Έρχεται η διασύνδεση ταμειακών με τα POS

Τι προβλέπεται

Must Read

Αλλαγές ενόψει…

To κλείσιμο μίας μεγάλης «μαύρης τρύπας» για τα φορολογικά έσοδα του κράτους και ένα αποφασιστικό βήμα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, είναι κατά πως φαίνεται στα σκαριά.

Θέμα μηνών είναι όπως προκύπτει άλλωστε η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα μηχανήματα POS, κάτι που ελπίζεται πως θα επιφέρει σειρά διαφοροποίησεων επί ων οικονομικών. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα γίνει ουσιαστικό βήμα ώστε το 2026 να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 9% από 15% περίπου είναι σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει επιπλέον έσοδα για τον κρατικό πρϋπολογισμό ύψους 2.500.000 ευρώ, από ανείσπρακτο ΦΠΑ αλλά και από φόρο εισοδήματος.

Με την αλλαγή αυτή λοιπόν, πρακτιά σημαίνει ότι δεν θα μπορεί καμία απολύτως συναλλαγή να εκτελεστεί, χωρίς να ενημερωθεί η εφορία. Κάθε πελάτης που θα πληρώνει με πιστωτική κάρτα αυτόματα θα εκδίδεται η απόδειξη από την ταμειακή μηχανή και σε πραγματικό χρόνο θα ενημερώνονται παράλληλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Από το υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί με θρησκευτική ευλάβεια και δεν θα χρειαστεί νέα παράταση, ώστε από την 1η Μαρτίου να ξεκινήσει η διαδικασία. Με βάση δε πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου «προσεχώς, σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας θα επανεκκινήσουν τα προγράμματα ενισχύσεων για απόκτηση ή αντικατάσταση POS, παλαιών φορολογικών μηχανισμών κ.λπ. και θα εμπλουτιστούν με τις νέες τεχνολογικές λύσεις που καλύπτονται από τις σχετικές αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ».

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος με το νέο σύστημα/Οι πέντε άξονες

1. H συναλλαγή ξεκινάει από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.

2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό την λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

3. Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) online έγκριση ή offline έγκριση ή απόρριψη offline ή διακοπή της συναλλαγής.

4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης), αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.

5. Ο Φορολογικός Μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει την λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για την μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This