Κοροϊδία οι νέες αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο;

Τι προβλέπει η εγκύκλιος για αποδοχές, επιδόματα και πλαφόν

Must Read

Σφίγγουν ξανά τα δημοσιονομικά «λουριά» από το 2024, καθώς αναμένονται να δημιουργηθούν συνθήκες ασφυξίας τόσο για τα δημόσια οικονομικά όσο και για τους ίδιους πολίτες. Μέσα σε ένα κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας, η κυβέρνηση αποφασίζει να φέρει μία εγκύκλιο για τις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο

Ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο έρχονται αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματαΑπό εκεί και πέρα, πώς είναι δυνατόν να έρχονται αυξημένοι μισθοί και επιδόματα με τέτοιους πληθωρισμούς και τέτοια δεδομένα στην ελληνική οικονομία, είναι απορίας άξιον!

Υψηλός πληθωρισμός, χαμηλή ανάπτυξη αλλά… αυξήσεις μισθών!

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδοθεί από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά, αναλύεται ένα νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους, που αφορά σε αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα. Παράλληλα, παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή των αυξήσεων από 1-1-2024 στους μισθούς όλων των μισθολογικών κλιμακίων του ενιαίου μισθολογίου των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων, καθώς επίσης και στους βασικούς μισθούς των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστών, πανεπιστημιακών καθηγητών και όλων των άλλων δημοσίων λειτουργών που αμείβονται βάσει ειδικών μισθολογίων. Μέσω της εγκυκλίου παρέχονται διευκρινίσεις για την αναπροσαρμογή των βασικών μισθών, τον επανακαθορισμό της οικογενειακής παροχής, την αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, τη χορήγηση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης σε ερευνητές, την αναπροσαρμογή του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, τη χιλιομετρική αποζημίωση και τα έξοδα διανυκτέρευσης. Οι βασικοί μισθοί των μισθολογικών κλιμακίων, προσαυξάνονται από 1η Ιανουαρίου 2024 με ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο γινόμενο του εισαγωγικού μισθού της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0,0897, στρογγυλοποιούμενο στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ. Η προσαύξηση είναι σταθερή και προστίθεται στους βασικούς μισθούς, χωρίς να επηρεάζεται ο τρόπος με τον οποίο αυτοί διαμορφώνονται βάσει των αναφερομένων διατάξεων, δηλαδή χωρίς συνυπολογισμού της προσαυξήσεως των 70 ευρώ κατά τη διενέργεια του όποιου προβλεπόμενου στις αναφερόμενες διατάξεις πολλαπλασιασμού για τη διαμόρφωση του κάθε βασικού μισθού.

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο 

• Αύξηση οικογενειακής παροχής: Από 1η Ιανουαρίου 2024 τα ποσά οικογενειακής παροχής αυξάνονται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Συνεπώς, ένας δημόσιος υπάλληλος με ένα τέκνο θα λάβει επιπλέον αύξηση 20 ευρώ και με δύο και άνω παιδιά επιπλέον 50 ευρώ κ.ο.κ.

• Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης: Το επίδομα θέσης ευθύνης λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και στα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ.

• Αύξηση κατά 15 ευρώ του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά. Πρόκειται για ειδικό επίδομα που το λαμβάνουν 112.000 δικαιούχοι. Το εν λόγω επίδομα αναπροσαρμόζεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα.

• Αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου. Το επίδομα παραμεθορίου αυξάνεται από 100 στα 130 ευρώ και αφορά 21.200 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

• Επιπλέον αύξηση μισθών των μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) και θέσπιση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, με συνολική μεσοσταθμική αύξηση αμοιβών κατά 10%. Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζεται αναδρομικά από 7/10/2022 το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι) σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Η αύξηση αυτή είναι επιπλέον της αύξησης των 70 ευρώ και της οικογενειακής παροχής που θα λάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και αναλύθηκε παραπάνω.

• Χιλιομετρική αποζημίωση. Tο ύψος της χιλιομετρικής αποζημίωσης για τις μετακινήσεις εντός ή εκτός έδρας, όταν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση ιδιωτικής χρήσης μεταφορικού μέσου αυξάνεται από 01.01.2024 στο ποσό των 20 λεπτών για κάθε χιλιόμετρο.

Νέο ανώτατο όριο αποδοχών

Τα ποσά των ανωτάτων ορίων αποδοχών και προσθέτων απολαβών διαμορφώνονται από 1η Ιανουαρίου 2024 ως εξής:

• Γενικός Γραμματέας Υπουργείου: 5.121 ευρώ

• Δικαστικοί λειτουργοί και κύριο προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους: 8.426,56 ευρώ

• Ιατροί του ΕΣΥ: 6.454 ευρώ

• Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας: 5.615 ευρώ

• Μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι.: 5.269,88 ευρώ

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This