Η Ελλάδα άρχισε την Τρίτη (1/7) να επιβάλλει φόρο στα κρουαζιερόπλοια που πάνε στα νησιά, στο πλαίσιο της τελευταίας ευρωπαϊκής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της αύξησης του αριθμού των επισκεπτών στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της ηπείρου.
Τα κρουαζιερόπλοια που δένουν σε Σαντορίνη και Μύκονο θα πληρώνουν 20 ευρώ (23,62 δολάρια) ανά επιβάτη.
«Σύμφωνα με τον νόμο, ο φόρος θα εφαρμόζεται στη Σαντορίνη, τη Μύκονο και άλλα νησιά σε μικρότερο βαθμό», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπoυργείου Οικονομικών στο AFP.
Τα κρουαζιερόπλοια προς μικρότερα νησιά θα πληρώνουν φόρο πέντε ευρώ ανά επιβάτη, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς.
Η Ελλάδα ελπίζει να κερδίσει έως και 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως με τον φόρο, ο οποίος θα ισχύει κατά την υψηλή τουριστική περίοδο, έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Η Ελλάδα υιοθέτησε τη νομοθεσία πέρυσι σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αύξηση του αριθμού των τουριστών σε συχνά υπερπλήρεις προορισμούς, η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που λαμβάνει τέτοια μέτρα.
Οι ιταλικές αρχές στη Βενετία, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, πέρυσι εισήγαγαν πληρωμές για τους ημερήσιους επισκέπτες, οι οποίοι πρέπει να καταβάλλουν τέλος πρόσβασης πέντε ευρώ (5,90 δολάρια) σε ορισμένες ημέρες.
Στην Ισπανία, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα κατά των παράνομων βραχυπρόθεσμων τουριστικών ενοικιάσεων, με ιστότοπους όπως το Airbnb και το Booking.com να διατάσσονται να αφαιρέσουν χιλιάδες διαφημίσεις εν μέσω τοπικής ανησυχίας για την ολοένα και πιο σπάνια και μη προσιτή στέγαση.
Το εξαιρετικά δημοφιλές νησί της Ίμπιζα άρχισε τον Ιούνιο να περιορίζει τον αριθμό των εισερχόμενων τουριστικών αυτοκινήτων και τροχόσπιτων λόγω του αυξανόμενου αριθμού επισκεπτών.
Οι ντόπιοι στη Βαρκελώνη και αλλού στην Ισπανία, τη δεύτερη πιο δημοφιλή χώρα στον κόσμο, έχουν πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού.
Σημείο κορεσμού
Η Ελλάδα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για την αναβάθμιση των υπερφορτωμένων υποδομών στα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών τους, τα οποία συχνά είναι πολύ μικρά για να υποδεχτούν πολλά κρουαζιερόπλοια ταυτόχρονα.
Ο τουρισμός, και ιδιαίτερα η βιομηχανία κρουαζιέρας, γνωρίζει άνθηση στην Ελλάδα. Ο αριθμός των επιβατών κρουαζιερόπλοιων αυξήθηκε κατά 13,2% πέρυσι σε 7,9 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος, η οποία προβλέπει ότι η τάση θα συνεχιστεί.
Η Μύκονος, γνωστή ως προορισμός για πάρτι για τους διεθνείς λάτρεις του τζετ σετ, δέχθηκε σχεδόν 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι, αύξηση 8,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σκαρφαλωμένη πάνω σε ένα ηφαίστειο, η Σαντορίνη δέχθηκε περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι, αύξηση τεσσάρων τοις εκατό. Το νησί πέρυσι περιόρισε τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων σε 8.000 επιβάτες την ημέρα, ωστόσο την πρώτη ημέρα του φόρου, τέσσερα πλοία με περίπου 8.400 επιβάτες είχαν προγραμματιστεί να δέσουν στη Σαντορίνη, σύμφωνα με στοιχεία της λιμενικής αρχής.
Φημισμένο για τα ηλιοβασιλέματά του, το νησί είναι κορεσμένο με τουρίστες σε ορισμένες περιοχές, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση, έλλειψη νερού, πονοκεφάλους στη διαχείριση των αποβλήτων και άλλα προβλήματα.
Ορισμένοι κάτοικοι παραπονιούνται επίσης για τη ρύπανση που προκαλείται από τα πλοία, ενώ οι τοπικές επιχειρήσεις λένε ότι οι επιβάτες συχνά μένουν μόνο λίγες ώρες και ξοδεύουν λίγα.
Αλλά δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με τον νέο φόρο. Ο επικεφαλής της τοπικής λιμενικής αρχής, Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας, απαίτησε από την κυβέρνηση να καθυστερήσει την εφαρμογή του, παραπονούμενος ότι ο φόρος δημιουργεί «αθέμιτο ανταγωνισμό» μεταξύ των νησιών με υψηλή φορολογία και των υπολοίπων.
Η βιομηχανία κρουαζιέρας αντεπιτέθηκε στην κριτική, λέγοντας ότι οι επιβάτες κρουαζιέρας αποτελούν μια μικρή μειονότητα του συνόλου των τουριστών και παράγουν έσοδα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για την Ελλάδα.
Πέρυσι, 40,7 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα, αύξηση 12,8% από το 2023, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Πηγή: today.rtl.lu