Αλλαγή θερμοσίφωνα: Αρχίζουν οι αιτήσεις!

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τα ποσοστά των επιδοτήσεων είναι από 50% μέχρι 60%, ανάλογα με το εισόδημα του αιτούντος

Must Read

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, τη στιγμή που καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

«Δουλεύουμε πυρετωδώς για να είναι στον αέρα αρχές της επόμενης εβδομάδας η πλατφόρμα τουΑνακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα”, θέλουμε πολύ λίγες μέρες ακόμη για να ολοκληρώσουμε τα γραφειοκρατικά του προγράμματος» αποκάλυψε χθες η γενική γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή της εξήγησε ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει μέσα από ένα πληροφοριακό σύστημα. «Θα δοθεί κάποιος ικανός χρόνος να μπουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μετά θα κλείσει η πλατφόρμα, θα γίνει ένας προσωρινός πίνακας κατάταξης των δικαιούχων, με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, και αυτοί στη συνέχεια θα λάβουν ένα ψηφιακό voucher,
το οποίο ουσιαστικά είναι δύο επιταγές, η πρώτη είναι η επιδότηση της αγοράς του προϊόντος και η δεύτερη αφορά την τοποθέτηση, δηλαδή οι συμπληρωματικές υπηρεσίες» υπογράμμισε ο κυρία Σδούκου.

Προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι ο αιτών να έχει σήμερα στο σπίτι του άρτιο και λειτουργικό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, ο οποίος θα απεγκατασταθεί και θα δοθεί προς ανακύκλωση προκειμένου να αντικατασταθεί με έναν ηλιακό. Τα ποσοστά των επιδοτήσεων είναι από 50% μέχρι 60%, ανάλογα με το εισόδημα του αιτούντος. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 100.000.000 ευρώ και εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περίπου 120.000 νοικοκυριά. Στόχος, πάντως, του ΥΠΕΝ είναι να βρίσκει σταδιακά περισσότερους πόρους έτσι ώστε όσοι βρίσκονται στη λίστα των επιλαχόντων να μπορέσουν να λάβουν την επιδότηση. Στο μεταξύ, 1.800 αιτήσεις υποβλήθηκαν προχθές, πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας, για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Σύμφωνα με την κυρία Σδούκου, η διαδικασία είναι απλή και δεν θα χρειαστούν δικαιολογητικά, παρά μόνον ο αριθμός της παροχής. Ουσιαστικά μπαίνει κανείς με τους κωδικούς του TAXISnet, και από εκεί και πέρα το μόνο που καταθέτει είναι τον αριθμό της παροχής ρεύματος.

«Κάποιος θα πρέπει να δει περίπου ποια είναι η κατανάλωση στο ρεύμα που έχει κάθε χρόνο. Για ένα μέσο νοικοκυριό υπολογίζεται στις 7.000 κιλοβατώρες. Προφανώς, θα χρειαστεί κάποιον ειδικό για να του πει το φωτοβολταϊκό του πόσο πρέπει να είναι, πόσα κιλοβάτ. Θα το εγκαταστήσει και αρχίζει να παράγει την ενέργειά του. Στο τέλος του έτους γίνεται ένας συμψηφισμός της ενέργειας που παρήγαγε το φωτοβολταϊκό με την ενέργεια που καταναλώθηκε τελικά. Αναλόγως, αν έχεις τελικά καταναλώσει ενέργεια παραπάνω από το φωτοβολταϊκό σου, θα πληρώσεις το πρόσθετο κόστος» είπε η γενική γραμματέας Ενέργειας. Ένα σύστημα των 7.000 κιλοβατωρών τον χρόνο κοστίζει περίπου 14.000
ευρώ και με την επιδότηση του προγράμματος μπορεί κανείς να αποσβέσει αυτά τα έξοδα σε τέσσερα χρόνια, ενώ χωρίς την επιδότηση θα χρειαζόταν 10 χρόνια για την απόσβεση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This