Δεν βγήκε τελικά στο σφυρί σπίτι που είχε παραχωρήσει σε ιδιώτη ο ΟΕΚ

Εξώδικο ανάγκασε την εταιρία διαχείρισης να κάνει πίσω

Must Read

Η εταιρία διαχείρισης δανείων doValue αναγκάστηκε να κάνει πίσω στην προσπάθειά της να εκπλειστηριάσει κατοικία που είχε παραχωρηθεί σε ιδιώτη από τον ΟΕΚ. Την υπόθεση είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» στις 12 Μαρτίου, καθώς οι servicers έχουν βάλει στο στόχαστρο, μεταξύ άλλων, και ακίνητα που έχουν δοθεί μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, αν και αυτό απαγορεύεται από σειρά νομοθετικών διατάξεων.

Στις 5 Οκτωβρίου 2022, η εταιρία διαχείρισης δανείων doValue Greece είχε βγάλει σε πλειστηριασμό για λογαριασμό της MEXICO FINANCE DAC το σπίτι του Λ.Μ. στο Αίγιο για ένα χρέος του, ύψους 7.350 ευρώ, από καταναλωτικό δάνειο που έλαβε από τη Eurobank. Ευτυχώς, ο πλειστηριασμός κηρύχθηκε άγονος, όμως η οφειλή εκτοξεύθηκε στα 39.000 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2023 λόγω τόκων και προσαυξήσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, απαγορεύεται η κατάσχεση της κατασκευαζόμενης και παραχωρούμενης από τον ΟΕΚ εργατικής κατοικίας μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος στον οργανισμό. Ετσι, η πληρεξούσια δικηγόρος Αριάδνη Νούκα έστειλε εξώδικο στην doValue, ζήτησε την ανάκληση-άρση της αναγκαστικής κατάσχεσης του ακινήτου, με την εταιρία να απαντά χθες (11 Απριλίου) ότι «προέβη στις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό να ανακληθεί η δήλωση συνέχισης του πλειστηριασμού».

Αριάδνη Νούκα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τα συνεχή δημοσιεύματα και τις εκκλήσεις συνδικαλιστικών φορέων, τόσο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ως ο φορέας που απορρόφησε τον ΟΕΚ δεν έχουν πάρει θέση, ούτε έχουν πράξει το αυτονόητο: να ενημερώσουν τους δανειολήπτες ότι μπορούν να προστατέψουν τα σπίτια τους από τους πλειστηριασμούς.

Οι νόμοι που προστατεύουν τα σπίτια του ΟΕΚ

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Νούκα, ακόμα και «σε περίπτωση που εκπλειστηριαστεί κατοικία, λόγω της ακυρότητας της διαθέσεως δεν επέρχεται η μεταβίβαση της κυριότητας επί του πλειστηριασθέντος ακινήτου στον υπερθεματιστή».

Ο λόγος είναι ότι το ακίνητο προστατεύεται από: α) το άρθρο 6, παρ. 13 του Ν.Δ. 775/1964 «περί κωδικοποιήσεως διατάξεων περί λαϊκής κατοικίας», η οποία ορίζει: «Υφισταμένης υποθήκης πάσα απαλλοτρίωσις του ακινήτου είναι άκυρος, επιτρεπομένης μόνο της μεταβιβάσεως λόγω προικός υπέρ κατιόντων ή αδελφών». β) το Ν.Δ. 2963/1954, άρθρο 20, Α.Ν. 163/67, άρθρο 12 και Ν.Δ. 910/1971, άρθρο 1, παρ. 3, σύμφωνα με το οποίο «δεν επιτρέπεται κατάσχεσις επί των από του ΟΕΚ κατασκευαζόμενων και παραχωρούμενων εργατικών κατοικιών, μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος του ΟΕΚ».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This