Μπήκαν στον πάγο τα μπόνους του ΝΟΚ και στην Αθήνα

Τι αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο. Αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών και στο Ηράκλειο Αττικής

Must Read

Στους δήμους που βάζουν στον «πάγο» τα μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού προστέθηκε πλέον και ο Δήμος Αθηναίων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία ότι εν όψει της στενής συνάφειας του ζητήματος με σχετική απόφαση του ΣτΕ (705/2020), καθώς επίσης και του γεγονότος ότι η νομιμότητα των μπόνους τελεί υπό την κρίση της Ολομέλειας του δικαστηρίου είναι σκόπιμο -προς αποφυγήν δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων- να μη γίνεται χρήση των ειδικών διατάξεων (κίνητρα αύξησης της δόμησης) εντός της περιφέρειας του Δήμου Αθηναίων έως ότου δημοσιευτεί η απόφαση της Ολομέλειας του δικαστηρίου, εκτός αν η εφαρμογή τους προβλεφθεί με Π.Δ. ειδικού ή τοπικού πολεοδομικού σχεδίου.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος έγκρισης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα εφαρμόζεται αποκλειστικά το βασιλικό διάταγμα της 30.8/9-9.1955, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα, ως προς τα μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη οικοδομών, όπως έχουν κρίνει η απόφαση 705/2020 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και το Διοικητικό Εφετείο, η συμμόρφωση προς την οποία είναι υποχρεωτική κατά τα άρθρα 95, παρ. 5 και 24, παρ. 2 του Συντάγματος και 1 του ν. 3068/02. Εξαιρούνται οι περιοχές που διέπονται από ειδικά νεότερα Π.Δ.

«Το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε να ζούμε σε μία πόλη τσιμέντου ή θα αλλάξουμε ρότα και θα δημιουργήσουμε μία πόλη που θα αναπνεύσει. Η πόλη δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και δεν αντέχει νέα μεγαθήρια» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Στο εξής, τα στελέχη της υπηρεσίας δόμησης καλούνται να μην εκδίδουν βεβαιώσεις όρων δόμησης ή προεγκρίσεις δόμησης με ύψη ανώτερα των προβλεπομένων στο ανωτέρω β.δ. της 30.8/9.9.1955, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα, ή των ειδικών νεότερων Π.Δ. και εν γένει να απέχουν από την έκδοση οικοδομικών αδειών που εγκρίνουν την ανέγερση κτιρίων καθ’ υπέρβαση του επιτρεπόμενου κατά τα ανωτέρω ύψους, δεδομένου ότι υπέχουν ευθύνη για τη μη συμμόρφωση με τη νομολογία, όπως κρίθηκε με την υπ’ αριθμόν 705/2020 Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Καλούνται επίσης οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μη ζητούν την έκδοση οικοδομικών αδειών με ύψη κατά ΝΟΚ και να προβούν σε αναθεώρηση αυτών, σύμφωνα με το β.δ. της 30.8/9-9.1955, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα, ακόμα και αν έχουν λάβει από την ΥΔΟΜ βεβαίωση όρων δόμησης με ύψη κατά ΝΟΚ, προς αποφυγή τετελεσμένων γεγονότων, που θα είναι βλαπτικά.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Πριν από λίγες ημέρες το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στα όρια της πόλης σε όσες περιπτώσεις γίνεται χρήση των ευεργετημάτων ύψους για κτίρια τα οποία πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζει ο ΝΟΚ.

Το Δ.Σ. ενέκρινε την εισήγηση του δημάρχου Νίκου Μπάμπαλου, η οποία θέλει να βάλει «φρένο» στις άδειες που εκμεταλλεύονται τα ευεργετήματα του ΝΟΚ, αλλοιώνουν όμως τα οικιστικά χαρακτηριστικά του δήμου. Παράλληλα, ο δήμος ζητά την επίσπευση και την ολοκλήρωση των ελέγχων της ΥΔΟΜ στα κτίρια για τα οποία ήδη έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες βάσει του ΝΟΚ.

Με αυτήν του την απόφαση ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής προσθέτει τη φωνή του στις αντίστοιχες των άλλων δήμων, αλλά και της ΚΕΔΕ, που κάνουν λόγο για δυσμενείς συνέπειες από τον ΝΟΚ, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η αλόγιστη χρήση των ευεργετημάτων που υιοθετεί θα φέρει υπερδόμηση και θα πλήξει τις πόλεις και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This