Ληστρικές προμήθειες από τις τράπεζες την ώρα που οι Έλληνες υποφέρουν!

Must Read

Η οικονομία έχει στραφεί ως επί το πλείστον στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, με τους νέους κωδικούς e-banking να είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες, χωρίς όμως το κόστος πληρωμής να έχει αλλάξει. Οι τράπεζες διατηρούν στο ακέραιο τις χρεώσεις στις συναλλαγές μέσω ATM, APS και e-banking, όπως και για πληρωμές στο ταμείο των καταστημάτων.

Παράλληλα, οι προμήθειες για εμβάσματα ανάλογα με την τράπεζα ποικίλλουν, αλλά παραμένουν, ενώ διατηρείται η επιβάρυνση για την επανέκδοση χρεωστικής κάρτας λόγω απώλειας, φθοράς ή κλοπής. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες προσφέρουν αρκετές διευκολύνσεις στους πελάτες τους, με έμφαση σε όσους πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η αναστολή των δόσεων αφορά μόνο τους ενήμερους δανειολήπτες, με τις τράπεζες πάντως να μην έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα πώς θα πληρωθούν οι δόσεις δανείων φυσικών προσώπων που αναστέλλονται, αν θα είναι δηλαδή με επιμήκυνση των δανείων ή με επιβάρυνση των δόσεων από τον Οκτώβριο και μετά. Όσον αφορά τους «κόκκινους» δανειολήπτες, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν εφαρμόζουν οριζόντιες ρυθμίσεις, αλλά προσεγγίζουν κάθε περίπτωση διαφορετικά.

Τη στιγμή λοιπόν που τα εισοδήματα των περισσότερων εργαζομένων περιορίζονται και η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει αναστείλει τη λειτουργία της, οι τράπεζες δεν έχουν διαφοροποιήσει στο παραμικρό την τιμολογιακή πολιτική τους. Αναλλοίωτες παραμένουν οι χρεώσεις τόσο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στα καταστήματα όσο κι εκείνων που υλοποιούνται ηλεκτρονικά.

Για παράδειγμα, η προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών τρίτων (δημόσιοι φορείς κ.λπ.) κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 0,15 ευρώ έως 0,60 ευρώ ανά συναλλαγή, με τη χρήση e-banking, ενώ αν κάποιος επιθυμεί να εξοφλήσει λογαριασμούς μέσω των APS (Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών) των τραπεζών, το κόστος κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 1,2 ευρώ ανά συναλλαγή. Αν η ίδια συναλλαγή γίνει στο ταμείο με μετρητά, ο πελάτης επιβαρύνεται ακόμα και με 2,80 ευρώ ανά συναλλαγή. Αντίστοιχα, για εξόφληση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ στο γκισέ, ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής, χρέωση λογαριασμού ή μετρητά, επιβάλλεται προμήθεια 1-1,20 ευρώ και 1,50 -2 ευρώ, αντίστοιχα.

Παράλληλα, οι προμήθειες για εμβάσματα ανάλογα την τράπεζα ποικίλλουν, αλλά παραμένουν. Επίσης, με εξαίρεση τα ΑΤΜ που βρίσκονται σε περιοχές όπου ο καταθέτης δεν έχει εναλλακτική για να κάνει ανάληψη μετρητών από το δίκτυο της τράπεζάς του, η συγκεκριμένη συναλλαγή κοστίζει από 2,50 έως 3,75 ευρώ, ποσό διπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Επιπλέον, με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς, όλες οι άλλες τράπεζες χρεώνουν μέσω του δικτύου τους την ερώτηση υπολοίπου (0,18 ή 0,20 ευρώ) για λογαριασμούς που τηρούνται σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα. Οι τράπεζες εξακολουθούν επίσης να χρεώνουν την προμήθεια αντικατάστασης χρεωστικών καρτών, προμήθεια που κυμαίνεται από 5 έως 6 ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα. Κι όλα αυτά όταν μόνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εξέδωσαν σχεδόν 100.000 νέους κωδικούς e-banking και δεκάδες χιλιάδες χρεωστικές κάρτες.

Ποιες ρυθμίσεις προσφέρουν στα φυσικά πρόσωπα

Οι τράπεζες, πάντως, άρχισαν να θέτουν σε εφαρμογή το μέτρο της αναστολής πληρωμής των δόσεων δανείων για φυσικά πρόσωπα. Οι τρεις τράπεζες παρέχουν τρίμηνη αναστολή, ενώ η Εθνική Τράπεζα εξάμηνη. Καμία τράπεζα, πάντως, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πώς θα πληρωθούν οι δόσεις που αναστέλλονται, αν θα είναι δηλαδή με επιμήκυνση του δανείου ή με επιβάρυνση των δόσεων από τον Οκτώβριο και μετά.

Οι διευκολύνσεις αφορούν όλους τους συνεπείς δανειολήπτες που δικαιούνται την κρατική επιδότηση των 800 ευρώ.

Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις ανά τράπεζα έχουν ως εξής:

Εθνική Τράπεζα: Αναστολή καταβολής δόσεων μέχρι τις 30/9/2020 για όλους τους δανειολήπτες που υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, έχουν υποστεί σημαντική μείωση εισοδήματος λόγω της υγειονομικής κρίσης και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν το αίτημά τους τηλεφωνικά στο 2104859222 και όχι στο δίκτυο καταστημάτων της. Οι πελάτες που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα στην αποπληρωμή των οφειλών τους μπορούν να επικοινωνούν με την τράπεζα προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις ρύθμισης που να ανταποκρίνονται στις δικές τους δυνατότητες.

Eurobank: Αναστέλλεται, κατόπιν αιτήματος του πελάτη, η καταβολή των δόσεων των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για διάστημα τριών μηνών και εφόσον τα δάνεια είναι ενήμερα για τους εργαζομένους όλων των επιχειρήσεων που πλήττονται και των οποίων οι κλάδοι συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα με τα βασικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο και e-mail) στην ιστοσελίδα της τράπεζας.

Στη συνέχεια υπάλληλος της τράπεζας επικοινωνεί με τον δανειολήπτη προκειμένου να ενημερώσει για τα επόμενα βήματα που απαιτούνται. Η τράπεζα προχώρησε επίσης στη δημιουργία του συνδρομητικού προγράμματος ηλεκτρονικών συναλλαγών (e-συναλλαγές) με το οποίο πραγματοποιούνται πληρωμές, καθώς και μεταφορές χρημάτων με προνομιακή τιμολόγηση.

Alpha Bank: Η τράπεζα έχει ήδη αρχίσει επικοινωνία με τους συνεπείς δανειολήπτες και, εφόσον διαπιστώνει έκτακτη οικονομική δυσχέρεια, παρέχει προσωρινή διευκόλυνση με αναστολή των δόσεων των δανειακών τους υποχρεώσεων έως τις 30/6/2020. Η ενημέρωση των πελατών (ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις) γίνεται τηλεφωνικά και το «πάγωμα» των δόσεων με τη συναίνεσή τους και χωρίς φυσική παρουσία τους στο κατάστημα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα για να δεχθεί τις αιτήσεις όσων ενδιαφέρονται να αναστείλουν για τρεις μήνες τις δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ή των καρτών τους. Παράλληλα, τα στελέχη της τράπεζας δηλώνουν σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν, με εξατομικευμένες λύσεις, αιτήματα ρυθμίσεων προσαρμοσμένα στη μεσοπρόθεσμη οικονομική δυνατότητα των πελατών.

Τράπεζα Πειραιώς: Παρέχει στους δανειολήπτες πελάτες της τη δυνατότητα αναστολής της πληρωμής τριών μηνιαίων δόσεων ή μίας τριμηνιαίας δόσης κεφαλαίου, των αναλογούντων τόκων, της εισφοράς του Ν. 128/75 και τυχόν ασφαλίστρων των δανείων τους ή/και τριών μηνιαίων ελάχιστων καταβολών ή μίας τριμηνιαίας ελάχιστης καταβολής για συμβάσεις παροχής πίστωσης (ανοιχτά προσωπικά δάνεια), υπό την προϋπόθεση της εκ μέρους τους υποβολής στην τράπεζα αίτησης ένταξης στο μέτρο αναστολής καταβολής δόσεων («Μέτρο») σύμφωνα με την πολιτική της τράπεζας και τα προβλεπόμενα στη σχετική από 30/03/2020, ΠΝΠ (ΦΕΚ 75/30.3.2020).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στη winbank με τους προσωπικούς κωδικούς e-banking, να επιλέξουν στο κεντρικό μενού «Δάνεια & Χορηγήσεις» και στη συνέχεια «Αίτηση ένταξης στο μέτρο αναστολής καταβολής δόσεων». Δηλώνουν ότι έχει υποβληθεί και εγκριθεί το αίτημά τους για την ένταξη στο μέτρο οικονομικής ενίσχυσης μέσω του supportemployees.yeka.gr. Επιλέγουν το/τα δάνειο/α που επιθυμούν να ενταχθεί/ούν στο μέτρο αναστολής, αποδέχονται τα χαρακτηριστικά υλοποίησης του μέτρου αναστολής και υποβάλλουν το αίτημά τους. Όσοι δεν διαθέτουν winbank και δεν είναι εφικτή η εγγραφή τους στην υπηρεσία τη δεδομένη στιγμή μπορούν να καταθέσουν την αίτηση στο κατάστημα.

Στο ίδιο πλαίσιο η Intrum Hellas, η οποία διαχειρίζεται τα «κόκκινα» δάνεια της Τρ. Πειραιώς, έχει ανακοινώσει ότι προχωρά στην παροχή διευκολύνσεων για την πληρωμή των υποχρεώσεών τους, αλλά και σε άλλες ρυθμίσεις, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Διενεργεί ήδη επικοινωνία με τους δανειολήπτες της Τράπεζας Πειραιώς που εξυπηρετεί, ώστε να ενημερωθεί για τυχόν έκτακτες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η μείωση εισοδήματος ή κύκλου εργασιών.

Οι διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις

Όσον αφορά, τώρα, τις επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί από τις τράπεζες, προβλέπουν αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) που οφείλονται από σήμερα μέχρι την 30/9/2020 για τις τρεις τράπεζες και μέχρι το τέλος του έτους για την Εθνική. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση κι έχουν ενήμερα δάνεια.

Η Εθνική Τράπεζα, λοιπόν, προσφέρει «πάγωμα» δόσεων των δανείων μέχρι το τέλος του έτους. Στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις η διευκόλυνση μπορεί να πραγματοποιείται με μετάθεση του συνόλου ή μέρους των δόσεων στο τέλος της διάρκειας του δανείου ή/και με προσαύξηση των επόμενων δόσεων του δανείου ή/και με αντίστοιχη αύξηση της διάρκειας του δανείου. Αντίστοιχα για τις μικρομεσαίες προβλέπεται επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου.

Από την πλευρά της η Alpha Bank παρέχει στις Μεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ενήμερες οφειλές στην τράπεζα έως τις 31/12/2019 -εφόσον ο πελάτης επιθυμεί-, δυνατότητα μετάθεσης της καταβολής μέρους ή του συνόλου των δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) της περιόδου 1/3/2020 έως 30/9/2020 στη λήξη του δανείου τους. Για δάνεια που λήγουν πριν από τις 30/09/2020 παρέχεται η δυνατότητα παράτασης της λήξης έως και για εννέα μήνες, χωρίς τροποποίηση των λοιπών όρων του δανείου.

Η Eurobank αναστέλλει, κατόπιν αιτήματος του πελάτη, για τις επιχειρήσεις των κλάδων που συμπεριλαμβάνονται στις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών την καταβολή των χρεολυσίων για επιχειρηματικά δάνεια για τουλάχιστον έξι μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για δάνεια ενήμερα κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019. Με την αναστολή των δόσεων επιμηκύνεται για αντίστοιχο χρονικό διάστημα η διάρκεια του δανείου. Επιπλέον, η τράπεζα βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να στηρίξει αποτελεσματικά με επιπλέον ρευστότητα κάθε επιχείρηση που πλήττεται άμεσα ή έμμεσα από την κρίση του Covid-19. Εξάμηνη αναστολή στις δόσεις των δανείων παρέχει και η Τράπεζα Πειραιώς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This