Προς οικονομία Mεγάλου Αδελφού – Αναγκαιότητα, ή μια ακόμη απειλή για την δημοκρατία;

Το τέλος της ανωνυμίας του χρήματος με την κατάργηση των μετρητών στις συναλλαγές και οι κίνδυνοι από την επωνυμία του υποχρεωτικού ψηφιακού νομίσματος

Must Read

Πόλεμο στα μετρητά κηρύσσει η Κυβέρνηση, που ωστόσο, με μεθοδευμένες κινήσεις, οδεύει σταδιακώς προς την οικονομία του… Μεγάλου Αδελφού. Με το φορολογικό νομοσχέδιο που ετέθη χθες σε δημόσια διαβούλευση, έρχεται η πλήρης απαγόρευση χρήσης μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ σε μια προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής.

  • εφημερίδα «Εστία»

Με την νέα διάταξη, θα πληρώνουν πρόστιμο, όσο το διπλάσιο της συναλλαγής, όσοι δέχονται πληρωμές με μετρητά πάνω από το όριο αυτό. Αν δηλαδή επιχείρηση ή επαγγελματίας δεχθούν από πελάτη 3.000 ευρώ μετρητά, θα χάνουν 6.000 ευρώ!

Ταυτοχρόνως οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνονται αποκλειστικά με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής ενώ συμβόλαια που αναφέρουν μερική ή ολική εξόφληση του τιμήματος με μετρητά, είναι άκυρα. Παράλληλα, από την άνοιξη του 2024 θα τοποθετηθούν «POS παντού», με το πλαστικό χρήμα να κυριαρχεί σε κάθε συναλλαγή.

Με κάθε πληρωμή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έχει αυτομάτως πλήρη εικόνα για το προφίλ του φορολογούμενου αλλά και της επιχείρησης που θα δέχεται την πληρωμή, ενώ κάθε κίνηση θα παρακολουθείται και θα τίθεται στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών.

Η πανταχού παρούσα εικόνα του Μεγάλου Αδελφού με την ασφυκτική παρακολούθηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, το τέλος της ανωνυμίας του χρήματος και η υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ, προκαλούν αναμφισβήτητα ερωτήματα σχετικώς προς το εάν όλες αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος μιας αναγκαιότητας για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της φοροδιαφυγής ή είναι μια ακόμη απειλή για την δημοκρατία.

Σίγουρα, ο περιορισμός και η κατάργηση των μετρητών και η υιοθέτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών συμβάλλουν στην πάταξη του μαύρου χρήματος, των παράνομων δραστηριοτήτων και της φοροδιαφυγής, ενώ συμβάλλουν και στην αύξηση της φορολογικής συμμoρφώσεως. Για παράδειγμα, με την υποχρεωτική χρήση τραπεζικών μέσων θα τεθεί φρένο στις βαλίτσες μαύρου χρήματος που διεκινούντο για αγοραπωλησίες ακινήτων κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα από Τούρκους και Βούλγαρους και όλες οι διαδικασίες θα είναι απολύτως διαφανείς.

Επί πλέον, οι υπέρμαχοι της κατάργησης των μετρητών εκτιμούν ότι έτσι ξεπερνώνται οι περιορισμοί που επιβάλλει στην νομισματική πολιτική το μηδενικό επίπεδο επιτοκίων (zero lower bound). Μελλοντικά το ψηφιακό ευρώ θα αποτελεί μια πρόσθετη και ευκολότερη επιλογή πληρωμής, ενώ οι πολίτες θα το χρησιμοποιούν χωρίς χρέωση για τις βασικές πληρωμές τους σε ολόκληρη την ζώνη του ευρώ. Θα αποτελεί ένα γρήγορο, εύκολο και ασφαλές μέσο για τις καθημερινές πληρωμές και ταυτοχρόνως θα στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα ενθαρρύνει ενεργά την καινοτομία στις πληρωμές λιανικής.

Στον αντίποδα, η κατάργηση των μετρητών ισοδυναμεί με το τέλος της ανωνυμίας των συναλλαγών και την είσοδο σε ένα καθεστώς ολοκληρωτικής επιτήρησης.

ευρώ

Όπως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζει, τα μετρητά διαφυλάσσουν την ιδιωτική ζωή, αφού οι συναλλαγές με μετρητά προασπίζουν το θεμελιώδες μας δικαίωμα για προστασία της ιδιωτικής ζωής, των δεδομένων και της ταυτότητός μας σε οικονομικά θέματα.

Επιπλέον, τα μετρητά παρέχουν επιλογές πληρωμής και αποταμιεύσεως για ανθρώπους με περιορισμένη ή καμία πρόσβαση σε ψηφιακό χρήμα, γεγονός που τα καθιστά καίριας σημασίας για την ενσωμάτωση πολιτών από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν χαμηλότερο εισόδημα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This