Κλιμακωτά πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας

Τι προβλέπει ο νέος σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών, σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης οχήματος τα καταβάλει εκπρόθεσμα

Must Read

Ολιγοήμερη παράταση στην πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας προαναγγέλλει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο σχεδιάζει ένα νέο μέτρο, σύμφωνα με το οποίο θα μπαίνει τέλος στις συνεχείς επεκτάσεις της προθεσμίας καταβολής των τελών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα πάγιο σύστημα για την καταβολή των τελών, προκειμένου να μη χρειάζονται τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη ριζική αλλαγή των προστίμων, σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης οχήματος καταβάλει εκπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως και η μη καταβολή τους επισύρει πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Συγκεκριμένα, το ύψος του προστίμου είναι:

 Ισο με το ποσό των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ

 Ισο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.

 Μηδενικό, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την επιβολή κλιμακωτών προστίμων, δηλαδή ο ιδιοκτήτης δεν θα πληρώνει διπλάσια τέλη, αν καθυστερήσει την πληρωμή ακόμα και για μία ημέρα. Για τον πρώτο μήνα θα υπάρχει ένα χαμηλό ποσοστό στο πρόστιμο, το οποίο θα αυξάνεται όσο περνούν οι μήνες. Αν ένας ιδιοκτήτης «ξεχάσει» να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας στο εξάμηνο, τότε θα επιβαρυνθεί με τα διπλάσια τέλη. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, πως το νέο σύστημα με το κλιμακωτό πρόστιμο δεν θα ισχύσει για τα φετινά τέλη κυκλοφορίας, αλλά για εκείνα του 2025.

Η ολιγοήμερη παράταση που προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών θα ισχύει και για όσους θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία. Στην περίπτωση αυτή οι πινακίδες κυκλοφορίας δεν κατατίθενται στην Εφορία, αλλά παραμένουν στην κατοχή του ιδιοκτήτη, ο οποίος θα πρέπει να δηλώνει τον χώρο στάθμευσης όπου θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία. Όσοι όμως εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες. Τα πρόστιμα αρχίζουν από 10.000 ευρώ και αυξάνονται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής, ενώ αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This