Εκπνέουν οι προθεσμίες για φοροϋποχρεώσεις!

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 3%

Must Read

Μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις θα πρέπει να «κλείσουν» μέχρι και σήμερα το βράδυ εκατομμύρια φορολογούμενοι, καθώς εκπνέουν πολλές προθεσμίες.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία ή θέλουν να ξεφουσκώσουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, χιλιάδες οφειλέτες που έχασαν παλαιές ρυθμίσεις ή δημιούργησαν χρέη στη σκιά της ενεργειακής κρίσης, αλλά και φορολογούμενοι που θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση 3% στο «ραβασάκι» της φορολογικής δήλωσης. Με λίγα λόγια, απόψε λήγει η προθεσμία για τους οφειλέτες που έχουν αρρύθμιστα χρέη προς το Δημόσιο ώστε να υποβάλουν αίτηση επανένταξης στη ρύθμιση των 72 έως 120 δόσεων, εφόσον την είχαν απολέσει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2023. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, ενώ εάν ο οφειλέτης έχει πρόσθετα ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν έχουν ρυθμιστεί, τότε έχει έναν μήνα περιθώριο να τα εντάξει στην πάγια ρύθμιση, διαφορετικά χάνει τις 120 δόσεις. Η προθεσμία της 31ης Ιουλίου, μάλιστα, ισχύει και για όσους θέλουν να ενταχθούν στις 36-72 δόσεις για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην ενεργειακή κρίση, δηλαδή μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την ενεργοποίηση της ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθούν δύο δόσεις από τους οφειλέτες εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Δηλαδή, αν ένας οφειλέτης αποφασίσει να ρυθμίσει τα χρέη του εντός της σημερινής ημέρας, έχει δικαίωμα να πληρώσει τις δυο πρώτες δόσεις έως και την ερχόμενη Τετάρτη. Αν δεν το πράξει, τότε η αίτηση για ρύθμιση θεωρείται άκυρη και το Δημόσιο θα αρχίσει άμεσα τις διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Πηγές από το οικονομικό επιτελείο υπογραμμίζουν πως δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στην προθεσμία υποβολής αίτησης για τις ρυθμίσεις οφειλών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τις μισθώσεις ακινήτων που έληξαν μέχρι το τέλος του 2022. Όπως έχει ορίσει η ΑΑΔΕ, σε περίπτωση κατά την οποία η συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη ΔΟΥ «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει την ημερομηνία λύσης μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023.

Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει. Η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή ζητεί να δοθεί παράταση της προθεσμίας έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαπίστωσαν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έχουν τελευταία ευκαιρία να τα διορθώσουν με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9. Μετά την υποβολή της δήλωσης, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις -όχι μικρότερες των 10 ευρώ- μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024. Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 έχουν τη δυνατότητα μέχρι και σήμερα το βράδυ είτε να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου είτε να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό, κερδίζοντας έκπτωση 3%. Σημειώνεται ότι με την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος μαζί με τη δεύτερη στο τέλος Αυγούστου.

 

Η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ

Από τη λίστα των φοροϋποχρεώσεων που θα πρέπει να εκπληρώσουν έως απόψε το βράδυ οι φορολογούμενοι δεν λείπει η καταβολή της τρίτης δόσης του φετινού ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται πως το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως ο λογαριασμός του φόρου επί των ακινήτων θα πληρώνεται κάθε μήνα, με την τελευταία δόση να έχει προγραμματιστεί τον Φεβρουάριο του 2024. Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων προχώρησαν σε διόρθωση λαθών και παραλείψεων στα στοιχεία των ακινήτων τους υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση Ε9 θα λάβουν νέο σημείωμα από την ΑΑΔΕ, με το οποίο θα ενημερώνονται για το νέο ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουν τους επόμενους μήνες, καθώς θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό.

Όσοι αδυνατούν να ακολουθήσουν το προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση του φόρου σε 10 δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή:

1. Στην πάγια ρύθμιση, που προβλέπει: έως 12 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 4,34%, 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5,84%

2. Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα

Τέλος χρόνου και για την υποβολή της δήλωσης Ειδικού Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ). Ο φόρος αυτός επιβάλλεται με συντελεστή 15% στην αντικειμενική αξία των ακινήτων σε επιχειρήσεις και νομικές οντότητες (υπεράκτια ή εξωχώρια εταιρία – offshore κ.λπ.) αλλά και κάθε μορφής εταιρία ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έχουν, μεταξύ άλλων, ανώνυμες εταιρίες και εταιρίες περιορισμένης ευθύνης οι οποίες έχουν ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους, την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων.

Μόνον όσοι εξοφλήσουν τον φόρο σήμερα θα κλειδώσουν την έκπτωση 3%

Μπορεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προχώρησε στην παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Αυγούστου, ωστόσο η παροχή έκπτωσης 3% για την εφάπαξ εξόφληση διατηρείται μόνο για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα εξοφλήσουν σήμερα, 31 Ιουλίου 2023, το σύνολο του φόρου. Η σχετική διάταξη με την παράταση των προθεσμιών για φυσικά και νομικά πρόσωπα που πέρασε από τη Βουλή, χωρίς δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα καταβολής των φόρων. Αυτό σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως τη νέα καταληκτική ημερομηνία, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή τη δόση του Αυγούστου, συμπεριλαμβάνοντας επί της ουσίας και την τρέχουσα του Ιουλίου. Η τελευταία δόση θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

 






Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This