Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος!

Έως το 30% υπολογίζονται οι ανατιμήσεις για τον Ιούνιο

Must Read

Μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις αναμένεται να βρεθούν οι καταναλωτές τον Ιούνιο, καθώς η ανοδική πορεία στις τιμές χονδρικής ρεύματος δείχνουν ότι έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια έως και 30%.

Η τιμή τη χθεσινή ημέρα ανέβηκε στα 94,27€/Mwh, ενώ η μέση τιμή για τον Μάιο έχει διαμορφωθεί στα 78,57€/MWh και είναι η ένατη υψηλότερη στον ευρωπαϊκό χώρο (περιλαμβάνονται όχι μόνο χώρες της Ε.Ε., αλλά όλες οι διασυνδεδεμένες χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία).

Η αύξηση της μέσης τιμής συγκριτικά προς τον Απρίλιο, όταν είχε διαμορφωθεί στα 60 ευρώ, φθάνει το 30%. Οι πάροχοι ενέργειας, δεν προτίθενται να απορροφήσουν, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό, αυτές τις αυξήσεις της τιμής χονδρικής, κάτι που σημαίνει ότι για τον Ιούνιο οι τιμές που θα ανακοινώσουν θα είναι σημαντικά αυξημένες.

Αιτία της απότομης ανόδου των τιμών είναι η μεγαλύτερη εισαγωγή στο ενεργειακό μείγμα της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου, από το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου. Όπως εκτιμούν ειδικοί, η νέα ισορροπία με μεγαλύτερη συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου, οι οποίες πιέζουν ανοδικά τις τιμές, θα διατηρηθεί ολόκληρη τη θερινή περίοδο.

Όλα αυτά χωρίς να έχει υπάρξει κάποια αξιοσημείωτη ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, που κυμαίνονται πέριξ των 35€/MWh. Όπως σημειώνει σε ανάλυση της η Εθνική Τράπεζα, οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα τον Απρίλιο (στα 29 €/MWh περίπου ή -31,6% ετησίως) με την αγορά να εμφανίζεται ισορροπημένη τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, εμφανίζοντας ήπιες μόνο ανοδικές τάσεις.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης προβλέπουν μέση διεθνή τιμή φυσικού αερίου για την ευρωπαϊκή αγορά στα 33 €/MWh περίπου για το υπόλοιπο του έτους, -22,0% κατά μ.ο., συγκριτικά με το 2023, υποδηλώνοντας διατηρήσιμη αρνητική επίδραση στο σύνολο του 2024.

Μέχρι και τον Απρίλιο, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος ήταν όλο και πιο έντονα αρνητικός, συμφώνως προς τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τον Ιανουάριο η πτώσις σε 12μηνη βάση ήταν -0.4%, τον Φεβρουάριο -1.1%, τον Μάρτιο -4.6% και τον Απρίλιο -7,4%.

Όπως παρατηρεί η Εθνική Τράπεζα, οι μειωμένες τιμές ηλεκτρισμού –με τις οριακές τιμές χονδρικής να συναρτώνται άμεσα από τις τιμές αερίου– άσκησαν επίσης σημαντική αποπληθωριστική επίδραση το 2023, αφαιρώντας 0,8 π.μ. κατά μέσο όρο ανά μήνα από τον πληθωρισμό, η οποία εξασθένησε στις -0,2 π.μ. τον Απρίλιο.

Η επίδραση του ηλεκτρισμού αναμένεται να παραμείνει οριακά αρνητική τους επόμενους μήνες και να μηδενιστεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι στους καταναλωτές, εκτός από τις αυξήσεις στις τιμές χονδρικές, θα πέσουν τους επόμενους μήνες και οι επιβαρύνσεις που επιβάλλουν οι πάροχοι μέχρι να καλύψουν παλαιότερα κόστη ρευματοκλοπών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This