Χάος με τα αναδρομικά από λάθος επανυπολογισμό

Με τεράστια καθυστέρηση και νέα λάθη, το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ αποφάσισαν να επιστρέψουν σε χιλιάδες δικαιούχους τα λεφτά που παρανόμως παρακρατήθηκαν

Must Read

Με τεράστια καθυστέρηση 4,5 ετών και νέα λάθη, το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ αποφάσισαν να επιστρέψουν σε χιλιάδες συνταξιούχους αναδρομικά που παρανόμως παρακρατούσε. Πρόκειται για τις περιπτώσεις συντάξεων στις οποίες τόσο ο πρώτος επανυπολογισμός (λόγω του νόμου Κατρούγκαλου του 2016), που ολοκληρώθηκε το 2019, όσο και ο δεύτερος (λόγω του νόμου Βρούτση του 2020), που ολοκληρώθηκε το 2022, είχαν σωρεία λαθών. Είναι δε χαρακτηριστικό πως όσων οι συντάξεις εμπίπτουν και στις δύο κατηγορίες ταυτόχρονα αποδίδονταν χαμηλότερες έως και 300 ευρώ τον μήνα.

Η αύξηση των συντάξεων λόγω επανυπολογισμού αφορά τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τον νόμο Βρούτση.

Συγκεκριμένα:

 • όσους συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης
 • συνταξιούχους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, χωρίς εφαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης, τόσο του ν. Κατρούγκαλου όσο και του ν. Βρούτση, γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων
 • συνταξιούχους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, από 13/5/2016 μέχρι 30/9/2019, με 30 έτη ασφάλισης και άνω, των οποίων η σύνταξη δεν έχει επανυπολογιστεί με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση
 • συντάξεις γήρατος, χηρείας, συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση πριν και μετά τον ν. Κατρούγκαλου.

Την ίδια στιγμή, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καταγγέλλει πως τα αναδρομικά που δόθηκαν ήδη σε συνταξιούχους του ΗΣΑΠ ήταν κουτσουρεμένα και απειλεί με νέο γύρο μηνύσεων.

Ο νόμος Κατρούγκαλου (ν.4387/16) όριζε ότι από την 1/1/2019 πρέπει να γίνει επανυπολογισμός σε όλες τις κύριες συντάξεις. Στους εργαζομένους αρκετών κατηγοριών είχαν γίνει υψηλότερες κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών λόγω επαγγέλματος (Ολυμπιακή Αεροπορία κ.α.). Αρα, ο επανυπολογισμός έπρεπε να είχε συνυπολογίσει το επιπλέον ασφάλιστρο και να καταλήξει σε διαφορετικό ύψος τελικής σύνταξης. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη με ευθύνη του ΕΦΚΑ.

Το πρόβλημα

Η διαδικασία του επανυπολογισμού έπρεπε να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. Το ΕΝΔΙΣΥ εντόπισε από τότε το πρόβλημα της μη εφαρμογής νόμου και πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον τότε διοικητή του ΕΦΚΑ και την αρμόδια διευθύντρια Συντάξεων του φορέα, οι οποίοι διαβεβαίωναν ότι δεν τίθεται θέμα επανυπολογισμού αλλά, όπως αποδείχτηκε, έκαναν «λάθος».

Η οργάνωση αναγκάστηκε αρχικά να στείλει εξώδικο στον ΕΦΚΑ και, αφού δεν έλαβε την παραμικρή απάντηση, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά, καλώντας τον αρμόδιο εισαγγελέα να παρέμβει λόγω της μη εφαρμογής νόμου του 4387/16. Ο εισαγγελέας προχώρησε τη διαδικασία και η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ με υπόμνημα παραδέχτηκε ότι υπάρχουν λάθη στον επανυπολογισμό, ο οποίος ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, βγάζοντας διαφορές στη σύνταξη, καθώς και τα αναδρομικά.

«Βροχή» οι καταγγελίες από το ΕΝΔΙΣΥ! Πώς μπορούν να διορθωθούν τα λάθη

Σύμφωνα με τους συνταξιούχους, τα αναδρομικά που έλαβαν περίπου 6.000 συνταξιούχοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας ήταν πολύ λιγότερα απ’ όσα ορίζει ο νόμος. Το λάθος αφορά τη φορολόγηση των αναδρομικών ως συνολικώς ποσών και χωρίς τα χρήματα να κατανέμονται κατ’ έτος, όπως θα ήταν το ορθό. Το ΕΝΔΙΣΥ ζητά τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους να επιμεριστούν τμηματικά, ανά έτος οφειλής, από το 2019 έως το 2023. Να προκύψει όποιος πρόσθετος φόρος και να καταβληθεί σε σχέση με κάθε έτος και όχι ως συνολικό ποσό, με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για κάθε συνταξιούχο χωριστά, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του. Ετσι, θα είναι μικρότερη η επιβάρυνση για χιλιάδες δικαιούχους και ταυτόχρονα θα επιβληθεί η όποια φορολόγηση με όρους δικαιοσύνης και όχι καταφανέστατης αδικίας.

Επίσης, το δίκτυο ζητά οι εκκαθαρίσεις φορολόγησης λόγω αναδρομικών να γίνουν οίκοθεν από ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των συνταξιούχων. Σε διαφορετική περίπτωση, οι χιλιάδες δικαιούχοι αναδρομικών θα αναγκαστούν να υποβάλουν συμπληρωματική φορολογική δήλωση για κάθε έτος από το 2019 και μετά, κάτι που σημαίνει επιβάρυνση τουλάχιστον 30 ευρώ το έτος, ως λογιστικά έξοδα. Ακόμα, όσοι εξ αυτών δεν το πράξουν (από άγνοια και όχι επίτηδες) θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο που ανέρχεται σε 100 ευρώ το έτος!

Ταλαιπωρία

«Γίνεται αντιληπτό ότι οι σημερινοί δικαιούχοι αυτών των κουτσουρεμένων αναδρομικών κινδυνεύουν σύντομα να μπλέξουν σε μια ατελείωτη ταλαιπωρία και να επιστρέψουν πίσω στο κράτος ένα σημαντικό μέρος από τα ποσά που έλαβαν» τονίζει η οργάνωση.

Οι διορθώσεις που προτείνει το ΕΝΔΙΣΥ πρέπει να γίνουν άμεσα, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 3.500 συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας που δικαιούνται να λάβουν κι εκείνοι αναδρομικά ποσά. Απλώς θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση, κάτι που το δίκτυο τους καλεί να το πράξουν και δηλώνει ότι μπορεί να τους βοηθήσει προς τούτο. Υπάρχουν όμως και αρκετές χιλιάδες, αντίστοιχα, δικαιούχων από τον ΗΛΠΑΠ, από τις τράπεζες και από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΦ, ΟΕΚ, που υπάγονται στην ίδια διαδικασία και πρέπει κι εκείνοι να διεκδικήσουν οτιδήποτε τους αναλογεί. Αρα, το πρόβλημα του φόρου, αν δεν διορθωθεί, θα επιδράσει αρνητικά σε ακόμα περισσότερους συνταξιούχους και στους υπόλοιπους επαναυπολογισμούς που ακολουθούν.

Σημειώνεται, επίσης, ότι έχουν καταβληθεί αναδρομικά ποσά σε 1.085 συνταξιούχους του ΗΣΑΠ, με μέσο όρο 12.900 ευρώ. Επιπλέον, προς το τέλος Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων σε περίπου 2.000 δικαιούχους από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ τον Μάιο θα καταβληθούν σε 10.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

 1. Με τόσα απομαχικα αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού που ξέρουμε και θα μάθουμε πόσο πρέπει να παίρνουμε

 2. Με 35 χρόνια δουλειάς
  Με 10.600 βαρέα και ανθυγιεινα ένσημα
  Βγήκε ο άντρας μου σύνταξη Μάη του 23
  Με 880€ το.μήνα…
  Είναι σύνταξη αυτή;
  Άσε που το ταμείο μετάλλου κάποια χρήματα πού θά τά έδινε το κράτος πρίν τα Χριστούγεννα ακόμη τίποτα.. όλα μπαχαλο

 3. Δυστυχώς το Ελληνικό κράτος είναι για τα μπάζα. Ου μπλέξεις. Κατάμαυρο στις Ευρωεκλογές και εκλογές. Είναι άχρηστοι.

 4. Με τα αναδρομικα που οφείλονται από τη διαφορά της προσωρινης με την τελική που είναι τεράστια τι θα γίνει…?? Για τα 4 χρόνια κλοπής της σύνταξης που δικαιούμαστε ακόμα περιμένουμε να μας αποδοθει το ποσό της διαφοράς…!!!

 5. Υπάρχουν συνταξιούχοι με πάνω από 11000 ένσημα που δεν πήραν αναδρομικά Τι θα γίνει με αυτούς?Θα τα πάρουν τέλη Απριλίου ή όχι?
  Γιατί συνεβει αυτό?Πρέπει να κάνουν κάποια ενέργεια ή να περιμένουν αν και πότε?

  • Να τονίσω ότι οι ως άνω συνταξιούχοι είναι από το μόνιμο προσωπικό της ΟΑ και δεν πήραν ούτε αναδρομικά ούτε διορθωτικό πόσο στη σύνταξη
   Ειδομεν!!

 6. Δεν μπορώ να καταλάβω οι διοικητές και οι διευθυντές όλων των ταμείων και ειδικά του ΕΦΚΑ δεν έχουν καμία ποινική ευθύνη με τα λάθη που κάνουν στις τις χιλιάδες συντάξεις
  Είναι μόνο να περνούν τους παχουλους μισθούς?

 7. Αγαπητοί φίλοι. Δυστυχώς, το τονίζω δυστυχώς για άλλη μια φορά ο ΕΦΚΑ αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Ανίκανος? Εκτελεί διαταγές άνωθεν για να λειτουργεί σκοπίμως με αυτόν τον τρόπο? Ένα όμως πρέπει να ειπωθεί. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΕΝΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ η ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ! ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ! Η ΛΥΣΗ? ΜΟΝΟ ΜΙΑ!!! ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ!! ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ!!! ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΜΕ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ, η ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ!!

 8. Βγήκα στην σύνταξη το 2015 οριστικά λόγω Αμεα με 28 χρόνια βαρέα και Ανθυγιεινά με πλήρη σύνταξη επαωριστον τη δικεουμε μπορεί κανείς να μου πει. Περνω συντάξει 1200 ευρώ τώρα λόγω ακατάσχετη από την εφορία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This