Οικονομία! Τα σενάρια σωτηρίας που εξετάζει η Κυβέρνηση, αν η καραντίνα πάει μετά τον Ιούνιο

Must Read

Με «μπλακ άουτ» κινδυνεύει ο κρατικός κορβανάς σε περίπτωση που η «καραντίνα» συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμούν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου επαρκούν μέχρι και τον Ιούνιο. Δεδομένου ότι λόγω της πανδημίας θα παγώσουν οι εισπράξεις δημοσίων εσόδων, το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί σύντομα να αναζητήσει εναλλακτικές πήγες χρηματοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα έχουν πέσει οι εξής εισηγήσεις :

Η πρώτη είναι να πειράξει το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων των 32 δισ. ευρώ, στο οποίο έχουν κατευθυνθεί και τα λεφτά από τις εκδόσεις χρέους (τα τελευταία λεφτά που ενσωματώθηκαν προήλθαν από το 15ετές ομόλογο των 2,5 δισ. ευρώ) οπότε το ποσό των διαθεσίμων είναι μεγαλύτερο. Η κυβέρνηση βέβαια θα πρέπει να λάβει την άδεια των θεσμών για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι των διαθεσίμων, τα χρήματα του οποίου μπορούν να κατευθυνθούν μόνο για την εξόφληση του δημόσιου χρέους.

Η δεύτερη επιλογή είναι αντλήσει βοήθεια έως 4 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM, μπαίνοντας όμως σε προληπτική γραμμή (ECCL) στήριξης με σκληρά ανταλλάγματα.Η χώρα και οι Έλληνες έχουν βαθιά γνώση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι «γραμμές βοήθειας».

■  Η τρίτη επιλογή για το οικονομικό επιτελείο είναι η δυνατότητα του QE εκδίδοντας ομόλογα αξίας 12 – 13 δισ. ευρώ τα οποία θα αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τη δευτερογενή αγορά. Αυτά τα κεφάλαια μπορούν να αποτελέσουν νέες ενέσεις  ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Πολλά θα κριθούν από την διάρκεια και την έκταση της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοιός. Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας γνωστοποίησε εφιαλτικά σενάρια για την πορεία της Ευρωπαϊκής Οικονομίας μιλώντας για ύφεση της τάξεως του 5% ή ακόμη και 8% ανάλογα με την χρονική διάρκεια της κρίσης. Για την Ελλάδα, εκτίμησε ότι η ύφεση θα κυμαίνεται από 1 έως 3% αν και κράτησε την επιφύλαξη σχετικά με το ποια θα είναι η διάρκεια του φαινομένου.

Την ίδια ώρα οι  ανάγκες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών,  είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που δεν υφίστανται πλήγμα από τον κορωνοϊό, Έτσι στην αναθεωρημένη λίστα με τους ΚΑΔ, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, οι  εξαιρέσεις θα είναι ελάχιστες.

Ως εκ τούτου  χιλιάδες επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί εργαζόμενοι αποκτούν το δικαίωμα να αφήσουν απλήρωτες έως τα τέλη Αυγούστου τις οφειλές τους προς το Δημόσιο οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 11 Μαρτίου και έχουν μείνει αρρύθμιστες. 

Φόροι εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλη επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ των ετών 2014-2019, οφειλές από πρόστιμα της Τροχαίας ή της Πολεοδομίας και πλήθος άλλων οφειλών που έχουν βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ. και έχουν μείνει απλήρωτα και αρρύθμιστα από τους συγκεκριμένους φορολογούμενους μέχρι και τις 11-3-2020 μπορούν να μην πληρωθούν έως τις 30 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, χωρίς καμία συνέπεια, καθώς υπάγονται στο γενικό καθεστώς αναστολής πληρωμών προς τις Εφορίες και τις λοιπές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες του κράτους.

Επιπλέον, όσοι επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι εντασσόμενοι στα οικονομικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού χρωστούν ΦΠΑ ή άλλους φόρους για τους οποίους οι κανονικές προθεσμίες καταβολής λήγουν στο χρονικό διάστημα από 11-3-2020 έως 30-4-2020 έχουν επίσης το δικαίωμα να μην πληρώσουν τις οφειλές αυτές μέχρι και τις 30 Αυγούστου.

Το ίδιο δικαίωμα ισχύει και για μηνιαίες δόσεις ρυθμίσεων οφειλών προς την Εφορία (ρυθμίσεων 120 δόσεων και πάγιων ρυθμίσεων 12-24 δόσεων και 24-48 δόσεων), οι οποίες έπρεπε να πληρωθούν κανονικά σε προθεσμίες λήγουσες την περίοδο από 11-3-2020 έως 30-4-2020 από επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους εντασσόμενους στα οικονομικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού.

Για όλους αυτούς τους φορολογούμενους ισχύει αναστολή υποχρεώσεων πληρωμής φόρων και λοιπών οφειλών προς το Δημόσιο έως τις 31-8-2020, σύμφωνα με αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Αποστόλου Βεσυροπούλου.

Η αναστολή παρέχεται από το σύστημα ΤΑΧΙSNET:

α) στους επιχειρηματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που ασκούν κύριες η δευτερεύουσες δραστηριότητες μία ή περισσότερες από αυτές που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα των 345 Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον αυτοί έχουν δηλώσει σε ειδική πλατφόρμα το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είτε ότι ανέστειλαν την λειτουργία τους είτε ότι υπέστησαν σημαντική οικονομική ζημία, εξαιτίας του κορωνοϊού.

β) στους μισθωτούς εργαζόμενους, εφόσον έχουν δηλωθεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από τους εργοδότες τους ως υπάλληλοι των οποίων ανεστάλησαν οι συμβάσεις εργασίας και εφόσον ταυτόχρονα οι ίδιοι έχουν υποβάλει αιτήσεις για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This