Αρκεί μια βόλτα στην λαϊκή αγορά ή σε κάποιο σούπερ μάρκετ για να διαπιστώσει πως τα φρούτα το καλοκαίρι έχουν πάρει την ανηφόρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, οι ανατιμήσεις στα φρούτα φτάνουν το 20%.
Που κυμαίνονται οι τιμές
- Σύκα: 5 – 7 ευρώ /κιλό (λαϊκές αγορές), 7,5 ευρώ/κιλό (σούπερ μάρκετ), 6,90 ευρώ/κιλό (μανάβικα)
- Σταφύλια: 1,80 – 2,5 ευρώ/κιλό (λαϊκές αγορές), 3,18 ευρώ/κιλό (σούπερ μάρκετ), 4,20 ευρώ/κιλό (μανάβικα)
- Ροδάκινα: 2 – 2,5 ευρώ/κιλό (λαϊκές αγορές), 3,25 – 3.89 ευρώ/κιλό (σούπερ μάρκετ), 2,25€/κιλό (μανάβικα)
- Νεκταρίνια: 2 – 2,5 ευρώ/κιλό (λαϊκές αγορές), 3,75 ευρώ/κιλό (σούπερ μάρκετ), 2,25€/κιλό (μανάβικα)
- Αχλάδια: 2,5 – 3 ευρώ/κιλό (λαϊκές αγορές), 3,87 ευρώ/κιλό (σούπερ μάρκετ), 3,76 ευρώ/κιλό (μανάβικα)
Οι τιμές σε ψάρια και κρέας
Παράλληλα οι τιμές σε ψάρια και κρέας παρουσιάζουν αύξηση 7% και 6% αντίστοιχα. Οι καταναλωτές πάντως, είναι ιδιαίτερα καταπονημένοι μετά από 5 χρόνια πληθωριστικών πιέσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι αυξήσεις στα τρόφιμα από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2025 είναι 34,5%.
Το φθινόπωρο προμηνύεται ακόμα πιο δύσκολο, καθώς οι τιμές των τροφίμων αποδεικνύονται ευάλωτες σε κάθε γύρισμα του καιρού, στην παραμικρή αλλαγή των συνθηκών της καθημερινότητας.
Δείτε επίσης: