Αποκαλυπτικά στοιχεία της Eurostat για τον «Σταυρό» των Ελλήνων: Εργάζονται περισσότερο, αμείβονται λιγότερο

Στον πάτο της ΕΕ ως προς τις αμοιβές! - Ξεπερνάμε οριακά μόνο Εσθονία,Τσεχία Βουλγαρία, Ρουμανία

Must Read

Τέλος στο αφήγημα της Ευρώπης για τους… τεμπέληδες Έλληνες βάζει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), που επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες όχι μόνο δουλεύουν περισσότερο απ’ όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εργάζονται και με πολλές υπερωρίες, ενώ οι μισθοί που λαμβάνουν βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τους άλλους Ευρωπαίους εργαζομένους.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 11,6% των Ελλήνων εργαζόταν 49 ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα στη βασική του δουλειά το 2023, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου το μέσο ποσοστό ήταν 7,1%. Ακολουθούν οι Κύπριοι (10,4%) και οι Γάλλοι (10,1%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά υπερεργασίας είχαν η Βουλγαρία (0,4%), η Λιθουανία και η Λετονία (1,1%).

Στα ποσοστά της χώρας μας δεν αποτυπώνεται φυσικά η πραγματική διάσταση, καθώς το «διάτρητο» σύστημα ελέγχου στην αγορά εργασίας δεν μπορεί να καταγράψει τις αδήλωτες υπερωρίες, που έχουν μετατρέψει τις εργασιακές συνθήκες της χώρας μας σε πραγματική ζούγκλα αυθαιρεσίας από την πλευρά των εργοδοτών.

Οι Έλληνες είχαν πολύ υψηλά ποσοστά αναφορικά με την υπερεργασία και τα προηγούμενα δύο χρόνια, ξεπερνώντας και πάλι τον ευρωπαϊκό μέσο. Το 2021, το ποσοστό έφτασε στο 14,3% και το 2022 διαμορφώθηκε στο 12,6%. Το ποσοστό υπερεργασίας ήταν πολύ υψηλότερο στην Ε.Ε. μεταξύ των αυτοαπασχολουμένων συνολικά (29,3%) σε σχέση με αυτό των μισθωτών (3,6%).

Στη 15η θέση

Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία για τους μισθούς στην Ελλάδα. Παρά τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που τέθηκε σε ισχύ την Πρωταπριλιά, εξακολουθεί να είναι στις τελευταίες θέσεις των χωρών με τις χαμηλότερες βασικές αποδοχές. Συγκεκριμένα, η χώρα μας βρίσκεται στη 15η θέση της λίστας των χωρών της Ε.Ε.

Στην πρώτη θέση είναι το Λουξεμβούργο με κατώτατο μισθό 2.571 ευρώ, ακολουθούν η Ολλανδία με 2.183 ευρώ και η Ιρλανδία με 2.146 ευρώ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 15η θέση με τα 830 ευρώ, πίσω από την Κροατία, όπου ο βασικός μισθός είναι 840 ευρώ, τη Λιθουανία με 924 ευρώ, ενώ ξεπερνά την Εσθονία που έχει κατώτατο μισθό 820 ευρώ, την Τσεχία με 764 ευρώ, τη Ρουμανία με 663 ευρώ και τη Βουλγαρία με 477 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This