«Μαρσάρουν» ξανά οι αγρότες τα τρακτέρ αυτή τη φορά για να… προλάβουν φτηνά δάνεια!

Must Read

Φτηνό χρήμα σε Έλληνες παραγωγούς θα παρέχει το νεοσύστατο Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα δάνεια θα είναι διαθέσιμα μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ, θα έχουν χαμηλά επιτόκια και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής. Το χρηματοδοτικό εργαλείο εκτιμάται ότι θα τεθεί στη διάθεση των ενδιαφερομένων τον Ιανουάριο. Τα αρχικά κεφάλαια του Ταμείου ανέρχονται σε 80.000.000 και θα δεσμευθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ενώ τα χρήματα τα οποία προβλέπονται να «πέσουν» στην αγορά θα φτάσουν τα 400.000.000 ευρώ.

Παράλληλα, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των αιτήσεων για την ενίσχυση 5.000 μικροκαλλιεργητών.

Τη σύσταση και την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει συμφωνία που υπέγραψαν στις αρχές Σεπτεμβρίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕταΕ).

Πρόκειται για την πρώτη χρηματοδοτική συμφωνία στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, με ένα πρόγραμμα εστιασμένο στη γεωργία. Το ταμείο θα δώσει χρηματοδοτική ανάσα στις επενδύσεις που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, στοχεύοντας να καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού στον πρωτογενή τομέα.

Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο θα παρέχει, με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, κάλυψη ενός σημαντικού μέρους του κινδύνου ενός χαρτοφυλακίου δανείων ώστε οι τελικοί αποδέκτες, δηλαδή οι παραγωγοί, να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους, όπως μειωμένες απαιτήσεις για εξασφαλίσεις (εγγυήσεις), χαμηλότερο ύψος επιτοκίων και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής.

Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων Πιερ Λουίτζι Τζίλιμπερτ, παραδοσιακά οι χρηματοδοτήσεις στην Ε.Ε. για τον τομέα της γεωργίας συνίσταντο σε επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις, κάτι το οποίο ισχύει ακόμη και σήμερα διότι κάποιοι τομείς χρειάζονται τις επιδοτήσεις για να παραμείνουν βιώσιμοι. Αυτή τη φορά επελέγη ένας διαφορετικός τρόπος. Δημιουργείται ένας χρηματοδοτικός μηχανισμός, που θα χορηγεί κατά κύριο λόγο δάνεια για την ενίσχυση των Ελλήνων παραγωγών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της αγροτικής δραστηριότητας, από την παραγωγή έως και τη διανομή. Έτσι, όλοι αυτοί οι φορείς αποκτούν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις με πιο ευνοϊκούς ρόλους.

Στόχος η παροχή φθηνότερου ρεύματος

Βασικός στόχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων είναι να αυξήσει την παροχή φτηνότερου χρήματος για τους Έλληνες παραγωγούς, ώστε να μπορέσουν να καινοτομήσουν, να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για νέους αγρότες και να συμβάλουν περαιτέρω στη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας. «Πρόκειται για έναν πολύ αποδοτικό χρηματοδοτικό μηχανισμό, γιατί με βάση τα 80.000.000 ευρώ που θα βάλουμε στο τραπέζι χάρη στα διαφορετικά ταμεία, θα φτάσουμε σε ένα συνολικό ποσό περίπου 400.000.000 ευρώ, τα οποία θα εισαχθούν στην αγορά. Πετυχαίνουμε έτσι ένα πολύ ισχυρό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα μέσω ενός αποτελεσματικού μηχανισμού» ανέφερε ο κ. Τζίλιμπερτ.

Δεύτερος στόχος είναι να διασφαλιστεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό και να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των δανείων, ώστε να επωφεληθούν από το μέτρο όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες. Επίσης, να είναι ευνοϊκοί οι όροι που θα προσφέρουν οι ενδιάμεσοι στους τελικούς δικαιούχους, τους αγρότες, όσον αφορά τα επιτόκια, τις μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, αλλά και τις μικρότερες απαιτούμενες επενδύσεις. Είναι κάτι το οποίο θα επιτηρεί αυστηρά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Αναφερόμενος πριν από λίγες ημέρες στο ζήτημα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης τόνισε ότι η ηγεσία του υπουργείου δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο Έλληνας αγρότης, προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας μας.

«Τα 80.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα κατευθυνθούν ως εγγύηση στις τράπεζες προκειμένου εκείνες να παράσχουν χαμηλότοκα δάνεια μακράς λήξεως στους παραγωγούς. Ακολούθως οι ίδιοι θα μπορέσουν με τη σειρά τους να αξιοποιήσουν αυτά τα χρήματα σε επενδύσεις και να τα κατευθύνουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητάς τους» σημείωσε ο κ. Βορίδης από το βήμα του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της Gaia Επιχειρείν, προτρέποντας το σύνολο των τραπεζών να υπαχθούν στο πρόγραμμα αυτό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ένα από τα βασικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα είναι η ανάγκη για επενδύσεις προκειμένου να καταστεί πιο ανταγωνιστική. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξουν και καλλιέργειες πιο φιλικές προς το περιβάλλον, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής. Όλα αυτά απαιτούν επενδύσεις και έχει διαπιστωθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό, περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ για τη γεωργία και στα 2,85 δισ. ευρώ για τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η υπογραφή της συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Πού πάνε τα χρήματα, ποιες επενδύσεις είναι επιλέξιμες

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στο σχέδιο 4.1.1 που σχετίζεται με σχέδια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στο σχέδιο 4.2.2 που αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μεταποίησης. Ειδικότερα για το μέτρο 4.2.2, ένας επιχειρηματίας που θέλει να επενδύσει στον κλάδο της μεταποίησης και έχει ορίσει την επένδυσή του στο 1.000.000 ευρώ, θα επιδοτηθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης σε ποσοστό 60%, ήτοι 600.000, και έχει την επιλογή να λάβει το υπόλοιπο 40%, δηλαδή ποσό ύψους 400.000 ευρώ, μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μάλιστα, για το μέτρο 4.2.2 ο μέσος όρος των χρημάτων που έχουν υπολογιστεί για κάθε αίτηση ξεπερνά το 1.200.000 ευρώ. Παράλληλα, ετοιμάζεται σε συνεργασία με το Ταμείο Ευρωπαϊκών Επενδύσεων ένα αντίστοιχο πρόγραμμα μικροπιστώσεων για ποσά έως 25.000 ευρώ.

Οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης στις αρχές του 2020 έχουν αρχίσει να «τρέχουν», σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί. Ήδη ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει εκδώσει εγκύκλιο, η οποία περιλαμβάνει τις οδηγίες για τη διαδικασία πληρωμής στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕταΕ). Το τελευταίο έχει ξεκινήσει με τη σειρά του τη διαδικασία επιλογής των τραπεζών που θα συμμετέχουν στο χρηματοδοτικό εργαλείο, μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Στόχος είναι εντός του Νοεμβρίου να γίνει η αξιολόγηση των τραπεζών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα ανταποκριθούν τόσο οι τέσσερις συστηματικές τράπεζες όσο και κάποιες συνεταιριστικές. Το αρχικό ποσό των 80.000.000 ευρώ θα καταβληθεί σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, όπως προβλέπει η συμφωνία χρηματοδότησης. Το ΕΤαΕ θα πρέπει να ετοιμάζει φάκελο πληρωμής προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This