18.7 C
Athens
10-4-2020

Ο Γ. Βρούτσης «βλέπει» οφέλη στις νέες ασφαλιστικές κατηγορίες και οι ειδικοί… εισφοροδιαφυγή! (πίνακες)

Κέρδος από 130 έως 5.001 ευρώ τον χρόνο υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ότι προκύπτει για τους περίπου 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους από τις νέες ασφαλιστικές κατηγορίες (όπως αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου Βρούτση, που αναμένεται να γίνει αύριο) και τις φορολογικές αλλαγές που έχουν επέλθει για τους μη μισθωτούς.

  • Του Νάσου Χατζητσάκου

Στον αντίποδα, όμως, ειδικοί επί του Ασφαλιστικού τονίζουν ότι με τα δεδομένα που θα τεθούν σε ισχύ μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου το πιθανότερο είναι να παρουσιάσει αλματώδη αύξηση η εισφοροδιαφυγή.

Από τους πίνακες που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι τόσο όσοι επιλέξουν τη χαμηλότερη από τις νέες ασφαλιστικές κατηγορίες (210 ευρώ τον μήνα και 10 ευρώ εισφορά ανεργίας) όσο και αυτοί που θα αποδεχθούν οικειοθελώς να μπουν σε μια από τις υπόλοιπες (φτάνουν έως τα 576 ευρώ τον μήνα), σε συνδυασμό με τις φορολογικές ελαφρύνσεις, θα έχουν από μικρά έως πιο μεγάλα οφέλη.

Στις 20 Μαρτίου η καταβολή των αναδρομικών

Φυσικά, η απόλυτη αλήθεια θα διαφανεί στην πράξη και συγκεκριμένα από τις 20 Μαρτίου και μετά (ημερομηνία κατά την οποία, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, θα κληθούν τελικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ, στη διεύθυνση efka.gov.gr, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι να καταβάλουν, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020, τις εισφορές τους για τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους).

Δείτε επίσης: Ανοίγει στις 27 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα – Με τέσσερα κλικ η διόρθωση των αδήλωτων τετραγωνικών! (video)

«Παραθέτουμε πίνακες και παραδείγματα που αποδεικνύουν έμπρακτα τα οφέλη των συνταξιούχων και τονίζουν ξεκάθαρα τις μεγάλες διαφορές του νέου ασφαλιστικού νόμου με τον νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο κ. Βρούτσης, υποστηρίζοντας ότι «με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, με το νέο σύστημα εισφορών η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών θα είναι ωφελημένη καθώς συνδυαστικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις θα αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημά της».

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήρθε για να μείνει και να καθιερώσει, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, ένα νέο, σύγχρονο, ευέλικτο και δίκαιο περιβάλλον κοινωνικής ασφάλισης καλλιεργώντας εκ νέου την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία και την ασφαλιστική συνείδηση στους ασφαλισμένους» κατέληξε ο κ. Βρούτσης, με αρκετούς ωστόσο ειδικούς επί του Ασφαλιστικού να διαφωνούν με τις εκτιμήσεις του.

Αντίθετοι με τον υπουργό οι ειδικοί

Στη διεύρυνση της εισφοροδιαφυγής οδηγούν, σύμφωνα με ειδικούς επί του Ασφαλιστικού, οι έξι νέες ασφαλιστικές κατηγορίες εισφορών για τους μη μισθωτούς, δεδομένου ότι ικανοποιητικά ποσοστά αναπλήρωσης θα επιφέρουν μόνο οι πρώτες δύο.

Όπως αναφέρει σε νεότερη ανάλυσή του το ειδικευμένο στο Ασφαλιστικό πρώην συνδικαλιστικό στέλεχος Κώστας Νικολάου, «με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών καθηλώνονται στα 850 ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, με το νέο σύστημα «οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν εισφορές για νοητές αποδοχές έως 2.500 ευρώ, οι αγρότες (επίσης για νοητές αποδοχές) έως 1.475 ευρώ, ενώ για τη “διπλή εργασία” (μισθωτός και παράλληλα ελεύθερος επαγγελματίας με δελτίο παροχής υπηρεσιών) θα καταβάλλουν εισφορές για αποδοχές έως 930 ευρώ».

Δείτε επίσης: «Taxis 7»: Επιτάχυνση πληρωμών και αυτόματος συμψηφισμός με βεβαιωμένες οφειλές προμηθευτών

Αναλυτικότερα, ο κ. Νικολάου αναφέρει ότι «αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν εισφορές κύριας ασφάλισης βάσει έξι κατηγοριών, από 155 έως 500 ευρώ για νοητές αποδοχές από 775 έως 2.500 ευρώ, ενώ οι αγρότες από 91 έως 295 ευρώ για νοητές αποδοχές από 455 έως 1.475 ευρώ». Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα την κατηγορία στην οποία θα εντάσσονται.

Από 87% έως 79% το ποσοστό αναπλήρωσης

Από τους σχετικούς πίνακες προκύπτει ότι τους μη μισθωτούς συμφέρουν μόνο οι πρώτες δύο ασφαλιστικές κατηγορίες. Σε αυτές τις κατηγορίες το ποσοστό αναπλήρωσης κυμαίνεται από 87% έως 79% (για 35 και 40 έτη ασφάλισης, αντίστοιχα). Στους αγρότες τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους ασφαλιστούν στις πρώτες δύο κατηγορίες είναι από 107% έως 153%. Σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι κατά πολύ χαμηλότερα («πέφτουν» ακόμη και στο 53%), με αποτέλεσμα να καθίστανται ασύμφορες!

«Είναι εμφανές, η 1η και η 2η είναι οι πιο συμφέρουσες κατηγορίες. Είναι επίσης καταφανές πως οι κατηγορίες αυτές θα είναι και οι επιλέξιμες. Υποχρεωτικά για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, επιλεκτικά για όσους έχουν μεγαλύτερα, ενώ θα στρέφονται και σε άλλου είδους λύσεις» συμπεραίνει ο κ. Νικολάου. Παράλληλα, επισημαίνει: «Οι εργασίες με μπλοκάκι γίνονται ελεύθερα και πιο ελκυστικές. Μισθωτοί (κατά βάση με υψηλές αποδοχές) αντί για ασφάλιση στο σύνολο των αποδοχών και έως 6.500 ευρώ θα δύνανται να ασφαλίζονται έως το ποσό των 930 ευρώ ως μισθωτοί (!) ενώ για το υπόλοιπο ποσό ως “ανεξάρτητων υπηρεσιών” με μπλοκάκι και χωρίς ασφάλιση».

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε καραντίνα 29 εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπανικολάου»

Μακραίνει η λίστα των υγειονομικών υπαλλήλων που νοσούν από τον κορωνοϊό, αφού ακόμη τέσσερις νοσηλευτές του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό,...

Οι Ιταλοί ευχαριστούν την ελληνική βουλή για τη συμβολική χειρονομία με τη σημαία

Χθες, ο πρόεδρος του ιταλικού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Φίκο ευχαρίστησε με επιστολή του τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα για την ύψωση της ιταλικής σημαίας,...

Στα χέρια της αστυνομίας ο αλλοδαπός που άρπαξε τάματα από ναό στη Θεσσαλονίκη

Ούτε ιερό, ούτε όσιο δεν είχε ο 35χρονος αλλοδαπός, ο οποίος στα τέλη Μαρτίου «μπούκαρε» στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, προκειμένου να... αρπάξει...

Ο καθηγητής Didier Raoult δίνει ελπίδα: Η υδροξυχλωροκίνη αποδείχθηκε αποτελεσματική σε 1000 ασθενείς με κορωνοϊό!

Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης για την υδροξυχλωροκίνη και τα πλεονεκτήματά της για την θεραπεία του κορωνοϊού έδωσε στη δημοσιότητα το ερευνητικό ινστιτούτο του...

«Έχασε» τη μάχη με τον κορωνοϊό 72χρονος άνδρας στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Σύμφωνα πληροφορίες, κατέληξε 72χρονος άνδρας στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, ανεβάζοντας τα θύματα από κορωνοϊό στην Ελλάδα σε 92. Το απόγευμα της Παρασκευής ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης...

Νότια Κορέα: Θετικοί στον κορωνοϊό 91 ασθενείς που είχαν ιαθεί

91 ασθενείς στη Νότια Κορέα που είχαν ιαθεί από τον κορωνοϊό, βρέθηκαν εκ νέου θετικοί, δημιουργώντας προβληματισμό για το εάν όσοι επλήγησαν μπορούν να...