Απόβαση των ξένων στα ελληνικά ακίνητα

Στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας καταγράφουν αύξηση των επενδύσεων κατά 39% το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι

Must Read

Αύξηση 39% στις ξένες επενδύσεις στα ελληνικά ακίνητα καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο 24ο συνέδριο της Prodexpo.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι αντίστοιχα ανοδική ήταν η πορεία των ξένων επενδύσεων την προηγούμενη χρονιά: «Το 2022 είχαμε επενδύσεις από ξένους στα ακίνητα περίπου 2,1 δισ. ευρώ, που σημαίνει 68% παραπάνω σε σχέση με το 2021». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόγραμμα δανείων «Σπίτι μου», το οποίο αφορά τη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων προς νέους/νέες και νέα ζευγάρια, ο υπουργός επισήμανε ότι στο ξεκίνημά του δέχτηκε μεγάλη κριτική από ορισμένους, αλλά υποστήριξε ότι η πραγματικότητα τους εκδικήθηκε, καθώς το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο, με περισσότερα από 10.000 δάνεια να έχουν εγκριθεί, με ορισμένους μάλιστα νέους να έχουν εγκατασταθεί στα σπίτια τους. Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει νέος κύκλος, καθώς έχουμε φτάσει στα δημοσιονομικά όρια. Είναι θέμα διαθεσιμότητας πόρων, είπε, σημειώνοντας πάντως ότι υπάρχουν 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν με άλλους τρόπους και μέσω διάφορων προγραμμάτων στον τομέα της γενικότερης στεγαστικής πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Φθηνή στέγη», ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξήγησε: «Όταν λέμε εργατικές κατοικίες, σκέφτεστε ένα διαμέρισμα σε ένα συγκρότημα σε κάποια υποβαθμισμένη περιοχή. Κάποιοι άνθρωποι που ήταν σε μεγάλη πίεση έπαιρναν ένα δώρο από τον Θεό και από το κράτος. Αυτό το μοντέλο εγκαταλείπεται. Παντού πάμε σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πάμε σε οικόπεδα που δεν είναι μόνο σε υποβαθμισμένες περιοχές. Υπάρχουν οικόπεδα που ανήκουν στη ΔΥΠΑ και στην Κηφισιά. Πάει στην Κηφισιά ή όπου αλλού, κάνει διαγωνισμούς, προσελκύει ενδιαφέρον επενδυτών. Οι επενδυτές κρατούν ένα τμήμα για δική τους αξιοποίηση και τα υπόλοιπα πηγαίνουν με κοινωνικά κριτήρια σε ανθρώπους που τα πληρούν. Εκεί θα έχει και ο ιδιώτης συμφέρον τα κτίρια να είναι υψηλού επιπέδου».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε και στην αλλαγή που θα φέρει ο νέος χρόνος στο φορολογικό καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων: «Πρέπει να ακούσουμε τα παράπονα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για νόθευση ανταγωνισμού, αλλά πρέπει να ακούσουμε και τους ανθρώπους που έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα. Πάμε σε μια ήπια λύση, παίρνουμε τις περιπτώσεις που είναι τρία και πάνω τα ακίνητα και επιβάλλουμε καθεστώς ΦΠΑ. Να έχεις ένα ή δύο είναι πρόσθετο εισόδημα, από τρία και πάνω μοιάζει με επιχειρηματική δραστηριότητα. Κάποιος έχει 978. Για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, εισάγουμε αυτό το σύστημα, θα το βάλουμε στο φορολογικό νομοσχέδιο. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από την Πρωτοχρονιά».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This