«Ξεκλειδώνουν» κονδύλια για την αναβάθμιση των Αναφιώτικων

Must Read

Άμεση πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της περιοχής των Αναφιώτικων προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, ιδιαίτερα με το Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να συνταχθεί ένας οδικός χάρτης.

  • Του Αντώνη Ι. Αντωνιάδη

Σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσαν στη Βουλή τα αρμόδια υπουργεία, σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη που κατήγγειλε την εγκατάλειψη της ιστορικής περιοχής, διαπιστώνεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει προωθήσει χρηματοδότηση που θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά σε δράσεις αναβάθμισης.

Ειδικότερα έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών αποκαλύπτει πως «στο Δήμο Αθηναίων, κατανεμήθηκε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) έτους 2018 για την κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων του, συνολικό ποσό ύψους 3.749.640,00 €, ενώ αντίστοιχο ποσό για την ίδια δράση έχει προγραμματισθεί να αποδοθεί στον ίδιο Δήμο και κατά το τρέχον έτος. Ήδη από τους Κ.Α.Π. έτους 2019, για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, έχει αποδοθεί στον ανωτέρω Δήμο το ποσό των 1.874.820,00 €». Προφανώς όμως η αναβάθμιση των Αναφιώτικων δεν ήταν στις προτεραιότητες της τότε δημοτικής αρχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ”, με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των Δήμων της Χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας». Στο πλαίσιο αυτό, έχει εκδοθεί απόφαση για «Επιχορήγηση των Δήμων της χώρας από το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ”» για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων αυτών, συνολικού προϋπολογισμού 150.000.000,00 €. Από το πρόγραμμα αυτό ο Δήμος Αθηναίων, δικαιούται συνολικό ποσό ύψους 2.293.900,00 €.

Εκτός όμως από την εγκατάλειψη, μείζον θέμα για την περιοχή αποτελεί η εγκληματικότητα. Σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, «εφαρμόζονται, επικαιροποιημένα, Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση διαφόρων μορφών παραβατικότητας στις περιοχές εδαφικής αρμοδιότητάς τους, σε καθημερινή βάση και καθ’ όλο το 24ωρο- στοχευμένοι και συστηματικοί έλεγχοι, αλλά και εξειδικευμένες δράσεις (πεζές – εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, συγκρότηση συνεργείων – ομάδων ελέγχου)».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας καταγράφεται η μείωση του ποσοστού των κλοπών οχημάτων και των ληστειών, για το τελευταίο 9μηνο , σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2018, κατά 12,07% και 1,96%, αντίστοιχα.

84 οικήματα το 1970

Για την ιστορία, η περιοχή «Αναφιώτικα» χωροθετείται στη Βόρεια Κλιτύ της Ακρόπολης και περιλαμβάνεται στο τμήμα της παλιάς πόλεως Πλάκας και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός διατηρητέος τόπος. Ο οικισμός των Αναφιώτικων κατά την δεκαετία του 1970 περιελάμβανε 84 οικήματα. Εξ αυτών, τα 75 περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου μετά από αναγκαστική απαλλοτρίωση για αρχαιολογικούς σκοπούς και 9 παρέμειναν Ιδιωτικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού , «εκ των δημοσίων ακινήτων, τα 27 πλησιέστερα της Ακροπόλεως κατεδαφίστηκαν προκειμένου να αποκατασταθεί η διαδρομή του αρχαίου Περιπάτου και η έκταση που απελευθερώθηκε εντάχθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Βορείου Κλιτύος.

Εκ των υπολοίπων 48 δημοσίων οικημάτων, τα 2 είναι πλέον οικόπεδα, μετά την κατάρρευση των οικημάτων, 13 παραμένουν κενά ως ετοιμόρροπα και 33 εξακολουθούν να κατοικούνται από συγγενείς των παλαιών ιδιοκτητών ή άλλους αυθαίρετους χρήστες, παρά την έλλειψη υποδομών και δικτύων. Ο σκοπός της απαλλοτρίωσης μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι η περιοχή δεν έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως και θεωρείται αυθαίρετος οικισμός».

Σύμφωνα με το Γραφείο Ιστορικού Κέντρου Αθήνας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κατά την εκπόνηση των ειδικών κανονιστικών διαταγμάτων για την περιοχή της Πλάκας, τα Αναφιώτικα θεωρήθηκαν αναπόσπαστο τμήμα του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, εντάχθηκαν στις διατάξεις προστασίας του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, εκ προθέσεως όμως στερούμενα ρυμοτομικού σχεδίου και όρων δόμησης, λόγω του αρχικού σκοπού απαλλοτρίωσης.

Σημειωτέον ότι ορισμένα από τα ακίνητα της περιοχής, πχ τα απαλλοτριωμένα από το ΥΠ.ΠΟ.Α. ακίνητα επί της οδού Στράτωνος 15-25, έχουν περιέλθει κατά κυριότητα και νομή στα ΕΤΑΔ Α.Ε. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκονται τα εν λόγω ακίνητα, έχει ως αρμοδιότητα αποκλειστικά και μόνο τις εγκρίσεις επισκευών μικρής κλίμακας για υγιεινή και χρήση, δεδομένου ότι οι δεσμεύσεις που ισχύουν είναι καθοριστικές για τη διαχείριση των ακινήτων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This