Στην πρώτη γραμμή ξανά οι Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής

Στο επίκεντρο η Αλεξανδρούπολη, όπου το FSRU ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο ενεργειακό κεφάλαιο για τη χώρα

Must Read

Μία προς μία, οι χώρες της Ευρώπης δίνουν το πράσινο φως προκειμένου η απαραίτητη ενεργειακή ασφάλεια να συμπεριλάβει την ανάπτυξη νέων Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου.

Ηδη το Ηνωμένο Βασίλειο προανήγγελλε ότι θα επιτρέψει σε κατασκευαστές μονάδων να διατηρήσουν πρόσβαση σε βασικές επιδοτήσεις για την παροχή εφεδρικής ενέργειας στο δίκτυο, ενώ χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Πολωνία βρίσκονται σε φάση κατασκευής ή έναρξης λειτουργίας μονάδων συνδυασμένου ή ανοιχτού κύκλου φυσικού αερίου. Η στροφή αυτή έρχεται να καλύψει το κενό που αφήνει το γρήγορο και απαιτητικό κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, ενώ είναι συμβατή και με τους όρους του πράσινου μετασχηματισμού, αφού το φυσικό αέριο θεωρείται μεταβατικό καύσιμο.

Στο νέο αυτό σκηνικό που διαμορφώνεται, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει  με επίκεντρο πάλι την Αλεξανδρούπολη, όπου ήδη το FSRU ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή ιστορία της χώρας. Εκεί κατασκευάζεται η Μονάδα  Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης προκειμένου να καλύψει ανάγκες για ενεργειακή επάρκεια τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 400.000.000 ευρώ, που κατασκευάζεται και θα έχει μονάδα με εγκατεστημένη ισχύ 840 MW και με τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης για μονάδες τέτοιας τεχνολογίας.

Η μονάδα αυτή, της οποίας ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται έχει δυνατότητα για καύση υδρογόνου (Η2) σε ποσοστό έως 50%, δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να παίξει ένα κομβικό ρόλο στην εξαγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας προς τα γειτονικά κράτη. Παράγοντες της αγοράς διαπιστώνουν μεγάλες δυνατότητες για εξαγωγή ενέργειας προς Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η μονάδα εγκαθίσταται στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης, σε περιοχή δηλαδή όπου διασταυρώνονται υποδομές εφοδιασμού με φυσικό αέριο αλλά και δίκτυα διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Με την εμπορική λειτουργία της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής να τοποθετείται στα τέλη του 2025, η μονάδα αναμένεται να γίνει η πιο αποδοτική της χώρας, εδραιώνοντας τη θέση της Ελλάδας ως καθοριστικού ενεργειακού εταίρου στα δυτικά Βαλκάνια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ανοίξτε τις λιγνιτικες μας μονάδες!!!!Αφήστε τις ηλιθιότητες!!!!Πήρε ο καραγκιόζης κ έκλεισε τις λιγνιτικες!!!!Ευρωπαϊκές πομηριες,θα έρθουν δύσκολοι καιροί πρέπει να έχουμε έστω κάτι δικό μας να μην εξαρτιωμαστε από τους άλλους, όσο μπορούμε τουλάχιστον φτάνει να τρώτε με δέκα κουταλιά δεν χορταίνετε πότε εσείς!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This