ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο οι ψευδείς δωρεές!

Στην «τσιμπίδα» της Εφορίας φορολογούμενη που δήλωσε εικονικά 450.000 ευρώ. Της βεβαιώθηκε πρόστιμο 71.500 ευρώ

Must Read

Νέο μπαράζ ελέγχων σε φορολογουμένους που αναγράφουν στις φορολογικές τους δηλώσεις ότι πραγματοποίησαν δωρεές χρηματικών ποσών το 2022 προχωρούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ.

Στόχος είναι η αναζήτηση όσων επικαλούνται εικονικές δωρεές για να γλιτώσουν φόρο εισοδήματος. Συγκεκριμένα, ορισμένοι φορολογούμενοι δηλώνουν πως πραγματοποίησαν
δωρεές, ενώ είτε δεν έχουν κάνει καθόλου είτε δηλώνουν μεγαλύτερα ποσά από τα πραγματικά, με την ελπίδα να μην πέσουν στην «τσιμπίδα» της Εφορίας. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να πληρώνουν μικρότερο φόρο εισοδήματος. Σημειώνεται πως το ποσό του φόρου εισοδήματος μειώνεται κατά 10% ή 20% (ανάλογα με τον αποδέκτη της δωρεάς) επί των ποσών δωρεών προς συγκεκριμένους φορείς, εφόσον οι δωρεές υπερβαίνουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους το ποσό των 100 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος. Στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθούν αρχικά οι φορολογικές δηλώσεις που περιέχουν δωρεές μεγάλων χρηματικών ποσών, καθώς και αυτές με μικρότερα ποσά αλλά με πολλούς αποδέκτες. Για να γίνουν δεκτές οι δωρεές χρημάτων σε διαφόρους φορείς, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου απαιτούνται δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν τη συναλλαγή.

Κάποιοι φορολογούμενοι βρέθηκαν ήδη στο στόχαστρο της Εφορίας και οι περιπτώσεις τους έφτασαν και εκδικάστηκαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Μάλιστα, σε μια υπόθεση η οποία έφτασε στη ΔΕΔ, μια φορολογούμενη εμφανίστηκε να υποβάλλει το έτος 2017 τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2015 και 2016. Στις τροποποιητικές δηλώσεις ανέγραψε ότι στα συγκεκριμένα έτη κατέθεσε στον Ειδικό Λογαριασμό για την απομείωση του δημόσιου χρέους της χώρας το συνολικό ποσό των 450.000 ευρώ (!) και μέσω της δωρεάς αυτής εξασφάλισε επιστροφές φόρου, συνολικού ύψους 38.000 ευρώ. Επίσης δήλωσε έσοδα από τόκους αρκετών χιλιάδων ευρώ, όπως και παρακρατούμενους φόρους επί των τόκων. Η επιστροφή φόρου καταβλήθηκε, αλλά αμέσως άρχισε έλεγχος που αποκάλυψε ότι δεν υπήρχαν δωρεές για τη μείωση του δημόσιου χρέους ούτε οι τόκοι. Της ζητήθηκε συγκεκριμένα να προσκομίσει αποδείξεις για την κατάθεση των 450.000 ευρώ στον λογαριασμό για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά δεν τις προσκόμισε. Αποτέλεσμα ήταν, αντί για επιστροφές φόρου, να πέσουν πρόστιμα συνολικού ύψους 71.500 ευρώ!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This