«Ράλι» στις τιμές των τροφίμων – Τεράστιες αυξήσεις μέσα σε 12 μήνες!

Στο 2,5% καταγράφηκε ο πληθωρισμός του Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

Must Read

Βαθαίνει η κρίση στο εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού, καθώς οι απανωτές αυξήσεις έχουν «κατακρεουργήσει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μάλιστα, ένα νέο κύμα ακρίβειας κάνει την «εμφάνιση» του από Σεπτέμβριο!

Τα «σήματα» από την αγορά παραπέμπουν σε νέες ανατιμήσεις, σε τουλάχιστον 100 κατηγορίες προϊόντων! Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο, στο 2,5% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανόδου των τιμών (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή), από 1,8% τον Ιούνιο. Ωστόσο στα είδη πρώτης ανάγκης, Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, η αύξηση είναι στο 12,3%, στα φρούτα +19,4%, στα λαχανικά +15,5% και τα γαλακτοκομικά +14,4%. Ακριβότερο αναδεικνύεται κατά τουλάχιστον 11,3% σήμερα το τραπέζι του ελληνικού νοικοκυριού σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε σχέση με την προπερυσινή ξεπερνά το 20%. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον πληθωρισμό Ιουλίου υπάρχουν προϊόντα που τον Ιούλιο 2023 ήταν σχεδόν 20% ακριβότερα σε σχέση με τον Ιούλιο 2022!

 

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Φρούτα (γενικά) 19,4%
  • Λαχανικά (γενικά) 15,5%
  • Γαλακτοκομικά και αυγά 14,4%
  • Λοιπά τρόφιμα 13,7%
  • Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 13,3%
  • Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 11,6%
  • Κρέατα (γενικά) 10,9%
  • Έλαια και λίπη 10,6%
  • Καφές-κακάο-τσάι 9,2%
  • Ψωμί και δημητριακά 8,6%
  • Ψάρια (γενικά) 8,3%
  • Αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) 8,1%
  • Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 7,9%
  • Εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία 7,1%

Στη λίστα της Eurostat που εξετάζει τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή σε 25 βασικές κατηγορίες διατροφής, η Ελλάδα εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό ανατιμήσεων σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ σε συνολικά έντεκα προϊόντα μεταξύ, των οποίων το κρέας, τα φρούτα, το βούτυρο και τα αυγά. Αναλυτικότερα, η κατανάλωση κρέατος στην Ελλάδα εξελίσσεται σε ακριβό «σπορ», δεδομένου ότι στο σύνολο της κατηγορίας οι αυξήσεις στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο στο 11,3% όταν στην ΕΕ κυμάνθηκε στο 9,6%. Το εγχώριο μοσχάρι έχει ήδη ανατιμηθεί μέσα σε τρία χρόνια κατά 6 ευρώ το κιλό, με την τιμή του να κυμαίνεται τον Μάιο 2020 έως τα 9 ευρώ και αυτές τις ημέρες να ξεπερνά και τα 15 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα και η τιμή του χοιρινού είναι «χρυσάφι», καθώς στην Ελλάδα τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση κατά 14,8% έναντι 11,1% στην ΕΕ. Σημαντική παράμετρος που πρέπει να προσμετρηθεί σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις που καταγράφονται στις τελικές τιμές καταναλωτή στο κρέας είναι η υψηλή εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές, καθώς, με βάση εκτιμήσεις, περί το 85% του βόειου κρέατος που καταναλώνουμε προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού, ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται και το ποσοστό εισαγωγών στο χοιρινό. Ενδιαφέρον έχει να σημειωθεί ότι και οι αυξήσεις στις τιμές στο κατσίκι και στο αρνί είναι κατά τι υψηλότερες στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε., με το ποσοστό ετήσιας αύξησης τον Ιούνιο να διαμορφώνεται στο 7,8% εγχωρίως σε σχέση με το ευρωπαϊκό 7,3%. Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών οι εγχώριες τιμές σε γάλα και γιαούρτι διατηρούν μεν διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 12,8% και 10,3% αντίστοιχα, ωστόσο οι «επιδόσεις» αυτές κινούνται χαμηλότερα από την εικόνα που εμφανίζει ο μέσος όρος στην ΕΕ. Αντίθετα στο τυρί και το βούτυρο οι αυξήσεις στην Ελλάδα κινούνται με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό. Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2023 οι τιμές στο βούτυρο σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 7,7% στην Ελλάδα, όταν στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 2,5%, ενώ στο τυρί η αύξηση στο εγχώριο ράφι ήταν 18,1% όταν στην ΕΕ κυμάνθηκε στο 17,6%. Στα αυγά η αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 16,6% στην Ελλάδα, ενώ ακολουθεί από κοντά η ΕΕ με 16,5%. Πολύ μεγάλη είναι η απόκλιση και στα φυτικά έλαια και λίπη, καθώς σε ετήσια βάση στη χώρα μας οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14,3%, ενώ στην ΕΕ μόλις 5,5%. Σε ό,τι αφορά τα φρούτα, οι ανατιμήσεις βάζουν «φωτιά» στην κατανάλωση, η οποία εγχωρίως υποχωρεί με ρυθμό 8%-10% με βάση εκτιμήσεις της αγοράς.

 


 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This