Κατά του πλαφόν στις συντάξεις το ΣτΕ!

Θετική εισήγηση του ανώτατου δικαστηρίου για την κατάργηση του «κόφτη» για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Must Read

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αμφισβητεί το πλαφόν στις οφειλές των ασφαλισμένων προς τα Ταμεία ως προϋπόθεση για να «ξεκλειδώσει» η έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης.

Στο ανώτατο δικαστήριο εκδικάστηκε χθες αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει η νομική υπηρεσία του ΕΦΚΑ επί απόφασης Εφετείου που είχε κρίνει πως το πλαφόν των 20.000 ευρώ (αυξήθηκε σε 30.000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου με βάση νόμο που ψηφίστηκε λίγο πριν από το νέο έτος) είναι αντισυνταγματικό. Η υπόθεση έφτασε στο ανώτατο δικαστήριο έπειτα από προσφυγή ασφαλισμένης η οποία οφείλει 86.000 ευρώ. Μάλιστα, η συνταξιούχος δικαιώθηκε τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό! Ενδεικτικό, αλλά όχι δεσμευτικό, είναι το γεγονός πως ο εισηγητής στο 1ο Τμήμα του ΣτΕ (επταμελής σύνθεση) ζητά να απορριφθεί το αίτημα του ΕΦΚΑ και η απόφαση -η οποία αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες- αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς αφορά δυνητικά δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Το ιστορικό

Ασφαλισμένη κατέθεσε στις 14 Μαρτίου 2017 προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών κατά απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΑΥ) του τ.ΕΤΑΑ επειδή ο ασφαλιστικός οργανισμός ανέστειλε την καταβολή τής σύνταξής της λόγω υψηλών οφειλών της στο Ταμείο (86.211,33 ευρώ, μετά την προσθήκη τελών και προσαυξήσεων). Η ασφαλισμένη επικαλέστηκε τη δεινή οικονομική της κατάσταση και προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και ζήτησε να της χορηγηθεί σύνταξη έστω και με υπολογισμό λιγότερων ετών ασφάλισης, άλλως να καταβάλει την οφειλή της σε δόσεις ή, έστω, να της χορηγηθεί σύνταξη για τα έτη που θεωρείτο ότι είχε καταβάλει εισφορές (είχε συνολικό χρόνο ασφάλισης 46 έτη).

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς της και το ίδιο έπραξε στη συνέχεια και το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε την έφεση του ΕΦΚΑ και διέταξε τον ασφαλιστικό οργανισμό να χορηγήσει σύνταξη στην ασφαλισμένη, παρότι είχε οφειλές στον ΕΦΚΑ τετραπλάσιες του οριζομένου στον νόμο. Μάλιστα, τον καταδίκασε και στην καταβολή των δικαστικών εξόδων της συνταξιούχου. Παρά τις δύο αρνητικές γι’ αυτόν αποφάσεις, ο ΕΦΚΑ κατέθεσε και αναίρεση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τον εισηγητή του Συμβουλίου της Επικρατείας να «απαντά» χθες πως θα πρέπει να απορριφθεί. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This