Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για αιτήσεις

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από έναν συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων

Must Read

Τη χορήγηση voucher ύψους από 510 έως 970 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για την αντικατάσταση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό μπορούν να διεκδικήσουν από αύριο τα νοικοκυριά της χώρας.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»
(https://allazothermosifona.gov.gr/) θα ανοίγει σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του δυνητικού ωφελουμένου και θα υποδέχεται αιτήσεις για 40 ημέρες, τουτέστιν μέχρι τις 20 Ιουνίου. Με προϋπολογισμό 100.000.000 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, το πρόγραμμα αναμένεται να επιδοτήσει σε πρώτη φάση 120.000 νοικοκυριά για να αλλάξουν τους ενεργοβόρους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες με νέους ηλιακούς, σύγχρονης τεχνολογίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού πρόκειται να μειωθεί περίπου 65%. Τους όρους, τα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» καθορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 50% έως 60%, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια και τη χωρητικότητα του μπόιλερ.

Στα πρότυπα του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή, την οποία θα μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του. Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα (χωρητικότητα δεξαμενής ζεστού νερού) και την τιμή αγοράς του. Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης. Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, τον οποίο και είναι υποχρεωμένοι να αποσύρουν. Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης, να παραμένουν λειτουργικοί πριν από την απόσυρσή τους και να έχουν χωρητικότητα τουλάχιστον 40 λίτρων.

 






Δικαίωμα αίτησης έχουν μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα γεννημένα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006, που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, ενώ δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας άνω των 30.000 ευρώ. Ως μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας ορίζεται το πηλίκο του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος διά τον αριθμό των μελών της οικογένειας του φυσικού προσώπου που υποβάλει την αίτηση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα. Δεν μπορούν να συμμετέχουν όσοι έχουν υποβάλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021». Οι δικαιούχοι χωρίζονται σε τρεις εισοδηματικές κατηγορίες. Στην πρώτη εντάσσονται οι πολίτες με εισόδημα έως 5.000 ευρώ, στη δεύτερη με εισόδημα 5.001 έως 10.000 ευρώ και στην τρίτη όσοι δηλώνουν άνω των 10.001 ευρώ.

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από έναν συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων:

– Μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας
Οικογένειες με μέλη ΑμεΑ
– Μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο
Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη

Οι ωφελούμενοι μπορούν να προμηθεύονται ηλιακό θερμοσίφωνα της επιλογής τους από έμπορο λιανικής της επιλογής τους που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Η αγορά μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο μέσω φυσικών καταστημάτων όσο και μέσω απομακρυσμένων πωλήσεων (ηλεκτρονικών καταστημάτων και τηλεφωνικών πωλήσεων). Η λίστα των εγκεκριμένων εμπόρων λιανικής θα αναρτάται στον δικτυακό τόπο του προγράμματος. Οι ωφελούμενοι μπορούν, επίσης, εφόσον το επιθυμούν, να λάβουν επιδότηση για τις αναγκαίες συμπληρωματικές εργασίες αντικατάστασης του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με τον νέο ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα ή απεγκατάστασης του παλαιού θερμοσίφωνα, προαιρετικά εξαρτήματα κ.λπ.).

Οι ωφελούμενοι μπορεί να προμηθεύονται τις σχετικές υπηρεσίες είτε από τους παραπάνω εμπόρους λιανικής είτε απευθείας από επαγγελματίες και συνεργεία υδραυλικών εγκαταστάσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η λίστα των εγκεκριμένων επαγγελματιών και συνεργείων υδραυλικών εγκαταστάσεων θα αναρτάται, επίσης, στον δικτυακό τόπο του προγράμματος. Μόνο εγκεκριμένοι (άμεσοι) προμηθευτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις επιταγές που έχουν εκδοθεί και έχουν στην κατοχή τους οι ωφελούμενοι του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο προμηθευτής όσο και το προς πώληση προϊόν/υπηρεσία επιβεβαιώνονται αυτόματα (ως προς την επιλεξιμότητά τους) από την ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος πριν από την επιτυχή ολοκλήρωση μιας εξαργύρωσης.

«Με την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, μιας από τις πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές, με έναν σύγχρονο, αποδοτικό ηλιακό θερμοσίφωνα, πετυχαίνουμε μείωση του λογαριασμού ρεύματος των νοικοκυριών, στηρίζουμε την ακμάζουσα ελληνική βιομηχανία παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων και μειώνουμε σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, συνεχίζουμε τις πολιτικές που προστατεύουν εμπράκτως το περιβάλλον, αλλά και στηρίζουν τους Έλληνες απέναντι στην ενεργειακή κρίση» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Αυλαία για τους ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2

Η πλατφόρμα του προγράμματος θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Την αυλαία θα ανοίξουν αύριο όσοι διαθέτουν ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2. Την Παρασκευή 12 Μαΐου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι φορολογούμενοι με ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3 και 4. Το Σάββατο 13 Μαΐου θα προστεθούν όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγουν σε 5 και 6, τη σκυτάλη θα πάρουν την Κυριακή και όσοι διαθέτουν ΑΦΜ που λήγουν σε 7 και 8, ενώ τη Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα και για όσους έχουν ΑΦΜ που λήγουν σε 9 και 0.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This