Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων ωθεί ο χορός των δανειστών την ελληνική οικονομία, επιβεβαιώνοντας με κυνισμό, που κλιμακώνεται βαθμηδόν, ότι αυτό που προέχει στην αμετακίνητη στρατηγική τους είναι να πάρουν τα λεφτά τους πίσω!
Ήταν απολύτως ενδεικτική η τροχιοδεικτική βολή του επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ την περασμένη Τετάρτη, όταν, χωρίς να μασάει τα λόγια του, περιέγραψε ένα μεσίστιο μέλλον, προειδοποιώντας ότι «το πιο σημαντικό θέμα για τον μηχανισμό για πολλές δεκαετίες θα είναι να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο ΕΜΣ δάνεισε περισσότερα από 200 δισ. στη χώρα και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα είναι επίσης σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια αυτά».
Στην ίδια γραμμή οι «σαράφηδες» του ΔΝΤ επαναφέρουν το κακόηχο ρεπερτόριο των περικοπών. Μπορεί τα γεράκια της Ουάσινγκτον να στηρίζουν φαινομενικά το ελληνικό αίτημα για μείωση του εξωφρενικού στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, ωστόσο την ίδια ώρα στην έκθεσή τους, που θα συζητηθεί την προσεχή Τετάρτη, αναμένεται να αξιώσουν μονότονα διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση του αφορολόγητου ορίου, κατάργηση της οιονεί 13ης σύνταξης που καθιερώθηκε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ και περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.
Η Κομισιόν
Με μεγαλύτερη αβρότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Πέμπτη στις φθινοπωρινές προβλέψεις της επιφύλαξε κάμποσα «φιλικά» χτυπήματα στην πλάτη, έχοντας όμως στραμμένο το βλέμμα στον δρακόντειο στόχο για πλεονάσματα 3,5%. Και φυσικά, δεν παρέλειψε να προσθέσει, όπως συνήθως, σειρά αστερίσκων. Οι δανειστές εκφράζουν διάπλατα την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η χώρα θα πετύχει φέτος υπερπλεόνασμα που θα φτάσει το 3,8% του ΑΕΠ και θα ακολουθήσει τον ίδιο εξοντωτικό ρυθμό και την επόμενη διετία, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να εισπράττουν τα δανεικά τους, χαμηλώνουν όμως την ίδια στιγμή τον πήχη της ανάπτυξης από 2,8% στο 2,3%.
Ταυτόχρονα, η επιτροπή διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του έτους, υπογραμμίζοντας στυφά ότι οι επιλογές της Αθήνας «δεν ανακοινώθηκαν με επαρκείς λεπτομέρειες». Η Επιτροπή διατηρεί, επιπλέον, επιφυλάξεις για τη δυνητική επίπτωση των δικαστικών αποφάσεων αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, υπενθυμίζοντας πάντως τη δέσμευση της κυβέρνησης να καλύψει το ενδεχόμενο δημοσιονομικό βάρος από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο Κατρούγκαλου «μέσα στο πλαίσιο των συμφωνημένων δαπανών του υπουργείου Εργασίας».
Στο υπουργείο Οικονομικών αυτή την εποχή έχουν σηκώσει τα μανίκια, καθώς απομένουν μόνο 10 ημέρες έως την 20ή Νοεμβρίου, οπότε θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση των Ευρωπαίων δανειστών, από την οποία θα κριθεί η τύχη της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, κάτι που δεν πρέπει να μας βρει με ανοιχτές εκκρεμότητες.
Γιατί η έκθεση αυτή είναι τόσο σημαντική:
- Επειδή συνιστά βασική προϋπόθεση προκειμένου το Eurogroup, που θα συνεδριάσει στις 4 Δεκεμβρίου, να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 640.000.000 ευρώ, από κέρδη ελληνικών ομολόγων που διακρατούν κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες.
- Η επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα, έστω αιματηρά, τηρεί τις δεσμεύσεις της θεμελιώνει το εθνικό αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, σε συνδυασμό με τις αποδόσεις των ομολόγων και τον ρυθμό ανάπτυξης που μεταβάλλουν τη βάση υπολογισμού του δημόσιου χρέους.
- Επειδή, επίσης, μπορεί από του χρόνου να οδηγήσει σε έμμεση μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα με την αξιοποίηση ενός μέρους τουλάχιστον από κέρδη ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις, αντί για την αποπληρωμή του χρέους, διευρύνοντας ως εκ τούτου τον δημοσιονομικό χώρο.
Το πρόβλημα, στην περίπτωση αυτή, όπως σχολιάζουν στην οδό Νίκης, είναι ότι αφενός δεν υπάρχουν κάποια «ώριμα» επενδυτικά σχέδια, αφετέρου οι δανειστές εκφράζουν αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο να εμπλακεί στη διαχείριση αυτών των κονδυλίων ο ιδιωτικός τομέας.
Τα ανοιχτά μέτωπα που κληρονόμησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ
Μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες το υπουργείο καλείται να κλείσει τους φακέλους που άφησε «κληρονομιά» ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν:
- Τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία διογκώθηκαν εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας των διοικήσεων των τραπεζών, αναβαθμίζοντας δραματικά το πρόβλημα στο μεγαλύτερο βαρίδι της ελληνικής οικονομίας. Επείγουσα προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου είναι το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωσή του να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα, δεδομένου ότι οι δανειστές, όπως και οι αγορές, αποδίδουν καθοριστική σημασία.
- Την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με αιχμές το Ελληνικό και την αγορά ενέργειας (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ), ταυτόχρονα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της σημερινής κυβέρνησης, το οποίο ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης έδειξε ανέτοιμος να διαχειριστεί.
- Την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα («φέσια» στην αγορά), οι οποίες παραμένουν στάσιμες στα 2,2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση απέστειλε προ εικοσαημέρου στους δανειστές σχέδιο για έναν διπλό μηχανισμό που θα επιτρέψει τη σταδιακή εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου εντός διετίας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα δημιουργηθεί νέα γενιά υποχρεώσεων.
- Την πλήρη εφαρμογή του νέου πλαισίου για την προστασία της α΄ κατοικίας, που περιλαμβάνει ομαλή διενέργεια και σταδιακή αύξηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αποτελεσματικότερη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού και διαμόρφωση νέου ενιαίου πτωχευτικού πλαισίου για τα φυσικά πρόσωπα.
Η πρόοδος ειδικά στην προστασία της α΄ κατοικίας, παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, παραμένει απελπιστική, καθώς μόλις 10 δανειολήπτες έχουν βοηθηθεί. Αφετέρου στο Μαξίμου και στην οδό Νίκης φτάνουν ανησυχητικές πληροφορίες που κάνουν λόγο για κάθετη εφόρμηση των επιθετικών «λύκων της αγοράς», οι οποίοι αγοράζουν πάμφθηνα δάνεια και στη συνέχεια διεκδικούν ακόμα και στο ακέραιο την αποπληρωμή τους. Υφέρπει, εν ολίγοις, ατμόσφαιρα κοινωνικών εντάσεων, οι οποίες είναι πιθανό να εκδηλωθούν εκρηκτικά, όπως συνέβη στην Ισπανία, αν εμφανιστούν μέτρα και πρακτικές αναγκαστικής είσπραξης, οι οποίες θα ξεκινούν από ενημερώσεις και εξώδικα και θα φτάνουν σε διαταγές πληρωμής, εξώσεις και πλειστηριασμούς. Σημάδια όλα αυτά ότι ο χειμώνας προμηνύεται δριμύς…