Ενα νέο ελεγκτικό «εργαλείο» αναμένεται να αποκτήσει η Εφορία από τον ερχόμενο Ιούνιο, το οποίο θα μπορεί να εντοπίζει άμεσα όλους τους φορολογουμένους που «κρύβουν» την πραγματική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας τους.
Τα πάντα θα λυθούν με τη διασύνδεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το Κτηματολόγιο. Επειτα από αναβολές σχεδόν 8 ετών, η ΑΑΔΕ θα επιχειρήσει να συνδέσει τις δύο πλατφόρμες, με στόχο να διευρυνθούν οι δυνατότητες διασταυρώσεων των στοιχείων των ακινήτων. Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία των ακινήτων και θα μπορούν να τα αντιπαραβάλλουν με το Ε9 αλλά και με το Ε1 για να διαπιστώνουν αν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους και αν τα χαρακτηριστικά τους, όπως η επιφάνεια, το είδος, η χρήση, η θέση, το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας και άλλα, ανταποκρίνονται σε εκείνα που είναι καταγεγραμμένα στο Κτηματολόγιο.
Η «Διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακινήτων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο» αποτελεί μία από τις δράσεις που περιγράφονται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής για το έτος 2025. Συγκεκριμένα, θα εντοπίζονται άμεσα όλα τα ακίνητα και τα εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κλπ) που υπάρχουν δηλωμένα τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές και τα οποία δεν είναι δηλωμένα στο έντυπο Ε9.
Η ΑΑΔΕ έχει ενδείξεις ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι, υπό τον φόβο καταγγελιών (από συγγενείς ή γείτονες), έχουν δηλώσει τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων στο Κτηματολόγιο, αλλά δεν έχουν πράξει το ίδιο με την Εφορία, δηλαδή είτε δεν τα έχουν δηλώσει ολόκληρα είτε δεν εμφανίζουν το πραγματικό τους εμβαδόν, με στόχο να γλιτώσουν την καταβολή φόρων.
Αρκετοί αποκρύπτουν από την Εφορία την πραγματική τους ακίνητη περιουσία για να αποφεύγουν την πληρωμή φόρων και συγκεκριμένα:
– Του ΕΝΦΙΑ, είτε με την απόκρυψη ολόκληρου του ακινήτου είτε με τη δήλωση στην Εφορία μειωμένου εμβαδού.
– Των τεκμηρίων διαβίωσης. Η υποεκτίμηση της ακίνητης περιουσίας στην Εφορία οδηγεί σε μειωμένα τεκμήρια και άρα στην πληρωμή λιγότερου φόρου, εάν το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο από πραγματικές τεκμαρτές δαπάνες.
Στο οικονομικό επιτελείο, μάλιστα, θεωρούν πως ορισμένοι ιδιοκτήτες αποκρύπτουν στοιχεία της περιουσίας τους, ώστε να παρουσιάζονται παράνομα ως δικαιούχοι επιδομάτων που χορηγεί το κράτος, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που με αυτή την τακτική αποφεύγουν τις διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών όταν έχουν αφήσει ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Έρχονται πρόστιμα και αναδρομικά χαράτσια
Με την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης TAXISnet – Κτηματολογίου, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων που υπάρχουν στο Κτηματολόγιο και στην Εφορία και να προβούν στις ανάλογες διορθώσεις.
Μετά τη διασταύρωση των δύο ηλεκτρονικών αρχείων, το TAXISnet θα προβαίνει αυτόματα στον καταλογισμό φόρων και προστίμων για τα ακίνητα που είτε δεν έχουν δηλωθεί καθόλου είτε δηλώθηκαν με μικρότερο εμβαδόν. Πιο αναλυτικά, η ΑΑΔΕ θα τους καταλογίσει αναδρομικά τυχόν φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα, όπως ΕΝΦΙΑ, φόροι μεταβίβασης, ΤΑΠ, δημοτικά τέλη κ.ά., οι οποίοι υπολογίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια επί χαμηλότερων εμβαδών και αξιών και αφού επανυπολογιστούν με τις νέες αξίες, οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τη διαφορά.
Επειτα από πολλές αναβολές έρχεται η πλατφόρμα για το Μητρώο Ιδιοκτησίας
Μέσα στο έτος, έπειτα από πολλές αναβολές, αναμένεται να συσταθεί και το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων. Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, το ΜΙΔΑ θα υλοποιηθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2025 και εκεί θα μεταφερθούν όλα τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στο Περιουσιολόγιο μέσω της δήλωσης Ε9 και κατόπιν οι ιδιοκτήτες θα επισκεφθούν την πλατφόρμα για να τα επιβεβαιώσουν ή να τα διορθώσουν.
Ο φάκελος για κάθε ακίνητο θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τα ακίνητα των φορολογουμένων, από τα βασικά χαρακτηριστικά τους, όπως είδος ακινήτου, επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, εάν είναι κενό, μισθωμένο ή δωρεάν παραχωρημένο, τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), δεδομένα από τον ΔΕΔΔΗΕ, ασφαλιστήρια συμβόλαια, έως και τυχόν εκκρεμείς αγωγές και πολεοδομικές άδειες από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).
Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός των ιδιοκτητών θα υποχρεωθούν να δηλώσουν στη νέα εφαρμογή τα ακίνητα που ενοικιάζουν και οι ενοικιαστές, όπως και τα ποσά που καταβάλλουν για μισθώματα. Τα παραπάνω θα αποτελέσουν ακόμα ένα χρήσιμο «εργαλείο» του φοροελεγκτικού μηχανισμού για την πλήρη απεικόνιση όλων των μισθωμάτων που καταβάλλονται στη χώρα, με φόντο την επιστροφή ενός ενοικίου τον χρόνο στους μισθωτές, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση.
Αλλωστε, απώτερος στόχος του μέτρου είναι η δήλωση των πραγματικών ποσών που καταβάλλονται σε ενοίκια, καθώς από την ανάλυση των στοιχείων που έχει στα χέρια της η ΑΑΔΕ προκύπτει πως τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλουν κατά μέσο όρο μισθώματα ύψους μόλις 255 ευρώ τον μήνα, κάτι που αποκαλύπτει πως συμφωνείται κάτω από τραπέζι άλλο ποσό για την Εφορία και άλλο για την τσέπη του ιδιοκτήτη.