Πόσο ακόμα θα αντέξουν οι πολίτες αυτής της χώρας να πληρώνουν τις συνέπειες των λάθος πολιτικών, των πολιτικών αδιαφορίας και των πολιτικών αισχροκέρδειας; Πόσο ακόμα θα αντέξουν να καταληστεύονται και να ανέχονται τη λεηλασία των κόπων τους;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφηκε νέα επιτάχυνση στον ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού τον φετινό Ιούνιο, καθώς αυξήθηκε 2,8% από 2,5% τον Μάιο και έναντι αύξησης 2,3% τον Ιούνιο 2024. Ανησυχητική είναι και η αύξηση σε μηνιαία σύγκριση, η οποία είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή.
Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο της Στατιστικής Υπηρεσίας, η αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο προέκυψε τόσο από τις ανατιμήσεις στα είδη διατροφής, όσο και σε υπηρεσίες και ενέργεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τρόφιμα υπήρξαν αυξήσεις τιμών 2,3% συνολικά και αυτό παρά τη νέα μεγάλη μείωση της τιμής στο ελαιόλαδο (32,9%).
Ξεχωρίζουν ακόμα οι ανατιμήσεις σε:
- καφέ (10,8%),
- ψάρια (9,7%),
- φρούτα (8,1%),
- ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (6,7%),
- κρέατα (6%)
- ένδυση- υπόδηση (4,9%),
- ενοίκια κατοικιών (11,4%),
- πακέτο διακοπών (7,2%),
- ασφάλιστρα υγείας (7%),
- εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία -κυλικεία (7%) και
- ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (6,7%).
Στον τομέα της ενέργειας, αυξήθηκαν οι τιμές σε ηλεκτρισμό (23,1%) και φυσικό αέριο (4,4%), ενώ μειώθηκαν στα καύσιμα (5,9%).
Μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου, υπήρξαν ανατιμήσεις, μεταξύ άλλων, σε:
- νωπά φρούτα (11,6%),
- μοσχάρι (1,3%),
- νωπά ψάρια (1,7%),
- γιαούρτι (2,2%),
- αβγά (3,6%),
- σοκολάτες (4,3%),
- ενοίκια κατοικιών (0,9%),
- ηλεκτρισμό (3,6%),
- ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (9,8%) και
- εστιατόρια- καφενεία- ζαχαροπλαστεία (0,4%).
Ξεχωρίζουν και οι αυξήσεις των τιμών στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (9,2%), ενώ αντιστράφηκε η καθοδική πορεία στο ελαιόλαδο (+2,1%).
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 2,8% τον Ιούνιο, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
- 2,3% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, καφέ- κακάο- τσάι. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ελαιόλαδο, σάλτσες, καρυκεύματα.
- 1,4% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα), τσιγάρα.
- 4,9% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
- 7,2% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες που σχετίζονται με το σπίτι, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
- 0,5% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και Υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
- 2% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
- 2,2% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
- 1,2% στην ομάδα «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας, διαρκή αγαθά αναψυχής.
- 2,6% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- 7,1% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.
- 1% στην ομάδα «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, ασφάλιστρα υγείας, άλλες υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.
2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
- 1,4% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, άλλες υπηρεσίες σχετικές με την προσωπική μεταφορά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,8% τον Ιούνιο 2025 σε σύγκριση με τον Μάιο 2025, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 3,6% τον Ιούνιο εφέτος, έναντι αύξησης 2,5% τον Ιούνιο πέρυσι. Ενώ σε μηνιαία σύγκριση καταγράφηκε αύξηση 1,3%, έναντι αύξησης 1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
- Το δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ: