Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Μειωμένο ενοίκιο και για επιχειρήσεις που «χτυπήθηκαν» από την πανδημία αλλά δεν έκλεισαν

Στοχευμένες παρεμβάσεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά των υφιστάμενων μέτρων θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για δράσεις όπως το δικαίωμα να διεκδικήσουν μειωμένο -κατά 40%- ενοίκιο οι επιχειρήσεις (μαζί με τους εργαζομένους τους) που πλήττονται από την κρίση αλλά δεν έχουν κλείσει, η επέκταση των αδειών ειδικού σκοπού, η ένταξη νέων και ειδικών ΚΑΔ στους προστατευόμενους κλάδους, η μείωση ενοικίων και για φοιτητικές κατοικίες, η κάλυψη χαμένων δαπανών αλλά και το ειδικό πρόγραμμα για τους μακροχρόνια ανέργους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο πακέτο μέτρων η κυβέρνηση επιδιώκει να περιλάβει:
• Άδειες Ειδικού Σκοπού και για όσους έχουν μικρά παιδιά που δεν είναι γραμμένα σε βρεφονηπιακούς (π.χ. τα κρατούσαν οι παππούδες).
• Επιλεκτικές (και όχι μαζικές πια) προσθήκες ΚΑΔ, εξαιτίας αποκλεισμού δικαιούχων λόγω «αστοχίας» κωδικού ή άλλου κριτηρίου.
• Μειώσεις ενοικίου και για φοιτητικές κατοικίες (πέραν της πρώτης κατοικίας). Ως γνωστόν, με τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζονται προβλέπεται έκπτωση 40% στο μίσθωμα των εργαζομένων που βρέθηκαν στον «αέρα», αλλά μόνο για την κύρια κατοικία. Δυστυχώς, χιλιάδες νοικοκυριά επιβαρύνονται και με το ενοίκιο των παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Δείτε επίσης: Ο Covid-19 «πάγωσε» επενδύσεις και διαγωνισμούς! Άγνωστο (προς το παρόν) τι πρόκειται να γίνει

Αφαίρεση χρεώσεων από τα δίδακτρα σχολείων κ.λπ. για υπηρεσίες που δεν προσφέρθηκαν, όπως π.χ. μαθήματα, προετοιμασία εξετάσεων, μεταφορές με σχολικά, γυμναστήρια, κολυμβητήρια.
• Μείωση του ενοικίου κατά 40% για τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται και δεν έκλεισαν με αντίστοιχη πρόβλεψη για τους εργαζομένους.
• Καλύψεις για ομάδες επαγγελματιών ή ασφαλισμένων που αρχικά αποκλείστηκαν, όπως π.χ. εργαζόμενοι με Τίτλους Κτήσης ή και με Εργόσημο.
• Επιδοτήσεις και προγράμματα απασχόλησης για μακροχρόνια ανέργους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν εισηγήσεις για καταβολή ειδικής, έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι ανέρχονται κοντά στους 581.000. Άλλες εισηγήσεις προβλέπουν την καταβολή μιας μορφής ενίσχυσης (π.χ. με τη μορφή επιταγής κατάρτισης, όπως στους επιστήμονες) σε όλους τους μη επιδοτούμενους, που ανέρχονται σε πάνω από 836.000.
Αποπληρωμή σε 4-12 δόσεις (ή 48 και παραπάνω, αν παραταθούν τα μέτρα) για τα ποσά οφειλών, των οποίων οι πληρωμές αναστέλλονται για 3 έως 6 μήνες και θα πέφτουν μαζεμένες από τον Σεπτέμβριο μαζί με τις τρέχουσες υποχρεώσεις στο β΄ εξάμηνο της χρονιάς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ