Τα ανεξήγητα 49,9 δισεκ. ευρώ που χρωστάμε ως κράτος!

Είναι υποχρεωμένη η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις

Must Read

Σχόλιο του οικονομολόγου και αντιπροέδρου της Βουλής Βασίλη Βιλιάρδου για το ελληνικό χρέος (του κεντρικού κράτους) συνολικά, το οποίο είναι υπέρογκο και ανεξήγητο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, το χρέος του κεντρικού κράτους, όλα όσα χρωστάμε δηλαδή ως χώρα (ομόλογα, δάνεια κλπ.), ανερχόταν την 31.12.23 στα 406,5 δις € – ένα τεράστιο ποσόν, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται καν τα κρυφά χρέη, όπως τα 25 δις των παγωμένων τόκων του ESM που θα εμφανισθούν το 2033, ούτε οι διάφορες κρατικές εγγυήσεις.

Επίσης σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή μαζί με τους οργανισμούς του Δημοσίου, ήταν 356,6 δις € – οπότε θεωρητικά οι δημόσιοι οργανισμοί έχουν καταθέσεις 49,9 δις €, επί πλέον αυτών που συμπεριλαμβάνονται στο μαξιλάρι!

Το καθαρό χρέος τώρα, αφού αφαιρεθούν τα ταμειακά μας διαθέσιμα (=μαξιλάρι), ήταν 323 δις € την ίδια ημερομηνία – πάντα κατά τον ΟΔΔΗΧ (=οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους).

Επομένως, τα ταμειακά μας διαθέσιμα ήταν 33,6 δις € – αποτελούμενα από τα χρήματα στο ταμείο του κράτους, από το δάνειο του ESM (περί τα 9,6 δις €), από τα SDR του ΔΝΤ και από τα διαθέσιμα των οργανισμών του δημοσίου.

Η απορία που εκφράσαμε, είναι γιατί χρωστάμε 49,9 δις € περισσότερα – όση δηλαδή είναι η διαφορά των 406,5 δις € από τα 356,6 δις €. Ποιος είναι ο λόγος, αφού τα ταμειακά μας διαθέσιμα ήταν 33,6 δις € – οπότε προφανώς δεν χρειαζόμαστε περισσότερα ή συνολικά 83,5 δις €.

Με ποια λογική λοιπόν έχουμε 83,5 δις € ως κατά κάποιον τρόπο ρεζέρβες που φυσικά μας κοστίζουν τόκους; Επίσης, από πού προέρχονται ή πού ευρίσκονται τα 49,9 δις €, αφού τα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου συμπεριλαμβανόταν στο μαξιλάρι;

Στην ερώτηση μας αυτή που έχουμε αναρτήσει εδώ στο παρελθόν, δεν έχουμε πάρει ακόμη καμία απάντηση – παρά το ότι έχει παρέλθει η νόμιμη προθεσμία προ πολλού. Είναι δε υποχρεωμένη η κυβέρνηση να απαντήσει – αφού ευρίσκεται εντός των πλαισίων του νόμιμου ελέγχου που ασκεί και πρέπει να της ασκεί η κάθε υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Το ποσόν των 49,9 δις € πάντως δεν είναι καθόλου αμελητέο – ούτε τόσο χαμηλό, ώστε να μη γνωρίζει η κυβέρνηση πού ευρίσκονται και να μας απαντήσει ως οφείλει.

Προφανώς δε, εμείς θα το επαναλαμβάνουμε συνεχώς, τουλάχιστον για τη σωστή ενημέρωση των Ελλήνων – έως ότου πάρουμε μία απάντηση που είναι ντροπή να μην δίνεται σε έναν εκπρόσωπο των Πολιτών. Πώς να υπάρχει έτσι εμπιστοσύνη στους θεσμούς, χωρίς την οποία κανένα κράτος δεν προοδεύει;

*Το δημόσιο χρέος του κεντρικού κράτους, από τις 30.06.2019 έως τις 31.12.2023, στα 4,5 χρόνια δηλαδή που κυβερνάει η ΝΔ (έως τότε), αυξήθηκε κατά σχεδόν 50 δις € – δυστυχώς οι αριθμοί δεν λένε ποτέ λάθος, ενώ δεν είναι καθόλου καλό να μην γνωρίζουμε, ούτε να εθελοτυφλούμε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This