσιεύματα που έχουν διαρρεύσει περί της σχεδιαζόμενης μείωσης των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, που σημαίνει μείωση των διαθέσιμων πόρων του ΟΑΕΔ και κατ’ επέκταση συρρίκνωση των παροχών του ΟΑΕΔ. Ο διοικητής όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι δήλωσε ότι “θα υπάρξει μείωση κατά μία μονάδα από το 2020, αλλά το σχετικό κενό θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την ανάπτυξη που θα επιφέρει και μετά βλέπουμε… “.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους αν ισχύει η μείωση 5 μονάδων στο διάστημα 2020-2023 από τον ΟΑΕΔ από το 6,96, που είναι σήμερα οι εισφορές πάμε στο 1,96, που σημαίνει συρρίκνωση του ΟΑΕΔ με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Να σημειωθεί ότι από τα 2,2 δις ευρώ εισφορές που εισπράττει σήμερα ετησίως ο ΟΑΕΔ, περίπου το 1,5 δις πηγαίνει στα επιδόματα ανεργίας και στα λοιπά πάγια έξοδα του Οργανισμού. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι οφείλονται στον ΟΑΕΔ από εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών που έχουν εισπραχθεί από τον ΕΦΚΑ πάνω από 10 δις ευρώ!

Καταλήγοντας ότι είναι προφανές ότι μια μείωση της τάξεως του 80% στους πόρους του ΟΑΕΔ θα σημαίνει συρρίκνωση του Οργανισμού και άρα συρρίκνωση/περικοπή των παροχών που χορηγεί στους δικαιούχους του. Μια τέτοια μείωση μπορεί να σημαίνει το τέλος των προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης, μπορεί να σημαίνει το τέλος της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων για τον κίνδυνο της ανεργίας και άρα το τέλος των επιδομάτων ανεργίας, μπορεί να σημαίνει το τέλος των ΒΝΣ ΟΑΕΔ, μπορεί να σημαίνει αδυναμία περαίωσης στεγαστικών εκκρεμοτήτων και οριστικό τέλος στη στεγαστική πολιτική

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ