Εκτός χρηματοδότησης ΕΣΠΑ οι μικρομεσαίοι: Πάλι «κερδισμένοι» είναι οι… μεγαλοκαρχαρίες!

Εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες απορρίπτονται από τις τράπεζες

Must Read

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
[email protected]

Περιορισμένη παραμένει η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόσο στον τραπεζικό δανεισμό όσο και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως υπογράμμισε ο α’ αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Κώστας Δαμίγος εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται εκτός χρηματοδότησης.

«Είτε απορρίπτονται από τις τράπεζες είτε αποφεύγουν εξαρχής να “χτυπήσουν” την πόρτα τους. Είναι κοινό μυστικό ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και συχνά το ΕΣΠΑ ευνοούν κυρίως τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας αποδεικνύουν ότι τα υφιστάμενα προγράμματα χρηματοδότησης αφορούν το 6% των ΜμΕ, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός απευθύνεται μόλις στο 3,8%» σημείωσε ο κ. Δαμίγος, κατά τη διάρκεια του ετήσιου γεύματος εργασίας της διοίκησης του ΒΕΑ με τους εκπροσώπους του Τύπου. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παύλος Ραβάνης χαρακτήρισε απαραίτητη την πραγματική αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, τόσο μέσω του τραπεζικού συστήματος και των δυνατοτήτων που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και των διαρθρωτικών ταμείων. Στάθηκε, επίσης, στην ανάγκη μιας νέας ρύθμισης των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές, σε 120 δόσεις, και στον εξορθολογισμό του φόρου ΕΝΦΙΑ για τις παραγωγικές επιχειρήσεις, ζητώντας παράλληλα ειδική αντιμετώπιση στους όρους εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για τις βιοτεχνίες και τα τεχνικά επαγγέλματα, λόγω ιδιαιτεροτήτων. Ειδικά για τις ασφαλιστικές οφειλές, το ΒΕΑ έχει πολλάκις επισημάνει την ανάγκη για την εφαρμογή νέας ρύθμισης οφειλών έως 120 δόσεις, στην οποία να μπορούν να ενταχθούν όλες και ιδίως εκείνες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης. Για να είναι αποτελεσματική η ρύθμιση, θα πρέπει να προβλεφθεί διαγραφή των προστίμων και λοιπών προσαυξήσεων, καθώς και απομείωση της βασικής οφειλής για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα στοιχεία

Πέρα από αυτό, ο κ. Ραβάνης παρουσίασε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι την περασμένη χρονιά το ισοζύγιο ήταν ιδιαίτερα θετικό, καθώς οι συστάσεις επιχειρήσεων ήταν υπερδιπλάσιες από τις διαγραφές. Μάλιστα, σε ποσοστό, η αύξηση είναι η μεγαλύτερη των
τελευταίων ετών. «Η επιχειρηματικότητα, όπως αποδείχτηκε στα χρόνια των κρίσεων, αντέχει. Ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες απέδειξαν ότι εξελίσσονται. Όχι ίσως με τους ρυθμούς που επιβάλλει η 4η βιομηχανική επανάσταση, καθώς δεν έχουν την υποστήριξη που απαιτείται, αλλά προσπαθούν να ορθοποδήσουν, να καινοτομήσουν και να εναρμονιστούν με το νέο περιβάλλον» ανέφερε ο πρόεδρος του ΒΕΑ. Από την πλευρά του, ο κ. Δαμίγος αναφέρθηκε και στο θέμα της έλλειψης σε τεχνικό, εξειδικευμένο προσωπικό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λέγοντας ότι χρειάζεται να ενισχυθούν το κύρος και η ελκυστικότητα των τεχνικών επαγγελμάτων, αλλά και να δημιουργηθούν κίνητρα που θα προσελκύσουν τα νέα παιδιά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This