Δεκαπλασιασμό προστίμων για παραβάσεις όπως διακίνηση προϊόντων χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά προβλέπει ο Νέος Τελωνειακός Κώδικας. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση και αφορά σε πακέτο μέτρων με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, υπάρχουν αδήλωτα εισοδήματα σε εκτιμώμενο ύψος 41 δισ. ευρώ. Στον εντοπισμό αυτών έρχεται αυτό ο νέος Τελωνειακός Κώδικας. Θα παραμείνει έως το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, ώστε να συγκεντρωθούν τα σχόλια και κατόπιν να συζητηθεί προς ψήφιση στην Βουλή.
Διατάξεις
- Πληρωμή του ενοικίου μέσω τράπεζας, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, οι τελικές λεπτομέρειες.
- Συνέπειες για τον ιδιοκτήτη: Δεν θα εκπίπτουν οι δαπάνες, οι λεγόμενες αποσβέσεις σε περίπτωση που δεν γίνεται η πληρωμή μέσω του ενοικίου. Θα φορολογείται για το 100% και όχι για το 95%, άρα θα προκύπτει πρόσθετος φόρος εισοδήματος.
- Συνέπειες για τον ενοικιαστή: Ο αποκλεισμός από επιδόματα και κρατικές ενισχύσεις. Ανοιχτό παράθυρο όχι μόνο για την επιστροφή του ενοικίου, αλλά και για το επίδομα στέγασης που δίνεται μέσω ΟΠΕΚΑ.
- Αναγνώριση του μισθώματος ως εκπιπτώμενη δαπάνη για τις επιχειρήσεις. Αυτό ισχύει και σήμερα.
- Διακίνηση προϊόντων χωρίς παραστατικά: Τετραπλασιάστηκαν τα πρόστιμα. Έχουμε 5.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία, 10.000 ευρώ για τα διπλογραφικά. Τα δελτία αποστολής γίνονται ψηφιακά και πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αυτά όσοι διακινούν προϊόντα.
- Μη συμμόρφωσηστις πληρωμές με το POS: Επεκτείνονται, μπαίνει υποχρεωτικά και το σύστημα IRIS, 10.000 ευρώ το πρόστιμο για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία ή 20.000 ευρώ με επιχειρήσεις με διπλογραφικά.
- Στο νομοσχέδιο οι διατάξεις για τον ΜΙΔΑ, το Μητρώο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ένα αρχείο στο οποίο θα καταγραφεί πλήρως και αναλυτικά η ακίνητη περιουσία μας, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο την χρησιμοποιούμε.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε για τον νέο Τελωνειακό Κώδικα: «Σήμερα βγήκε σε διαβούλευση ο νέος νόμος για τα τελωνεία που έχουμε μέσα και αυξάνουμε τα πρόστιμα, π.χ. για το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, στα φορτηγά τα οποία δεν έχουν παραστατικά και κινούν εμπόρευμα, τριπλασιάζονται τα πρώτα, δεκαπλασιάζονται τα δεύτερα.
Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε μέσα από καλύτερους θεσμούς και μέσα και από ψηφιακά μέσα, να πιάσουμε ένα κομμάτι από αν θέλετε τη συνολική παραοικονομική συμπεριφορά. Γιατί; Γιατί αυτό είναι δίκαιο, αυτές είναι χαμένες ευκαιρίες για τη χώρα και έτσι θα μπορούμε να μειώνουμε διαρκώς περισσότερους φόρους, έτσι θα μπορούμε διαρκώς να στηρίζουμε περισσότερο και την ανάπτυξη και την οικονομία».
Δείτε επίσης:
- Ποιοι χάνουν την επιστροφή ενοικίου με νέα ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ
- Παράταση στις επιχειρήσεις για τις αιτήσεις επιδότησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας
- Λήγει ο χρόνος για δηλώσεις μισθώσεων που έχουν λήξει