«Μάστιγα» οι ανατιμήσεις στο σούπερ μάρκετ: Ακριβότερα προϊόντα από τη Νορβηγία

«Είναι τόσο καλές οι συνθήκες που δύσκολα το αλλάζεις με την Ελλάδα», περιγράφει Έλληνας κάτοικος της Νορβηγίας - Δείτε τις τεράστιες διαφορές

Must Read

Την ώρα που η ακρίβεια αποτελεί μάστιγα για τα ελληνικά νοικοκυριά κι ενώ το σούπερ μάρκετ προκαλεί «πονοκέφαλο» στους καταναλωτές, που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, οι ανατιμήσεις….τρέχουν με πολλαπλάσια ταχύτητα σε σχέση με την ευρωζώνη! Ευρωπαϊκές χώρες με διπλάσιους και τριπλάσιους μισθούς διαθέτουν τα ίδια ακριβώς προϊόντα αλλά σε πολύ καλύτερες τιμές.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η έρευνα που έκανε το OPEN, ώστε να συγκρίνει τις τιμές για τα ίδια ακριβώς προϊόντα τα οποία πωλούνται σε σούπερ μάρκετ της Ελλάδας και της Νορβηγίας.

Αναλυτικά:

  • Σαμπουάν 400ml: 4,34 ευρώ στην Ελλάδα – 3 ευρώ στη Νορβηγία
  • Μαλακτική: 4,34 ευρώ στην Ελλάδα – 3 ευρώ στη Νορβηγία
  • Αφρόλουτρο 650ml: 2,87 ευρώ στην Ελλάδα – 2,30 ευρώ στη Νορβηγία
  • Υγρό χεριών 300ml: 1,67 ευρώ στην Ελλάδα – 1,45 ευρώ στη Νορβηγία
  • Αποσμητικό: 2,85 ευρώ στην Ελλάδα – 1,50 ευρώ στη Νορβηγία
  • Σερβιέτες: 2,40 ευρώ στην Ελλάδα – 1,37 ευρώ στη Νορβηγία
  • Παιδικό σαμπουάν: 4,28 ευρώ στην Ελλάδα (συσκευασία δύο) – 2,22 ευρώ στη Νορβηγία
  • Μαλακτικό ρούχων: 2,90 ευρώ στην Ελλάδα – 1,88 ευρώ στη Νορβηγία
  • Οδοντόκρεμα: 2 ευρώ στην Ελλάδα – 1,11 ευρώ στη Νορβηγία

Σύνολο: 31,93 ευρώ στην Ελλάδα – 20,05 ευρώ στη Νορβηγία

«Είναι τόσο καλές οι συνθήκες που δύσκολα το αλλάζεις με την Ελλάδα»

Την τεράστια απόκλιση στις τιμές σχολιάζει ο κ. Πανίτσας, Έλληνας που μετακόμισε στη Νορβηγία το 2012 κι έκτοτε εργάζεται ως οδηγός λεωφορείου. «Ήρθα για να δοκιμάσω το 2012 και έμεινα. Δεν είναι παράδεισος γενικά αλλά είναι εργασιακός παράδεισος. Ο κατώτατος μισθός στη Νορβηγία είναι 2.500 ευρώ καθαρά. Αλλά ένας μέσος μισθός είναι 43.000 κορώνες, δηλαδή με τη σημερινή ισοτιμία που είναι 11,6%, περίπου στα 3.700 ευρώ. Μία οικογένεια που δουλεύουν και οι δύο, το ζευγάρι, ζούνε εδώ πολύ άνετα», ανέφερε, ενώ έκανε λόγο και για τις τιμές των σούπερ μάρκετ και της βενζίνης: «Τα προϊόντα εδώ είναι πιο φθηνά στο σούπερ μάρκετ από την Ελλάδα. Να σας πω ένα παράδειγμα, σήμερα εδώ η βενζίνη έχει 1,73 το λίτρο και ο μισθός είναι… καμία σχέση».

Ο κ. Πανίτσας ρωτήθηκε και για τα ενοίκια, ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε και στην αποταμίευση, λέξη που παραμένει άγνωστη για τους Έλληνες. «Σε ένα χωριό που μένω εγώ, το ενοίκιο ξεκινάει από 5.000 κορώνες και φτάνει και τις 20.000 κορώνες. Αν πούμε ένα δυάρι σε ένα χωριό έχει περίπου 450 ευρώ, δεν είναι πολλά χρήματα όταν έχεις έναν μισθό 43.000 κορώνες ας πούμε. Στις μεγάλες πόλεις είναι πανάκριβα τα σπίτια, μια γκαρσονιέρα μπορεί να έχει 1.000 ευρώ», επεσήμανε, ενώ υποστήριξε πως ζει άνετα και καταφέρνει να αποταμιεύει και χρήματα:

«Το μότο των Νορβηγών είναι πως δεν χρειάζεται να έχουμε στρες πουθενά και για κανένα λόγο. Το στρες είναι η αιτία όλων των κακών. Αν πας στην εργασία σου άνετα, δεν έχεις bullying, οτιδήποτε κακό, περνάς ευχάριστα στη δουλειά. Κάθε χρόνοθέλω να γυρίσω στην Ελλάδα, αλλά δεν γίνεται… Είναι τόσο καλές οι συνθήκες εργασίας που δύσκολα το αλλάζεις με την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This