«Ξεπαγώνει» η μεταφορά συντελεστή δόμησης

Στο Ταμείο Ανάκαμψης η Ψηφιακή Τράπεζα Γης, που θα «τρέξει» τη διαδικασία - Κίνδυνος η νομιμοποίηση μεγάλων αυθαιρέτων

Must Read

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
[email protected]

Προ των πυλών βρίσκεται πλέον η ενεργοποίηση του «αραχνιασμένου» θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο «Ψηφιακή Τράπεζα Γης», μέσω της οποίας θα πραγματοποιείται αποκλειστικά η διαχείριση και αξιοποίηση τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης.

Στόχος είναι να ενεργοποιηθούν οι εκκρεμείς τίτλοι, με τον καθορισμό των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή και με τη λειτουργία της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, ενώ το πολεοδομικό «εργαλείο» της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης θα χρησιμοποιηθεί και για τη νομιμοποίηση ακινήτων. Ουσιαστικά θα ανοίξει ο δρόμος για την οριστική νομιμοποίηση μεγάλων αυθαιρέτων, που έχουν ήδη υπαχθεί σε κάποιον από τους νόμους τακτοποίησης. Η δυνατότητα αυτή καταργήθηκε με τον νόμο του 2020, η ηγεσία του ΥΠΕΝ όμως σχεδιάζει να συνδέσει ξανά το εργαλείο της μεταφοράς με τη διαδικασία τακτοποίησης. Αντικείμενο του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 18.274.230 ευρώ, είναι η ανάπτυξη και λειτουργία μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής – απρόσωπης αγοράς και πώλησης δικαιωμάτων δόμησης, η οποία θα λειτουργεί και ως μηχανισμός αποζημίωσης δικαιούχων, χωρίς κόστος για το Δημόσιο και ταυτόχρονα θα δημιουργεί πόρους για έργα φιλικά προς το περιβάλλον. Πωλητές και αγοραστές συντελεστή δόμησης θα έχουν τη δυνατότητα να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά τα αιτήματά τους στην Ψηφιακή Τράπεζα Γης, μέσω της οποίας η μεταφορά συντελεστή δόμησης θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά.

Διαδικασία

Ο καθορισμός των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή και η Ψηφιακή Τράπεζα Γης είναι μια άρρηκτα συνδεδεμένη διαδικασία. Η Ψηφιακή Τράπεζα Γης διαμορφώνει έναν απλό μηχανισμό προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά του συντελεστή δόμησης από ακίνητα προσφοράς σε ακίνητα υποδοχής συντελεστή δόμησης, αλλά για να αρχίσει η κατάθεση τίτλων συντελεστή δόμησης θα πρέπει να έχουν καθοριστεί οι ΖΥΣ. Μέχρι στιγμής το ΥΠΕΝ έχει εγκρίνει την ταχεία κατάρτιση Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή δόμησης σε 42 δήμους της χώρας. Η σύσταση και λειτουργία της Ψηφιακής Τράπεζας Γης και η ενεργοποίηση του θεσμού της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης θεσπίστηκε με το νέο χωροταξικό και πολεοδομικό θεσμικό πλαίσιο (Ν. 4759/2020). Φορέας υλοποίησης του έργου, που εντάσσεται στη Δράση «Έξυπνες περιβαλλοντικές και πολιτιστικές υποδομές», στον Άξονα «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων της οικονομίας της χώρας» και στον Πυλώνα «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας», είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο ΕλλάδαςΥπουργείο ευθύνης είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This