Η μεγάλη κοροϊδία με τις τριετίες!

Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει, εργαζόμενοι και συνδικάτα καταγγέλλουν ότι οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αρνούνται να τις καταβάλουν

Must Read

Πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων και συνδικάτων ότι οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αρνούνται να καταβάλουν το επίδομα γάμου και τις τριετίες, παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση. Καλούν, μάλιστα, την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε ειδικά οι προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας να δίνονται αυτόματα και υποχρεωτικά, προκειμένου να σταματήσουν οι εκβιασμοί εργοδοτών και οι απολύσεις σε όσους εργαζομένους ζητούν τους νόμιμους μισθούς τους.

Η κυβέρνηση επανέφερε με τυμπανοκρουσίες από την 1η Ιανουαρίου 2024 την προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, καταργώντας τη μνημονιακή διάταξη που η ίδια είχε ψηφίσει το 2012 έπειτα από απαίτηση της τρόικας. Μάλιστα, ο νόμος προέβλεπε πως οι τριετίες θα «ξεπαγώσουν» όταν η ανεργία θα μειωθεί κάτω από 10%, όμως αποφασίστηκε να γίνει νωρίτερα.

Ωστόσο, ακόμη και αυτή η επαναφορά έκρυβε μια τεράστια δυσάρεστη έκπληξη για τις τσέπες της συντριπτικής πλειονότητας των εργαζομένων, καθώς χάθηκε διά παντός ο χρόνος που είχαν διανύσει από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2023. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι «για το χρονικό διάστημα από τις 14/02/2012 έως και τις 31/12/2023 καμία αξίωση δεν γεννάται ούτε οφείλονται αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως αναφέρεται ανωτέρω, ούτε επιτρέπεται να υπολογιστεί προϋπηρεσία που έχει διανυθεί από τις 14/02/2012 έως και τις 31/12/2023».

Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος ορίζει πως η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:

Α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.

Β) Για τους εργατοτεχνίτες με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.
Αν οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές είναι υπέρτερες των νόμιμων αποδοχών, οι αυξήσεις, οι προσαυξήσεις και τα ποσά εν γένει που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων συμψηφίζονται με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ καταβαλλόμενων και νόμιμων αποδοχών, με την καταβολή της οποίας εξοφλούνται ολοσχερώς ή μερικώς.

Πλήρης ασυδοσία! Η σκληρή πραγματικότητα στη διαλυμένη αγορά εργασίας

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το θετικό αυτό μέτρο υποτίθεται πως θα αφορούσε 800.000 έως 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όμως λόγω της διαγραφής των 11 ετών εργασίας για το 2024 οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι μόλις 30.000 άτομα.

Ομως, με ευθύνη της κυβέρνησης η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς, σύμφωνα με πλειάδα καταγγελιών από ομοσπονδίες και σωματεία, πολλοί είναι οι εργοδότες που όχι μόνο αρνούνται να καταβάλουν τις τριετίες, αλλά επιπλέον απολύουν όσους διεκδικούν τα νόμιμα.

Μόλις πρόσφατα η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (ΟΣΕΥΠΕ) κατήγγειλε δημόσια την πρακτική σούπερ μάρκετ, πολυκαταστημάτων, εταιριών υψηλής τεχνολογίας, εργολαβικών εταιριών και εταιριών ενοικίασης προσωπικού να μην καταβάλλουν στο προσωπικό τους το επίδομα γάμου και τις τριετίες.

Οπως ανέφερε, το μεν επίδομα γάμου δεν καταβάλλεται με πρόσχημα τη μη συμμετοχή αυτών των εταιριών στις εργοδοτικές οργανώσεις που συνυπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τις δε τριετίες οι εργοδότες αρνούνται να τις καταβάλουν, απειλώντας τους εργαζομένους ότι αν γνωστοποιήσουν την προϋπηρεσία τους στο λογιστήριο της εταιρίας την επόμενη ημέρα θα απολυθούν. Με τον τρόπο αυτό και υπό την απειλή της απόλυσης, ο εργοδότης δεν λαμβάνει επίσημη γνώση της προϋπηρεσίας του εργαζομένου κι έτσι μπορεί να ισχυρίζεται άγνοια αυτής.

Οπως υπογραμμίζουν δικηγόροι – εργατολόγοι, ένας τρόπος να προστατευτούν οι εργαζόμενοι είναι να γνωστοποιούν ηλεκτρονικά (μέσω e-mail) στους εργοδότες τους τα στοιχεία που πιστοποιούν την προϋπηρεσία τους, ώστε σε περίπτωση που ακολουθήσει απόλυση να μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση στα δικαστήρια, όμως αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία απόδειξη του πόσο έωλη ήταν η νομοθέτηση της κυβέρνησης.
Κατά την ΟΣΕΥΠΕ, το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση δεν μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν ότι δεν βλέπουν όλα όσα συμβαίνουν στην αγορά εργασίας.

Η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου οφείλει να φέρει άμεσα νομοθετική ρύθμιση υποχρέωσης όλων των εργοδοτών της χώρας να καταβάλουν το επίδομα γάμου και τα επιδόματα τριετιών και επίσης οφείλει να αναβαθμίσει άμεσα την «Εργάνη», ώστε κάθε αναγγελία πρόσληψης που «ανεβαίνει» στο σύστημα θα πρέπει να ταυτίζεται με το ασφαλιστικό ιστορικό και να επιβεβαιώνονται με αυτοματοποιημένο τρόπο η προϋπηρεσία και η οικογενειακή κατάσταση κάθε εργαζομένης και κάθε εργαζομένου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι επιχειρήσεις απλώς υποβάλουν στη φόρμα δήλωσης της αναγγελίας πρόσληψης ό,τι στοιχεία οι ίδιες επιθυμούν, αποκρύπτοντας κρίσιμα δεδομένα για την οικογενειακή κατάσταση και την προϋπηρεσία των εργαζομένων. Το πληροφοριακό σύστημα «Eργάνη» είναι «τυφλό», αφού ακόμα και σε περίπτωση ελέγχου των επιθεωρητών δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα στα συστήματα μεταξύ ΕΦΚΑ και ΣΕΠΕ, ώστε αυτόματα να αντικατοπτρίζονται το ασφαλιστικό ιστορικό και η οικογενειακή κατάσταση των μισθωτών, προκειμένου να προκύπτει η αναντιστοιχία στις δηλωθείσες αποδοχές του εργαζομένου με βάση την πραγματική του προϋπηρεσία.

Αυτή η έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ ΕΦΚΑ και ΣΕΠΕ, στην εποχή της πολυδιαφημιζόμενης «Ελλάδας 2.0», της τεχνητής νοημοσύνης και των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους… για άχρηστες και αχρείαστες ψηφιακές εφαρμογές, μόνο ως σκόπιμη και εγκληματική μπορεί να θεωρηθεί.

Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 6,41%

ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕ ΤΡΙΕΤΙΕΣΜΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟ∆ΟΧΕΣ
0-3 ΕΤΗ830,00 €
3-6 ΕΤΗ913,00 €
6-9 ΕΤΗ996,00 €
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 9 ΕΤΗ1.079,00 €

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This