Κυριακή 13/6/2021

Praxia Bank: Κατάφερε να μην έχει πελάτες αλλά να έχει ιλιγγιώδη έξοδα!

Έχει ακούσει κανείς από εμάς, τους απλούς πολίτες, την Praxia Bank; Μάλλον όχι, γιατί πολύ απλά στους 23 μήνες λειτουργίας της η συγκεκριμένη τράπεζα δεν κατάφερε να αποκτήσει πελάτες.

Κατάφερε, όμως, ένα παράδοξο που μπορεί να αποτελεί και παγκόσμια πρωτοτυπία: Αν και παραμένει αδρανής, δημιούργησε τεράστια λειτουργικά έξοδα. Κι αυτό, παρά το γεγονός πως διαφημίστηκε ως η πρώτη απολύτως ψηφιακή τράπεζα.

Δείτε επίσης: «Πιστολιές στον αέρα» από την Hard Rock για το Ελληνικό

Δημοσιεύματα θέλουν τα λειτουργικά έξοδά της να ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα, πάντως, με τις οικονομικές καταστάσεις του 2018, τα συνολικά λειτουργικά έξοδα της Praxia (πρώην Credicom) εκτοξεύθηκαν στα 23.000.000 ευρώ, από 11.500.000 ευρώ το 2017.

Η υπόθεση είναι σίγουρα εξαιρετικά σοβαρή για τους 220 εργαζομένους, που δεν ξέρουν αυτή τη στιγμή ποιο θα είναι το μέλλον τους. Χωρίς νέο χρήμα, το τέλος της τράπεζας είναι προδιαγεγραμμένο, ακόμα κι αν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας «βάλει πλάτη» στην Αναστασία Σακελλαρίου, τη CEO της Praxia Bank.

Διότι άπαντες στην τραπεζική αγορά γνωρίζουν πως ο κεντρικός τραπεζίτης «βάζει πλάτη», τόσο για να μην του σκάσει μια τράπεζα στα χέρια όσο και για να μη σκάσει στα χέρια της Σακελαρίου, με την οποία λέγεται πως διατηρεί άριστη σχέση.

Γι’ αυτό, εξάλλου, όλες οι συστημικές τράπεζες δέχτηκαν -διακριτικές- ενοχλήσεις για να εξαγοράσουν την Praxia. Αλλά τι να την κάνουν; Η τραπεζική άδεια που διαθέτει είναι άχρηστη.

Εξάλλου, για έναν εποπτευόμενο οργανισμό, η διαδικασία έκδοσης τραπεζικής άδειας διαρκεί λίγους μήνες. Την περασμένη Τρίτη, πάντως, η Atlas Merchant Capital, που βρίσκεται πίσω από την Praxia Bank, ανακοίνωσε πως ξεκίνησε «διαδικασία πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της τράπεζας» με την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών.

Ο Μπομπ Ντάιμοντ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Atlas Merchant Capital, έχει βάλει λεφτά δύο φορές για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου: 20.000.000 ευρώ το 2018 και άλλα 50.000.000 ευρώ νωρίτερα φέτος.

Η ΤτΕ έχει δώσει προθεσμία μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2020 για να αποκτήσει η Praxia τους προβλεπόμενους ρυθμιστικά δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Αλλά οι ελπίδες είναι λιγοστές. Οπότε, ένα ερώτημα πλανάται πάνω από την πόλη: Γιατί ο Μπομπ Ντάιμοντ έβαλε δεκάδες εκατομμύρια για ένα εγχείρημα που ούτε καν ξεκίνησε;

«Όπως ακριβώς ο Ντάιμοντ δεν βρήκε συνεταίρους για να μπουν στην Praxia, έτσι και η τρέχουσα διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτή -στην ουσία, αγοραστή- θα είναι άγονη» αναφέρει κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης.

Η Aegean Baltic Bank, που αναφέρεται ως ενδιαφερόμενος, τελικά δεν είναι -σύμφωνα με πληροφορίες-, ενώ η δέσμευση της Viva, η οποία φέρεται διατεθειμένη να επενδύσει 20.000.000 ευρώ, αμφισβητείται από πολλούς. Και το παρασκήνιο με την τράπεζα-φάντασμα συνεχίζεται!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ