Στον πάτο της Ευρώπης σε ιδιωτικές επενδύσεις η Ελλάδα του Μητσοτάκη: Εξανεμίζονται και οι καταθέσεις!

Καταρρέουν τα παραμύθια που πλασάρει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Must Read

Με κρότο καταρρέει το αφήγημα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για οικονομική… ευμάρεια της Ελλάδας και των κατοίκων της, αφού κάθε φορά που γίνεται σωστή ανάγνωση των αριθμών και των στοιχείων, εμφανίζεται μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή της εικονικής πραγματικότητας που πλασάρουν οι παραμυθάδες του Μαξίμου.

Ο Θάνο Τσίρος στη «Ναυτεμπορική» επισημαίνει ότι το 2023 η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. με αρνητικό ποσοστό αποταμίευσης! Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε στο +13,5%, ενώ η Ευρωζώνη κινήθηκε ακόμη υψηλότερα στο +14,4%.

Όπως αναφέρεται ακόμα για τις μειωμένες αποταμιεύσεις, το πρόβλημα επιτείνεται λόγω της πληθωριστικής κρίσης, καθώς οι αυξήσεις των τιμών συμπιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα και περιορίζουν τις δυνατότητες αποταμίευσης.

Ένας ακόμη τομέας, για τον οποίο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορεί και παπαγαλίζει τα περί «εισαγόμενης ακρίβειας», ενώ επιτρέπει την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια.

Με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν έχουν επιδεινωθεί συγκριτικά με τις αντίστοιχες φθινοπωρινές), η Ελλάδα θα παραμείνει ουραγός και για τη διετία 2024-2025 (μείωση 1,5% και 1,3% αντίστοιχα).

Μάλιστα, άλλη χώρα με αρνητικό ποσοστό αποταμίευσης και κατά τη φετινή χρονιά δεν αναμένεται να υπάρξει!

Την ίδια στιγμή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη προβλέπεται βελτίωση, καθώς ο ρυθμός αποταμίευσης θα φτάσει στο 15,5% το 2024 σε επίπεδο Ευρωζώνης και στο 14,4% σε επίπεδο Ε.Ε.

Ίδια εικόνα και για το 2025. Ενώ η αποταμίευση θα υποχωρεί στην Ελλάδα με ποσοστό 1,3%, στην Ευρωζώνη θα «τρέχει» με ρυθμό +15,1%.

Το 2023 έκλεισε με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τη 2η χειρότερη θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά την αναλογία των ακαθάριστων επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα ως ποσοστού του ΑΕΠ!

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Ναυτεμπορική», για το 2024 η Κομισιόν βλέπει τον δείκτη ακαθάριστων επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στο 9,3% του ΑΕΠ, ενώ για το 2025 στο 10,2%.

Μόνο η Κύπρος έχει χειρότερο ποσοστό από την Ελλάδα (3,6%), ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται στο 24,7%.

Κάπως έτσι λοιπόν, καταρρέει ο μύθος του Κυριάκου Μητσοτάκη (ο οποίος εκτός από… «Μωυσής» είναι και «Χανς Κρίστιαν Άντερσεν») για τις δήθεν επενδύσεις. Η Ελλάδα είναι και εδώ στον πάτο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This