Όλα προς τα «πάνω»: Νέα αύξηση στα φορολογικά έσοδα!

Τι άλλο φέρνει η ακρίβεια...

Must Read

Δεν έχει τέλος η αισχροκέρδεια του κράτους στις πλάτες των πολιτών, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, τα έσοδα μόνο από τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης θα είναι περισσότερα κατά 1,16 δισ. ευρώ.

Αυτή η αύξηση, φυσικά, δεν προκύπτει από τις εκτιμήσεις για υψηλότερη κατανάλωση, αλλά από τις αυξήσεις στις τιμές, που έχουν «γονατίσει» τα ελληνικά νοικοκυριά. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να συνεισφέρουν περίπου 580.000.000 ευρώ επιπλέον, πέραν των περίπου 436.000.000 που πλήρωσαν φέτος. Ο υπερδιπλασιασμός οφείλεται στο ότι ο υπολογισμός φόρου θα γίνεται πλέον επί τεκμαρτού εισοδήματος για όσους εμφάνιζαν έως τώρα πολύ χαμηλά εισοδήματα και δεν πλήρωναν φόρους ή πλήρωναν ελάχιστα.

Το 50% των φορολογικών εσόδων θα προέλθει από τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, που θα αποφέρουν συνολικά 31,446 δισ. ευρώ, έσοδα αυξημένα κατά 1,188 δισ. σε σχέση με τα φετινά. Όσον αφορά τα συνολικά και τα επιμέρους φορολογικά έσοδα, στον Προϋπολογισμό προβλέπεται ότι:

 τα έσοδα από ΦΠΑ θα ανέλθουν σε 24,379 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,161 δισ. ευρώ έναντι του 2023

 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης θα αποφέρουν 7,067 δισ. ευρώ (+27.000.000 ευρώ έναντι του 2023). Τα έσοδα από φόρο εισοδήματος θα είναι 21,652 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 707.000.000 ευρώ ή 3,4% έναντι του 2023.

Ειδικότερα:
Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 13,337 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 959.000.000 ευρώ έναντι του 2023. Η μεταβολή αυτή θα προέλθει από την αναμενόμενη αύξηση των μισθών και των συντάξεων αλλά και τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Ωστόσο, λιγότερα θα πληρώσουν τα νομικά πρόσωπα, καθώς ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται στα 6,696 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 295.000.000 ευρώ έναντι του 2023. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι δεν θα υπάρχει την επόμενη χρονιά η έκτακτη φορολόγηση που είχε επιβληθεί στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This