Φυσικό αέριο: Ως το 2031 οι τιμές στα ύψη!

Αναμένεται να φθάσουν σε ιστορικό ύψος, αν και υπάρχει επάρκεια

Must Read

Η εικόνα μιας Ευρώπης φοβισμένης από την πιθανότητα χειμερινής έλλειψης φυσικού αερίου φέτος δεν υπάρχει, αλλά οι καταναλωτές δεν θα νοιώσουν κάποια βελτίωση, το αντίθετο μάλιστα, καθώς καλούνται να πληρώσουν σημαντικά υψηλότερες χρεώσεις από ότι στο παρελθόν.

Όπως αναφέρει το CNBC, μια κατάσταση κρίσης απεφεύχθη τον περασμένο χειμώνα, μετά από μια προσπάθεια να βρεθούν νέοι προμηθευτές, να ανοίξουν ξανά παλιές εγκαταστάσεις αποθήκευσης και να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για την μείωση της κατανάλωσης σε ορισμένους τομείς, καθώς οι ροές από τη Ρωσία στέρεψαν μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Έκθεση του οίκου Moodys επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου «θα παραμείνουν υψηλές και ασταθείς». Η ενέργεια ήταν μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις που μείωσαν τον πληθωρισμό τους τελευταίους μήνες, αφού ήταν ο κύριος μοχλός στις αυξήσεις των τιμών καταναλωτού που εμφανίστηκαν αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ετήσιος ονομαστικός πληθωρισμός ήταν 2,4% τον Νοέμβριο στη ζώνη του ευρώ, με την ενέργεια να παρουσιάζει αποπληθωρισμό 11,5% σε ετήσια βάση, παρόλο που η έκταση των αυξήσεων των τιμών απλώς μετριάστηκε σε όλους τους άλλους τομείς.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθωρισμός της τιμής του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει κατά 31% σε ετήσια βάση έως τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανική Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Όμως αυτή η εικόνα δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Ο Moody’s διαπίστωσε ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019 και τις βλέπει να παραμένουν πάνω από αυτό το επίπεδο τουλάχιστον έως το 2031!

Το 2020 και το 2021, οι τιμές ήταν κάτω από τον μέσο όρο. Ο οίκος μάλιστα αναφέρει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν ευμετάβλητες, κυρίως λόγω των «αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν την εγγενή τους ευπάθεια στις διακοπές εφοδιασμού».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This