Οι 5 στόχοι που διαπραγματεύεται ο Χρ. Σταϊκούρας με τα κλιμάκια των θεσμών

Must Read

Πέντε νέους στόχους για να πετύχει το καλύτερο δυνατόν στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς έθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την πρώτη ημέρα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα.

Μετά τον πρώτο γύρο επαφών με τους θεσμούς υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι στα χέρια των ξένων τεχνοκρατών παραδόθηκαν κείμενα για τρεις από τις πέντε προτεραιότητες της κυβέρνησης:

  • 1. Την αλλαγή χρήσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) προκειμένου να χρηματοδοτούνται εφεξής επενδύσεις. Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς και αν θα επηρεάζει το πλεόνασμα αυτή η αλλαγή χρήσης.
  • 2. Τη λειτουργία Μηχανισμού Εξομάλυνσης, που θα επιτρέπει τη μεταφορά υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο.
  • 3. Την εξαίρεση ενός κονδυλίου 200.000.000 ευρώ από τις μεταναστευτικές ροές, από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος, δηλαδή από το πλεόνασμα.

Οι άλλες δύο προτεραιότητες, αν και συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, δεν είναι ακόμα ώριμες, τουλάχιστον ως προς την τεκμηρίωση έναντι των θεσμών:

  • 4. Η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και το ψαλίδισμα της εισφοράς αλληλεγγύης από το υπερπλεόνασμα που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί και φέτος.
  • 5. Ο στρατηγικός στόχος της μείωσης των πλεονασμάτων.

«Θα θέσουμε το θέμα όταν θα υπάρχει ασφάλεια» σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, εννοώντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν απτά στοιχεία από τον Προϋπολογισμό, άρα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο τετράμηνο της φετινής χρονιάς, όπως άλλωστε συνέβη και πέρυσι. «Δεν υπάρχει καμία άσκηση για τις φοροελαφρύνσεις» συμπλήρωσε, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες ότι το πώς και πόσο θα περιοριστεί η εισφορά αλληλεγγύης είναι σε συνάρτηση με τις προβολές για το φετινό πλεόνασμα.

Ειδικά όσον αφορά το θέμα των πλεονασμάτων, με φόντο τις δηλώσεις του Κ. Ρέγκλινγκ μετά το Eurogroup, η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι προ των πυλών βρίσκεται Επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους από τον ESM, που θα χρησιμοποιηθεί από τους Ευρωπαίους κατά τη «μάχη» για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων. Η Αθήνα προετοιμάζει, πάντως, ήδη τη δική της Ανάλυση Βιωσιμότητας, «πατώντας» πάνω στις θετικές εξελίξεις για το κόστος δανεισμού.

Η ατζέντα των πέντε θεμάτων είναι διακριτή, με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει συζήτηση «πακέτο», καθώς όλα «κουμπώνουν» μεταξύ τους. «Θεωρώ δύσκολο η Ελλάδα να μην πάρει το καλύτερο», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η σημερινή ημέρα θα επικεντρωθεί στο μείζον θέμα των «κόκκινων» δανείων, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του νέου Πτωχευτικού.

Στο μεταξύ, ο κύκλος της εκδοτικής δραστηριότητας του Ελληνικού Δημοσίου για το 2020 αναμένεται να ανοίξει, εάν όλα πάνε καλά, με 15ετές ομόλογο ή 10ετές, σε περίπτωση που χρειαστεί να επιλεγούν πιο συντηρητικές κινήσεις. Πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch αύριο Παρασκευή, τουλάχιστον σε επίπεδο προοπτικών (από σταθερές σε θετικές), εκτιμάται ότι θα δώσει πρόσθετη ώθηση στην επιλογή του 15ετούς ομολόγου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This