ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, δόσεις ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και φόροι επιχειρήσεων συνθέτουν τα φορολογικά βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι ως το τέλος του έτους.
Οι συνολικοί φόροι στο τέλος του μήνα ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στο 1,5 δισ. ευρώ των φόρων, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας δόσης των φυσικών προσώπων, που κλήθηκαν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Για όσους, τώρα, δεν φανούν συνεπείς, προβλέπονται προσαυξήσεις και πρόστιμα.
Με τον τελευταίο «ακριβό λογαριασμό» του Δεκεμβρίου κλείνει η χρονιά και μαζί μια μακρά και επίπονη περίοδος υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως επισημαίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.
«Ο Δεκέμβριος είναι ο πιο βεβαρημένος μήνας για τις επιχειρήσεις, ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις. Ειδικά μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουμε φόρους, τέλη και άλλες τρέχουσες εκκρεμότητες. Δεν είναι επίσης λίγοι αυτοί που θα χρειαστεί, λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου, να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, να προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών για να δικαιολογήσουν τεκμήρια ή ακόμη και να καταθέσουν πινακίδες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι η φορολογία των επιχειρήσεων το 2020 μειώνεται στο 24% και τα μερίσματα στο 5% θα είναι σημαντική ανάσα, γι’ αυτό ο φετινός ακριβός λογαριασμός του Δεκεμβρίου χαρακτηρίζεται ο τελευταίος του χρόνου αλλά και της υπερφορολόγησής μας».
Ειδικότερα, τις επόμενες εννέα ημέρες φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να ανταποκριθούν στις ακόλουθες φορολογικές υποχρεώσεις:
Τέλη κυκλοφορίας
Το ποσό που αναμένεται να εισπράξει το Δημόσιο από τους κατόχους οχημάτων ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Τα πρόστιμα θα ανέρχονται στο διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο όχημά τους. Έως τις 31 Δεκεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας του 2020, ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας, κυμαίνονται από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2000 έως το 2010 και για όσα κυκλοφόρησαν από 1 Νοεμβρίου 2010 και μετά, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.
Αν δεν πληρωθούν έως το τέλος του έτους (συνήθως δίνεται ολιγοήμερη παράταση), η εκπρόθεσμη καταβολή συνεπάγεται πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Αναλυτικά καταβάλλεται ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ., το ήμισυ των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο και 0 ευρώ αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ. Όπως κάθε χρόνο, θα γλιτώσουν τα τέλη κυκλοφορίας όσοι καταθέσουν τις πινακίδες έως τις 31 Δεκεμβρίου στις ΔΟΥ, θέτοντας το όχημά τους σε ακινησία.
Τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη δόση του φόρου ακινήτων έως τις 31 Δεκεμβρίου. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, φέτος υπόχρεοι σε ΕΝΦΙΑ είναι 6.300.000 ιδιοκτήτες, συνολικού ύψους 2,53 δισ. ευρώ, από 3,09 δισ. ευρώ πέρυσι, μετά τη μείωση κατά περίπου 20% για τα φυσικά πρόσωπα.
Από τα 500.000.000 ευρώ της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, τα 400.000.000 θα καταβάλουν τα φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα 100.000.000 ευρώ οι ιδιοκτήτριες επιχειρήσεις. Αν η δόση δεν εξοφληθεί μέχρι το τέλος του έτους, προβλέπεται την επομένη της λήξης της ημερομηνίας πληρωμής προσαύξηση του ύψους της δόσης (ή των δόσεων) που οφείλονται κατά 0,73% τον μήνα.
Οφειλές πάνω από 500 ευρώ που μένουν απλήρωτες για πάνω από τρεις μήνες μπαίνουν στη λίστα των οφειλετών του Δημοσίου, για τις οποίες υπάρχει δυνατότητα κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού.
Δόσεις ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών
Περίπου 1.200.000 οφειλέτες ληξιπρόθεσμων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που είτε έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100-120 δόσεων είτε εξυπηρετούν την πάγια ρύθμιση 12-24 δόσεων, θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να εξοφλήσουν μία ή περισσότερες μηνιαίες δόσεις.
Τελευταία δόση φόρου επιχειρήσεων και μερισμάτων
Έως την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου πρέπει να πληρωθούν από τις 6 στις 10 επιχειρήσεις η τελευταία δόση του φόρου κερδών του 2018, που ανέρχεται σε 500.000.000 ευρώ, καθώς και ο φόρος επί των μερισμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων έφτασαν τα 254,5 δισ. ευρώ, όμως από την ανάλυση των στοιχείων οι 255.018 επιχειρήσεις είχαν δηλώσει φορολογητέα κέρδη 13,36 δισ. ευρώ και πλήρωσαν φόρους 3,9 δισ. ευρώ, ενώ οι 100.098 ήταν ζημιογόνες και οι 62.255 δήλωσαν μηδενικά κέρδη.
Οι υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχουν χιλιάδες εταιρίες
Το τέλος του έτους φέρνει τις επιχειρήσεις αντιμέτωπες και με άλλες φορολογικές, μισθολογικές, ασφαλιστικές και λογιστικές υποχρεώσεις. Μία τέτοια είναι ο φόρος Ασφαλίστρων, καθώς για τα ασφάλιστρα και δικαιώματα που γίνονται απαιτητά το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ο φόρος καταβάλλεται έως 31 Δεκεμβρίου.
Πέρα απ’ αυτό, τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά όλα τα εισοδήματά τους στη Φορολογική Διοίκηση μέχρι και την τελευταία ημέρα του έκτου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους. Για το φορολογικό έτος από 1/7/2018 έως 30/6/2019 η δήλωση υποβάλλεται έως 31/12/19. Επίσης, οι υφιστάμενες ανώνυμες εταιρίες που σε ισχύ του παρόντος νόμου έχουν κεφάλαιο κάτω των 25.000 ευρώ μπορούν να εναρμονίσουν τα καταστατικά τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του N.4548/2018, αυξάνοντας το κεφάλαιό τους σε 25.000 ευρώ ή να μετατραπούν σε εταιρία άλλης μορφής.
Τέλος, θα πρέπει να προβούν σε κατάρτιση φακέλου τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών και υποβολή συνοπτικού πίνακα πληροφοριών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.